6:5p
(1:2, 3:3, 1:0 - 1:0)

Šumperk přichystal jihlavskému týmu déjà vu

07.11.2009 / Jaroslav Svoboda

Výsledek 6:5 nepatří mezi nejčastější výsledky, Šumperk tímto poměrem porazil Duklu letos již podruhé. A opět jihlavští hokejisté ztratili nadějně rozjetý zápas, vedli totiž už 5:3. Draci na domácím ledě ovšem dokázali vývoj zápasu otočit. Malou útěchou může být pro Augustův tým fakt, že obrat dokonal Hašek až v 62. minutě. Jihlava tak získala alespoň bod za prohru 5:6 v prodloužení. Premiérové trefy se v první lize dočkal Adam Zeman.
07.11.2009 17:00, 1. liga ČR - 18. kolo

DRACI PARS Šumperk

Hylák (38. Daneček) - Vosátko, Andersons, T. Sedlák, Chatrnúch, Rimmel, Zukal - Hašek, Antonovič, Noga - Z. Sedlák, Hulva, Pekr - Meluzín, Podešva, Pospíšil - Janečka
6

HC Dukla Jihlava

Řehoř - Dobrovolný, Malena, Ficenc, Takáč, Staněk, Novák, Březina - Hodek, Bakus, Čachotský - Fiedler, Rytnauer, Man - Hrbatý, Zeman, Krupka - Bezděk
5
Branky a nahrávky: 15. Hulva (Z. Sedlák, Chatrnúch), 21. Hulva (Vosátko, Hašek), 24. Zukal (Orsava), 39. Orsava (Meluzín), 44. Hašek (Noga, Rimmel), 62. Hašek - 1. Bakus (Čachotský, Dobrovolný), 20. Čachotský (Hodek, Bakus), 23. Hodek (Dobrovolný, Bakus), 24. Zeman (Hrbatý), 38. Čachotský (Staněk, Zeman). Rozhodčí: Minář - Goňa, Obadal. Vyloučení: 7:9. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 1600. Střely na branku: 51:30. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3, 3:3, 3:5, 6:5.

Průběh utkání

Jedni mají dvanáct titulů, druzí nezažili doposud prvoligové play-off. Jejich zápasy však letos zvedají diváky ze sedadel, ve dvou duelech padlo 22 branek, ale - pokaždé byl úspěšnější z historického hlediska horší tým. Draci dokázali i v odvetě porazit Duklu Jihlava 6:5, tentokrát však v prodloužení.

Přitom zápas začal pro domácí naprosto hrozivě. Po 35 vteřinách hry nabruslil do pásma Bakus, vypálil a Alexandr Hylák lapačkou vyrazil kotouč nad sebe tak nešťastně, že kousek černé gumy dopadl za brankovou čáru. Šokující úvod zápasu poznamenal další minuty. Draci sice měli možnost hrát následně přesilovku, ale hákování Jiřího Mana bylo nepotrestáno. Šumperk dokonce přesilovku protrpěl a prakticky nevystřelil. Kdo by však čekal, že trápení domácích bude pokračovat, byl brzo vyveden z omylu. Hlavně Roman Chatrnúch mohl v dalších minutách srovnat, když stál dvakrát sám Řehořovi tváří v tvář, jihlavský gólman ale jeho šance neuvěřitelně vychytal.

Přesto se Šumperk dočkal vyrovnání a to zásluhou úžasné samostatné akce Jakuba Hulvy. Ten povodil kotouč skrz pásmo, vybruslil si do zakončení a za ohlušujícího řevu publika srovnal. Draci i pak měli více šancí, Matěj Pekr i Zdeněk Sedlák v rozhodující chvíli minuli kotouč. A v poslední minutě třetiny skórovala opět Dukla. Čachotský prokázal svou bystrozrakost a dotlačil za Hyláka osamocený kotouč opalující se v záři reflektorů před brankovou čárou. Otřesení domácí dohráli třetinu s rizikem inkasování třetí branky a také ztichlý stadion nevěřícně přihlížel posledním okamžikům úvodní části hry.

To však ještě zdaleka nikdo netušil, co přinese úvod druhé třetiny. Diváci místo sledování hokejového utkání mohli nabývat pocitu, že pozorují sestřih branek. Jestliže Bakus skóroval v 1. třetině po 35 vteřinách, Jakub Hulva dokázal srovnat ještě o vteřinu rychleji. Pravda, Draci hráli dvojnásobnou přesilovku. Vyraženou Vosátkovu střelu dotlačil do sítě Hulva a skóre bylo srovnáno. Jenže na konci druhé minuty dostal trest Hašek a v následné přesilovce pro změnu uspěla Dukla. Rána Hodka byla sražena za záda Hyláka. Neuběhla ani minuta, když stadion znovu bouřil při domácí trefě. Pospíšil hledal od hrazení Zukala, tvrdou příhrou trefil brusli šumperského zadáka a kotouč skončil za Řehořem.

Domácí fanoušci ještě zapíjeli třetí gól douškem slivovičky, ten však v ústech opravdu zhořknul. Hned šest vteřin po trefě domácích převzal kotouč mladičký Zeman a svou první trefou mezi seniory vrátil k údivu všech Jihlavě vedení. Všichni se jali gratulovat mladému střelci, jen Dobrovolný uzmul kotouč z ledu a nenápadně jej odvezl na střídačku. Zemanovi tak navždy zůstane památka na tento zásah. Šumperští Draci ale nebyli sraženi do kolen, naopak. Řehoř čelil salvě ran, pálil Pospíšil, poté Zukal. Jihlava odvracela domácí nálety ze všech sil, při další domácí přesilovce Řehoř zázračně vychytal Hulvu. Další pokus Pospíšila mířil nad, následně Podešva spálil stoprocentní šanci.

Až první jihlavský útok pak nechal odpočinout Řehoře a několik vteřin točil kotouč v útočném pásmu, Hylák však zasahovat nemusel. Ve 35. minutě se sám před Hylákem ocitl Rytnauer a šumperský gólman musel po dlouhém nicnedělání vytáhnout super zákrok. Ve 38. minutě ale Dukla popáté uspěla a Čachotský vyhnal Hyláka z branky. Puk přeskočil hůl Nogy a sám Andersons nedokázal zabránit Čachotskému v brejku. Hylák si po páté obdržené brance sám řekl o střídání, gesto „Dnes to prostě nedám“ hovořilo za vše. Domácí se ale brzo vrátili na dostřel. Tomáš Pospíšil prokázal Dračí srdce a odchovanec šumperského hokeje z velkého úhlu propálil Řehoře. Bouřlivé ovace pak sklidil navrátilec pocházející ze zlaté generace šumperského hokeje. Ještě do konce třetiny odvrátila Jihlava několik příležitostí domácích, ti si ale obrat schovali až do dalších částí zápasu.

Ve 44. minutě pálil z úhlu a bekhendem kapitán Draků Hašek, tentokrát se však ještě neprosadil. O 26 vteřin později již na Řehoře vyzrál. Hosté vyrobili obrovskou hrubku ve středním pásmu, Řehoř vyhodnotil situaci špatně a vydal se z branky za kotoučem. U něj byl však dřív Hašek, pohodil si puk okolo zoufalého brankáře a do zcela prázdné branky zakončil. Následně byl vyloučen Rytnauer a Šumperk mohl pokračovat v presu. Po křídle se pak prohnal Pospíšil, dotlačil se až za obranu, ale v pádu přestřelil těsně branku. Ve 47. minutě pak Dukla zahodila největší svou šanci na vítězství.

Bakus stál sám před Danečkem, snažil se donutit domácího brankáře k prvnímu pohybu, ale ten zůstal pevný a kapitána Dukly bravurně vychytal. Ve 49. minutě znovu upaloval do otevřené obrany jihlavského celku Pospíšil, v pádu zakončil, Dukla ale ustála atak šumperského odchovance. V 50. minutě měl znovu na holi gól Čachotský, hattrick však před poloprázdnou brankou nezavršil. Poslední minuty znamenaly hororové vypětí pro fanoušky. Každá chyba by znamenala konec šancí na body a mohli to být domácí, kdo by soupeře ztrestal za hrubku. Jakub Hulva však před brankou nedokázal skórovat.

I tak se Draci dočkali, i když až v prodloužení. Řehoř neudržel bombu Haška a ten ještě sám stačil dorazit kotouč do sítě. Draci dokázali znovu doma uspět, po Olomouci, Chrudimi a Znojmu připravili o body i jihlavskou Duklu a udrželi si bodový kontakt se svými rivaly v tabulce.

Ohlasy trenérů

Josef Augusta (Dukla Jihlava): „Domácí mají ve srovnání s našim týmem zkušenější kádr, navíc dokázali před zápasem posílit. My jsme sice vedli 5:3, ale o výhru jsme se připravili díky našim dvěma chybám."

Svatopluk Číhal (Salith Šumperk): „Dvou bodů proti Jihlavě si nesmírně ceníme. Měli jsme mizerný vstup do zápasu, ale nakonec se k nám přiklonilo štěstí. Zkrátka jsme šli výsledku naproti. Mužstvo dokázalo zabojovat, když se nám čtyřikrát podařilo odpovědět na náskok soupeře a nakonec i zápas otočit.“