4:3p
(1:0, 2:2, 0:1 - 1:0)

Dukla opět padla v prodloužení a sezona pro ni končí

01.03.2010 / Vladimír Pašek

Jihlavští hokejisté prohráli v pátém čtvrtfinále na ledě Olomouce 3:4 po prodloužení. Na vedoucí gól Kohoutů odpověděl Adam Zeman. Domácí si poté vypracovali vedení 3:1, ale i to dokázala Dukla smazat a po trefách Oldřicha Bakuse a Jiřího Dobrovolného dovedla utkání do prodloužení. V něm však rozhodl o výhře Olomouce Brančík. Jihlava tak celou sérii prohrála 1:4 a letošní sezona pro ni končí.
01.03.2010 18:00, 1. liga ČR - 56. kolo

HC Olomouc

Žigárdy - Koma, Mikel, Ondrušek, Vyrůbalík, Nedbálek, Bartoň, Lhotský - Mikšan, Davídek, Černý, Brančík, Čuřík, Řípa, Zbořil, Korhoň, Haluza, Bordowski, Polodna, Kucharczyk
4

HC Dukla Jihlava

Benda - Staněk, Malena, Ficenc, Dobrovolný, Chvátal, Takáč - Hodek, Bakus, Čachotský - Bezděk, Zeman, Polcar - Rytnauer, Krupka, Suk - Man
3
Branky a nahrávky: 7. Mikšan (Bordowski), 30. Bartoň (Korhoň, Kucharczyk), 37. Vyrůbalík (Černý, Koma), 64. Brančík (Černý) - 23. Zeman (Bezděk, Polcar), 39. Bakus (Čachotský, Hodek), 50. Dobrovolný (Rytnauer, Zeman). Rozhodčí: Šír, Kubičík - Dančišin, Matějček. Vyloučení: 4:4. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1800. Střely na branku: 52:29. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1, 3:3, 4:3.

Průběh utkání

Úvod zápasu byl velmi svižný, obě mužstva hrála otevřený a rychlý hokej. Aktivnější a nebezpečnější byli o něco domácí, Jihlava však v defenzivní činnosti nijak nechybovala a navíc hrozila rychlými protiútoky. Rostoucí olomoucký tlak korunoval v 7.minutě přesnou ranou z první David Mikšan, který si nikým nehlídaný najel před bránu na milimetrový pas Bordowskiho a švihem nad Bendovu lapačku otevřel skóre – 1:0. O dvě minuty později měla k vyrovnání blízko Dukla, po vyloučení Brančíka si zahrála první přesilovku večera. Jihlava ale strávila početní výhodu marným dobýváním olomouckého pásma, navíc hned po Brančíkově návratu musela do čtyř, protože se Žigárdyho jal osekávat Hodek. V přesilovce byli domácí blízko gólu hned dvakrát, tvrdá Komova dělovka i Brančíkova dorážka po brance přímo volaly. Domácí se dostali do tlaku a více se hrálo před jihlavskou svatyní, v níž musel Benda řešit hodně ošemetné situace. Za zaznamenání stála především Polodnova pumelice ze začínající 17.minuty, kterou Benda vytáhnul s notnou dávkou štěstí. To stálo při jihlavském brankáři i tři vteřiny před prví sirénou, když se před ním zjevil Korhoň a prudkým švihem orazítkoval jeho levou tyč.

I druhou třetinu načali Olomoučtí lépe. Hned v jejím úvodu narýsoval šanci pro Polodnu Černý, olomoucká střela však minula jihlavskou svatyni. Ve 23. minutě se alepotvrdilo osvědčené a prověřené nedáš – dostaneš. Dukle se podařilo vytvořit zmatek před olomouckou bránou a Adam zeman poslal lehkým bekhendem kotouč pod přesunujícím se Žigárdym – 1:1. Dukle narostla křídla a před Žigárdym bylo náhle velmi rušno. Ve 26.minutě přišla obrovská šance hostí, ovšem Hodek v roli střelce totálně selhal, když nedokázal trefit prázdnou olomouckou klec. Poté se na olomouckém ledě rozpoutal bláznivý a strhující hokej, hrálo se ze strany na stranu, nejdříve chytal šanci Černého Benda, hned vzápětí proti Čachotskému zářil Žigárdy. Jenže ve strhujícím průběhu se objevil i jihlavský faul a Polcar musel na trestnou. Ve 30.minutě se v přesilovce podařilo dostat Olomouci Jihlavu pod zámek a Jakub Bartoň přesnou ranou vrátil Moře vedení – 2:1. Tempo hry nadále nepolevovalo, do mírnější převahy se dostávali hosté, zejména Bakusova formace dokázala dostat domácí defenzívu pod tlak. Ve 35.minutě se však Dukla sama o svůj nápor připravila zbytečným faulem, který vyprodukoval Suk. A Mora opět v početní výhodě trestala. Jaroslav Koma napřáhnul od modré a tvrdou dělovku opřel nejprve o tyč Bendovy brány, odtud pak touš zapadl do sítě – 3:1. Ovšem do dvou minut byla Dukla opět v kontaktu. Domácí zase nechali trošku prostoru první jihlavské lajně a Čachotský poslal do úniku po křídle Oldřicha Bakuse, který příklepem propálil Žigárdyho – 3:2. V samotném závěru třetiny měli ještě velké šance Řípa s Korhoněm, ale Benda Duklu podržel.

O mnoho pasivněji pak z obou stran začalo poslední dějství. Mora hrála hodně opatrně ze zajištěné obrany, Dukla spíše trpělivě vyčkávala na svou šanci. Ta přišla ve 45.minutě, když musel za hákování na trestnou Bartoň. Jihlava se však příležitosti nechopila a za celé dvě minuty nevymyslela vstříc Žigárdymu žádné nebezpečí. Šanci na reparát měli hosté ve 48.minutě, kdy musel na trestnou za nedovolené bránění Bordowski. A Jihlava tentokrát trestala. Příliš se nechali domácí strhnout hrou a zamířili ve třech do rohu kluziště. Odtud pak přišel přesný pas od Rytnauetra, který našel před Žigárdym zcela osamoceného Jiřího Dobrovolného, který našel mezírku mezi betony olomouckého gólmana – 3:3. Olomoučtí přeci jen ožili, zjistili, že vyčkávání a bránění jednobrankového výsledku nic dobrého nepřineslo. A tak se začalo hrát více před Bendou, který měl náhle plnou výstroj práce. V 58.minutě pak došlo před Žigárdym k mírné strkanici, v níž si vykoledovali vzájemné vyloučení za hrubost Ondrušek a Rytnauer. Do třetí sirény se však nic převratného neudálo a tak přišel ke slovu prodloužený čas.

V něm tahala od začátku za kratší konec Dukla. A v 64.minutě přišel rozhodující úder. Rychlá výměna puku mezi Brančíkem a Černým znamenala dokonalé vyšachování jihlavské obrany a kapitán Mory Richard Brančík poslal Olomouc střelou do odkryté brány do semifinále – 4:3.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (HC Dukla): “Viděli jsme opět kvalitní vyrovnané utkání a opět se smutným koncem pro nás. Vyrovnaná byla ostatně celá série, viděli jsme hezké hokeje. Souboj byl z obou stran korektní, hraný v dobré atmosféře. Tři zápasy jsme prohráli v prodloužení. Nastavený čas je vždy o chybě a my tu chybu udělali pokaždé. Dvakrát jsme se ale v Olomouci dokázali vrátit do zápasu, když jsme prohrávali o dva góly. Mužstvo ukázalo svůj charakter a hráčům je potřeba poděkovat, že i za stavu 3:0 na zápasy bojovali až do konce.“

Petr Vlk (HC Olomouc): “My jsme rádi, že jsme tu sérii ukončili. Bylo to vyrovnané, ale my jsme měli vstup do zápasu lepší. Pak jsme ale dostali smolný gól. Pak přišla zbytečná nervozita, i když jsme odskočili, ale kluky svazovala zbytečná nervozita z toho, že chtějí čtvrtfinále už ukončit. Soupeř toho dokázal využít. Pak přišlo prodloužení a my v něm byli opět šťastnější. Dukla byla výborným soupeřem, v celé sérii se neobjevily nějaká zákeřnosti, kdy by si šli hráči vyloženě po krku. Ano, byly tvrdé zákroky, to patří k play-off, vše bylo ale fair-play. Z naší strany tedy obrovská spokojenost.“