3:2sn
(0:1, 0:0, 1:1 - 1:0)

Dukla v Písku padla po samostaných nájezdech

26.01.2013 / Libor Kucza

Omlazená jihlavská sestava vlétla do utkání ve velmi dobrém tempu, což přineslo kýžené ovoce. Přesně po sedmi odehraných minutách otevřel skóre svým premiérovým zásahem v letošním ročníku Ondřej Pěška. Ve druhé periodě se červené světlo nerozsvítilo ani jednou. Závěrečné dějství se navzdory brance Romana Maliníka povedlo lépe domácím. Jihočeši dokázali hned dvakrát vyrovnat a poslat souboj do prodloužení. V něm branka nepadla, a tak následovaly nájezdy. Technickou disciplínu zvládli lépe domácí. Jihlavští hokejisté tak získali na jihu Čech pouze bod za porážku 2:3 po samostaných nájezdech.
26.01.2013 17:30, 1. liga ČR - 45. kolo

IHC Králové Písek

Halmoši - Kužel, Dvořák, Hanus, Kříž, Semrád, Veselý, Makovský, Petráček - Vlček, Sedláček, Slavík, Strnad, Kučera, Heřman, Vaniš, Marek, Kotrla, Šperger, Ferebauer, Homolka
3

HC Dukla Jihlava

Novotný - Zadražil, Jícha, Dobrovolný, Kolda, Kolafa, Štebih, Podlipnik - Zídek, Peška, Mikeš, Polcar, Filip, Maliník, Velecký, Pekárek, Malec, Jeslínek, Hodek
2
Branky a nahrávky: 52. Sedláček (Hanus), 58. Makovský, rozhodující nájezd Sedláček - 7. Peška (Mikeš, Pekárek), 56. Velecký (Hodek, Maliník). Rozhodčí: Doležal - Šperl, Jílek. Vyloučení: 2:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 620. Střely na branku: 35:33. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2.

Průběh utkání

Úvod utkání byl z obou stran opatrný, leč postupem času se začala stále více osmělovat hostující Dukla. Aktivitou nadělala píseckým borcům notnou dávku problémů, jež museli domácí hasit pomocí nedovolených zákroků. Jedním z nich se prezentoval Tomáš Petráček. Červenožlutí využili početní výhodu v samotném závěru, dvě vteřiny před naskočením píseckého zadáka na ledovou plochu propálil Halmošiho zástupce mladé legie s Ježkem na hrudi Ondřej Pěška – 0:1.

Dukla byla po vstřelené brance na koni, avšak ne příliš dlouho. Tlak hostující družiny zbrzdil vyloučením Daniel Hodek. Písek ale s přesilovou hrou příliš dobře nenaložil, za zmínku stojí pouze dělovka Hanuse, se kterou si Novotný poradil. V závěru první dvacetiminutovky byl vyloučen domácí Heřman, díky čemuž vstupovala Dukla do prostředního dějství s výhodou jednoho muže v poli.

Přesilová hra se stala velmi rychle minulostí, načež se začal projevovat zlepšený herní projev družiny pod vedením Jindřicha Setikovského. Nejprve pálil bez úspěchu od modré čáry Tomáš Petráček. Následně ztroskotali na Filipu Novotném rovněž Ferebauer a Kužel. Tlak Písku pokračoval zhruba do přelomu poloviny utkání, poté se začala Dukla znovu osmělovat. Rozjezd mašiny z krajského města Vysočiny ale opět zbrzdilo vyloučení. Jihočeši si však příliš brankových příležitostí nevytvořili. Když neuspěl ve 40. minutě bekhendovým pokusem ani Michal Jeslínek, skončila druhá perioda bez branek.

Počáteční okamžiky závěrečné části byly ověnčeny obrovskou šancí Dukly. Na Halmošiho se totiž řítil nikým neohrožovaný Michal Jeslínek. Jihlavský rychlík zvolil při zakončení střelu, kterou však domácí muž v masce pomocí vyrážečky zlikvidoval. Na druhé straně hrací plochy se při gólové příležitosti Marka Vaniše zaskvěl taktéž Filip Novotný. S následným hráčským deficitem si červenožlutí poradili opět bravurně. V čase 51:38 se Písek dočkal vyrovnání, Pavel Sedláček trefil z pozice pravého kruhu přesně levé víko Novotného svatyně – 1:1.

Po menším tlaku Jihočechů nastal další zvrat, vedení vrátil Dukle Michal Velecký, jenž si správně seřídil mířidla a přesnou střelu z předbrankového prostoru rozvlnil síť za Halmošim – 1:2. Jihlavské mužstvo si ale hřejivý pocit vedení neužilo příliš dlouho, v 58. minutě totiž nasměroval klání do prodloužení přesným zásahem z pravé strany hrací plochy Jakub Makovský – 2:2. Nastavený čas o vítězi nerozhodl, na řadu tak přišly samostatné nájezdy. V nich se jako jediný prosadil Pavel Sedláček. Dukla si tak připsala pouze bod, Písku podlehla 2:3 po samostatných nájezdech.

Ohlasy trenérů

Jiří Kudrna, IHC Písek: „První třetina nám vůbec nevyšla a Jihlavští v ní byli aktivnější. Hráče jsme speciálně upozorňovali na soupeřovy nebezpečné přesilovky, a přesto jsme právě v ní inkasovali. Do druhé třetiny jsme stáhli hru na tři pětky. Podstatně jsme v ní zlepšili důraz i pohyb a hráli opravdu velmi dobře. Dokázali jsme si vytvořit i dost šancí, ale už tradičně jsme byli naprosto neefektivní a z kvalitního výkonu jsme gól nevytěžili. V poslední části jsme herně navázali na tu předchozí a stále věřili v dobrý výsledek. To, že jsme nakonec vyrovnali, je podle mne naprosto spravedlivé. Poprvé v sezoně jsme zvládli i nájezdy a získali v nich bonusový druhý bod. Od druhé třetiny mám pro všechny kluky v čele s brankářem Halmošim jenom slova chvály. Výkonu i výsledku proti tak kvalitnímu a kompaktnímu soupeři si opravdu ceníme."

Petr Vlk, HC Dukla Jihlava: „Do utkání jsme vstoupli velice dobře a výkon byl slušný. Z několika šancí jsme se dostali do vedení. Soupeř ve druhé třetině zvýšil aktivitu i důraz, to nám dělalo problémy. Škoda inkasované branky v závěru, protože jsem věřil, že si odvezeme všechny body. V prodloužení jsme neproměnili slušné šance a o tom to je, neproměňování příležitostí."