4:7
(1:2, 1:2, 2:3)

06.11.2010 / Kristýna Guricová

06.11.2010 14:00, Extraliga staršího dorostu - 23. kolo

VHK ROBE Vsetín

Kohn (35. Urban) - Galia, Žák, Štědrý, Hradil, Kovář, Báchor, Gajdoš - Ptáčník, Daněk, Slováček, Janeba, Štrbík, Tobola D., Kohout, Stodůlka, Pokorný, Kývala, Neuwirth, Brida
4

HC Dukla Jihlava

Krejčík - Kříž, Peroutka, Dobrovolný, Hošek, Tobola H., Ščerban, Vítek, Štěpán, Brabec, Svobodník, Gregar, Vantuch, Vlček, Střecha, Lupač, Březka
7
Branky a nahrávky: 16. Ptáčník (Žák), 36. Ptáčník (Daněk), 53. Gajdoš (Ptáčník), 57. Slováček (Báchor, Ptáčník) - 7. Střecha (Dobrovolný, Krejčík), 17. Štěpán (Svobodník), 31. Lupač (Střecha), 35. Střecha (Březka), 45. Dobrovolný (Štěpán, Brabec), 54. Lupač (Střecha), 59. Střecha (Vlček, Tobola H). Rozhodčí: Dobeš - Laczko, Štefková. Vyloučení: 2:8. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 210. Střely na branku: 41:24. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:4, 2:4, 2:5, 3:5, 3:6, 4:6, 4:7.

Průběh utkání

Na Lapači se v sobotním popoledni odehrálo dvaadvacaté kolo extraligy staršího dorostu, ve kterém proti sobě nastoupily celky druhého Vsetína a předposlední Jihlavy. Už po devíti vteřinách utkání se do hry zapojil hlavní sudí Dobeš, který za zdržování vyloučil na dvě minuty jihlavského Martina Kříže a Vsetín tak mohl hned od úvodu hrát ve výhodě. Domácí hráči vyslali na Davida Krejčíka hned několik střel, brankář Jihlavy však svůj tým podržel. Pěknou akci si krátce po vypršení Křížova trestu vypracovali Kohout s Dominkem Tobolou, prvně jmenovaný v pádu nahrával Tobolovi před brankoviště, ten ale v šanci vyslal puk vysoko nad Krejčíkovu klec. Nedáš - dostaneš, toto přísloví zafungovalo i v tomto utkání – z protiútoku se totiž vyřítil proti Kohnovi Tomáš Střecha a zblízka zavěsil puk k pravé tyčce - 0:1.

Krátce poté mohla Dukla své vedení ještě navýšit, když se jihlavský kapitán Jan Štěpán ujal ve středním pásmu puku a najel s ním až před Kohnovu branku. Tam přihrál lépe postavenému Ondřeji Svobodníkovi na opačnou stranu brankoviště, který měl před sebou pouze ležícího Kohna a odkrytou klec – ke smůle hostí ale puk nedokázal vhodně zvednout. V závěru 10. minuty přišla šance na srovnání pro domácí tým. Krátce po sobě byli vyloučeni dva hostující hráči a Vsetín tak hrál 44 vteřin přesilovku pěti proti třem. Přestože Valaši uzamkli Jihlavské v jejich obranném pásmu, cestu za Krejčíkova záda se jim najít nepodařilo. Povedlo se to až v 16. minutě Ptáčníkovi, který dostal přihrávku do jízdy od Žáka a i díky pověstnému štěstíčku srovnal na 1:1. Radost ale domácím vydržela jen několik vteřin. V čase 16:41 unikl po chybě Vsetínských opět Jan Štěpán a přesnou střelou mezi betony překlopil misky vah zpět na jihlavskou stranu - 1:2.

Do druhé dvacetiminutovky vstoupili aktivněji hráči Dukly. Vsetínští jakoby se pozapomněli v kabině a hráči Jihlavy tak všude byli o krok napřed. Postupem času se však dostali do hry i domácí, ve 27. minutě se například připomněl Kohout, jenž vypálil dělovku od modré, kterou brankář Jihlavy zachytil v náruči. Už o chvíli později mohl své nevyužité šance litovat, když se v čase 30:14 prosadil Marek Lupač, kterému se z dálky podařilo zavěsit přesně pod břevno Kohnovy svatyně – 1:3. A po ukázkové akci hostí z minuty 35. to už bylo o tři branky – svůj druhý gól v zápase si připsal Tomáš Střecha, když si položil Kohna na zem a po ledě poslal kotouč za brankovou čáru - 1:4. Jedničku ve vsetínském dresu po této brance vystřídal v kleci Urban.

Jen pár vteřin po tomto gólu si odešel za katr odpočinout jeden z hostí a Vsetín již po pár vteřinách přetavil tuto přesilovku v gól – Ptáčník z kruhu napálil puk nekompromisně pod břevno - 2:4. V čase 38:08 se dočkali domácí další branky, avšak v té chvíli již hlavní rozhodčí signalizoval trest pro domácí a vsetínským mladíkům tak logicky nepomohly ani četné protesty. Gól nemohl být uznán.

Třetí třetina přinesla v úvodu dvě po sobě jdoucí vyloučení. To první, vyhovující domácímu celku, na led nic zajímavého nepřineslo. O to úspěšnější ve své přesilovce byli Jihlavští. 44:39 – to byl čas páté branky hostí. Ránou od modré propálil obránce David Dobrovolný vše, co mu stálo v cestě, včetně Urbana v brance - 2:5. Na sklonku 49. minuty se do šance tlačil Vsetín, jihlavský brankář ale evidentně kopnutím odsunul jihlavskou klec a vykoledoval si tak dvouminutový trest. Ani v této přesilovce ale Vsetín neudeřil.

Poslední desetiminutovka byla na góly opravdu bohatá. Když hosté v 53. minutě na vteřinku nesledovali hru, přišel další z nich – puku se ujal Gajdoš a v brejku přesně zakončil - 3:5. Vsetínští se tak dotáhli zpět na rozdíl dvou branek. Ovšem stav na ukazateli opět vydržel jen pár sekund. Po necelé minutě hry totiž vypálil od pravého mantinelu Tomáš Střecha a puk usměrňoval do sítě Marek Lupač – 3:6.

V čase 55:33 byl vyloučen hostující Martin Kříž a přesilovka opět sehrála svou roli. Slováček překvapil svou střelou Krejčíka, když vypálil z pravého kruhu a kotouč se brankáři hostí jen lehce otřel o rameno a zapadl do sítě – 4:6. Valaši si poté v 58. minutě vybrali oddechový čas, po němž se oba brankáři setkali na střídačce. Hra v šesti ale domácím příliš nešla, Jihlava si závěr utkání hlídala a pokaždé, když se některý z hráčů v červeném dresu setkal s pukem, vyhodil "černý nesmysl" z obranného pásma přes celé kluziště. Třikrát kotouč branku Valachů minul, počtvrté už ale zamířil přesně mezi tři tyče – prosadil se Tomáš Střecha, který tak završil svůj hattrick (v utkání celkově 3+2). Do konce zápasu zbývalo 73 vteřin, Urban se vrátil do branky a Valaši už jen smutně sledovali, jak čas na časomíře kvapí ke konci.

Střídačka Jihlavy po závěrečné siréně vybuchla v obrovskou radost, jak by taky ne, Jihlava se díky výhře na Valašsku bodově přiblížila týmům před sebou, Vsetín si naopak díky víkendovému zaváhání zkomplikoval boj o postupovou čtyřku.