2:0
(0:0, 0:0, 2:0)

Starší dorost nedostal od Hradce Králové ani gól a získal tři body

23.11.2013 / Tomáš Lysý

Čtyřiadvacáté kolo RAKO extraligy staršího dorostu bylo ve znamení dlouhého čekání na gól. V první dvacetiminutovce si oba týmy nevytvořili vážnější šanci, takže se stav na Horáckém zimním stadionu neměnil. Hned na začátku druhé dvacetiminutovky dohrávala Dukla dvojnásobnou přesilovou hru, ale ani tak gól nepřinesla, stejně jako dvě početní výhody hostů v průběhu prostřední třetiny. O tom, kdo získá tři body, tak rozhodla třetí třetina. Za Jihlavu se trefil Vojtěch Balaštík a Jiří Ondráček. Protože David Vacek nepustil puk za svá záda ani jednou, připisuje si Dukla do tabulky důležité tři body.
23.11.2013 12:00, Extraliga staršího dorostu - 24. kolo

HC Dukla Jihlava

Vacek – Port, Půža, Klofáč, Pospíchal, Dörrer, Mandát, Pražák – Bambula, Vala, Dupljaku – Balaštík, Najman, Ondráček – Kolouch, Peschout, Zayml – Dvořák
2

Hradec Králové

Veselý – Hronek, Voříšek, Faltýnek, Luštinec, Fanderlik, Moník – Exner, Gančarčík, Hofman, Malinský, Zahradník, Chalupa – Drašnar, Miškář, Šeda
0
Branky a nahrávky: 49. Balaštík (Ondráček, Půža), 54. Ondráček (Dvořák). Rozhodčí: Blecha – Guth, Rittich. Vyloučení: 3:4. Bez využití V oslabení: 0:0. Diváci: . Střely na branku: . Průběh utkání: 2:0.

Průběh utkání

Do dalšího důležitého utkání v boji o první čtyřku tabulky vstoupili aktivněji hosté. Již po minutě hry vypálil z pravého kruhu tvrdou ránu Malinský, na Vacka si však nepřišel. I nadále byl Hradec Králové častěji u puku, ale jeho aktivitu zastavilo dvouminutové vyloučení Drašnara. Dukla sice v přesilovce strávila před Veselým většinu času, ale nijak nebezpečně ohrozit ho nedokázala. V půlce první třetiny přišel protiútok domácích dva na jednoho, ale přihrávka Koloucha šla lehce na paty Dvořáka a s jeho střelou si tak gólman hostů poradil. Na druhé straně vypálil z pravé strany Gančarčík, ani po jeho dělovce se však gólový účet zápasu neotevřel. V závěru první třetiny byli během pár desítek vteřin vyloučeni dva hráči hostů a Dukla tak hrála dlouhou, ale do dvou třetin dělenou, přesilovku pět na tři. Před odchodem do kabin domácí její kratší část nevyužili.

Druhou třetinu tak dohrávala Jihlava ještě čtyřiapadesát vteřin dlouhou dvojnásobnou početní převahu. Nejblíže k brance měl na jejím konci Bambula, když při dorážce střely Valy u levé tyče promáchl. Po návratu vyloučených hráčů na led byl k vidění spíše bojovný hokej. Ani jeden tým si nevytvořil vážnější šanci, spíše oběma týmům vázla kombinace a rozehrávka. V polovině zápasu hrál Hradec Králové první přesilovou hru zápasu. Hned po buly vypálil na Vacka tvrdou ránu Faltýnek, ale domácí gólman nakonec jeho pokus vleže zlikvidoval. Dukla oslabení hrála velmi dobře a nepouštěla hosty na dostřel Vacka, stejně jako krátce na to při druhé přesilové hře hostů. Protože ani po čtyřiceti minutách na Horáckém zimním stadionu gól nepadl, odcházely oba týmy do kabin za nerozhodného stavu.

Třetí třetina přinesla hodně opatrný hokej. Oba týmy si uvědomovaly důležitost zápasu a nechtěly udělat hloupou chybu, která by mohla rozhodnout o utkání. Hosté byli blíže ke gólu dvě minuty po začátku třetiny, ale po střele Zahradníka se zády Vacka rozezvučelo jen břevno. Na druhé straně Faltýnek rozehrávkou namazal přesně na hůl Zaymla, který mířil těsně vedle pravé tyče. V dalších minutách hráli domácí i hosté přesilovou hru, ale skóre se měnilo až po návratu vyloučených hráčů na led. Ve čtyřicáté deváté minutě poslal Půža puk na Ondráčka, který předložil mezi kruhy přihrávku kapitánovi Dukly Vojtěchu Balaštíkovi a ten se nemýlil - 1:0.

Jihlavu vstřelený gól nabudil a nadále se tlačila před Veselého. O pět minut později již vedla o dva góly, když si Jiří Ondráček po nepřehledné situaci před brankou připsal svůj desátý přesný zářez na pažbě v sezoně - 2:0. I nadále ohrožovala Dukla branku hostů, Zayml trefil zblízka jen Veselého beton a po Balaštíkově střele vytáhl gólman hostů pěkný zákrok lapačkou. Protože v posledních pěti minutách domácí pozorně bránili a hlídali pro svého gólmana čisté konto, stav se již neměnil a tři body zůstaly na Vysočině.

Ohlasy trenérů

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Myslím si, že z obou stran to bylo hodně ubojované. Bylo to takové utkání play-off. Dneska to bylo o jedné chybě, kterou udělal Hradec Králové jako první a dostal nás tím trošku na koně. Poté už si kluci začali věřit a utkání zvládli.