6:4
(1:1, 3:2, 2:1)

11.08.2011 / Zdeněk Drla

11.08.2011 17:00, Přípravné zápasy staršího dorostu - 0. kolo

Banes Motor České Budějovice

Příhonský (31. Havlátko) - Mayer, Kutiš, Kadlec, Záhora, Krcho, Malovec, Ruda, Bílek, Prokeš, Chalupský, Piegl, Vácha, Šesták, Dlugoš, Krátoška, Žáček, Švec, Suchánek, Bartůněk
6

HC Dukla Jihlava

Svoboda - Vítek, Tobola, Čermák, Brussmann, Půža, Březka, Ščerban - Střecha, Lupač, Renza - Vantuch, Staněk, Štěrba - Pazourek, Jícha, Severa - Mahút, Beran, Kuchyňa
4
Branky a nahrávky: 8.Kutiš (Bílek), 21. Krcho (Švec), 22. Dlugoš (Záhora, Žáček), 22. Ruda, 49. Záhora (Ruda), 54. Švec (Záhora) - 15. Střecha, 28. Střecha (Lupač), 28. Vantuch (Štěrba, Březka), 48. Brussmann (Štěrba). Rozhodčí: Pešina - Jindra, Kostka. Vyloučení: 7:4, navíc Tobola, Čermák (oba JIH) 10 min. OT. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 50. Střely na branku: 28:28. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:4, 6:4.

Průběh utkání

„Byl to dobrý zápas s dobrým nasazením,“ hodnotil pár minut po skončení v pořadí čtvrtého přípravného utkání starších dorostenců Dukly Jihlava v českobudějovické Budvar Aréně trenér Aleš Polcar. Jihlavští mladíci skutečně sehráli s Mountfieldem více než vyrovanou partii.

Oba týmy do zápasu doslova vlétly. Hrálo se v rychlém tempu. Šance byla na obou stranách. Jako první šli do vedení domácí Jihočeši v 8. minutě – to se před Svobodou prosadil Michael Kutiš – 1:0. Na odpověď v podobě jihlavského gólu čekali diváci v malé hale necelých sedm minut. Při vlastním oslabení mezi budějovickými mladíky prokličkoval Tomáš Střecha a s ledovým klidem srovnal na 1:1. Zbytek třetiny se dohrával v podobném tempu jako na záčátku.

„Oproti minulým zápasům se zlepšila kombinační hra i zakončení,“ hodnotil trenér Polcar čtvrteční zápas. Po dvaceti minutách mohl být s výkonem týmu spokojený, své svěřence v kabině pochválil. Po první přestávce ale přišla studená, lépe řečeno ledová sprcha. Mountfield dokázal skórovat hned třikrát (!) během rovných padesáti vteřin. Nejdříve se na konci střídání první jihlavské formace radoval z gólu Josef Krcho –, o čtyřiatřicet vteřin později se prosadil po pohledné kombinaci Václav Dlugoš – 3:1. Stačilo dalších šestnáct vteřin a bylo to o tři góly. Po samostatné akci zvýšil veden domácích David Ruda – 4:1.

Trenér Aleš Polcar si vyžádal oddechový čas. „Mrzí mě ty tři góly během necelé minuty. Kluci nebyli koncentrovaní na začátek druhé třetiny. To vlastně rozhodlo,“ konstatoval.

Řečeno boxerskou reminologií, v té chvíli to bylo na ručník. Jihlavští bojovníci ale nesložili zbraně. Ukázali svoji sílu. „Semkli jsme se a dokázali snížit,“ připomněl Polcar situace z 28. minuty, kdy v rychlém sledu jeho svěřenci pálili do černého hned dvakrát. Nejprve po parádní kombinaci na hranici brankoviště zaznamenal po Lupačově nahrávce svůj druhý gól v zápase Tomáš Střecha – 4:2, ještě větší radost zavládla na jihlavské střídačce o půlminutu poději, kdy jako první zvedl ruce nad hlavu Marek Vantuch – 4:3.

Když v polovině 48. minuty srovnal skóre při přesilové hře nikým nehlídaný obránce Jan Brussmann, vypadalo to, že Jihlava uhraje s Mountfieldem minimálně remízu. Jihočeši ale našli opět bleskovou odpověď. Martin Záhora vrátil vedení na stranu domácích - 5:4. Poslední zápis do kolonky vstřelených gólů zaznamenal na konci 54. minuty domácí Emil Švec – 6:4.

Jihlava se o změnu skóre pokušela v závěru utkání kdy při vyloučení právě posledně jmenovaného českobudějovického střelce hrála více než minutu bez brankáře. Pro Duklu bohužel bez gólového efektu. „Tam mně chyběl time-out, který jsem si musel vzít na začátku druhé třetiny, abych kluky po těch třech rychlých gólech uklidnil,“ vysvětlil Aleš Polcar, jenž neměl k celkovému výkonu svých svěřenců větší výhrady. „Soupeř šťastně odskočil ve třetí třetině o dvě branky. Už jsme nedokázali odpovědět. Z mé strany ale převládá se zápasem spokojenost, u kluků byla byla vidět snaha. Zaznamenal jsme nějaká zlepšení,“ doplnil. „Jedeme dál,“ dodal s výhledem k úternímu regionálnímu derby s Třebíčí šéf jihlavské střídačky.

Jedno negativum však Aleš Polcar našel. „Velkým minusem je zranění dvou našich hráčů. Je to obrovská škoda. Jsou to už tři hráči během čyřech zápasů, o které jsme na nějaký čas přišli,“ uzavřel Polcar.