3:2p
(1:2, 0:0, 1:0 - 1:0)

22.02.2014 / Tomáš Lichnovský

22.02.2014 12:30, Extraliga staršího dorostu - 40. kolo

HC Sparta Praha

Pírs - Hrdlička, Duben, Knobloch, Kadeřávek, Kazda, Bureš – M. Jandus, Svoboda, Zářecký, Lojka, Michnáč, Havel, Seniov, Győri, T. Jandus, Hrala, Polesný, Hozák, Procházka
3

HC Dukla Jihlava

Brož – Kochánek, Port, Huňáček, Klofáč, Dőrrer, Pospíchal – Ondráček, Balaštík, Nováček, Kolouch, Vala, Peschout, Dupljaku, Dvořák, Hoskovec, Zayml
2
Branky a nahrávky: 15. Hozák (M. Jandus), 51. Hozák (Lojka, Procházka), 65. Lojka (Hozák) – 4. Dvořák (Huňáček), 9. Port (Hoskovec, Pospíchal). Rozhodčí: Pešina - Novák, Nekvapil. Vyloučení: 6:7, navíc Havel (SPA) 10 min. OT. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 47. Střely na branku: 43:37. Průběh utkání: 0:2, 3:2.

Průběh utkání

První velkou příležitost ke skórování měl sparťan Hozák, když se metr před bránou dostal do zakončení, ale Brož jeho střelu z pravé strany vyrazil ramenem. Dukle se podařilo vstřelit branku hned ze své první větší šance. Ve 4. minutě nabral slušnou rychlost ve středním pásmu Daniel Dvořák, obehrál Kazdu a z pravého úhlu zavěsil kotouč přesně pod víko Pírsovy klece. Druhou branku obdrželi domácí v 9. minutě, když vyloučení Győriho potrestal po asistenci Hoskovce útočník Vladimír Port. Sparta se dostala do zápasu díky sérii vyloučení na straně hostů. Dvojnásobnou přesilovou hru pět na tři využil v 15. minutě přesnou ranou nad beton brankáře Brože holešovický Jiří Hozák, kterého křížnou přihrávkou v útočném pásmu našel od modré čáry obránce Bureš. První část tedy vyhráli hosté, ale Sparta se hnala za vyrovnáním.

Do druhé třetiny vstoupili lépe hráči z Vysočiny, když z vrcholu pravého kruhu střílel na domácího brankáře Dvořák, ale mezeru v jeho výstroji nenašel. Po něm to neúspěšně zkoušel z bezprostřední blízkosti Pírse hostující Port, kterému přihrál pěknou žabkou Zayml. Domácí byli sice častěji na kotouči, ale jejich hře chyběla střelba. Ke konci třetiny dorážel nahozený puk na brankáře Sparty dukelský Dopljaku, ale kotouč vyletěl vysoko do vzduchu a po dopadu na led ho sparťanští obránci včas uklidili do rohu kluziště. Hosté si tak do kabin opět odnesli vratký jednobrankový náskok.

První brankovou příležitost měl ve třetí části domácí Hrdlička, který propasíroval svou střelu skrz klubko hráčů na brankovišti, ale brankář, přestože měl zakrytý výhled, kotouč vyrazil. Na druhé straně se do úniku málem dostal Nováček, jenže puk ve středním pásmu nezachytil a z akce bylo jen zakázané uvolnění. V 51. minutě se Holešovickým podařilo vyrovnat, když po přihrávce Procházky překonal Brože střelou zápěstím z mezikruží dnes dvougólový Jiří Hozák. V závěru základní hrací doby mohl rozhodnout o vítězství Dukly střelou od modré čáry Zayml, ale Pírs puk zkrotil ve své náruči.

Utkání dospělo do prodloužení, ve kterém byli ze začátku aktivnější hosté. Sparťanského brankáře nepřekonal tvrdou střelou z pravé strany jihlavský kapitán Balaštík a po něm neuspěl také Kolouch, který se pokusil rychle objet bránu a zasunout kotouč mezi Pírsovy betony. Po souboji několika hráčů v jihlavském brankovišti zůstal Brož bez hole, nicméně Jihlava tento problém prozatím zvládla. Jenže poté přišlo vyloučení hostů a v 65. minutě se po střele aktivního Hozáka kotouč odrazil přímo na hůl sparťanského kapitána Lukáše Lojky, který nedal brankáři přesnou střelou nad betonem šanci. Sparta tak otočila vývoj zápasu a porazila Jihlavu celkovým skóre 3:2 po prodloužení.

Ohlasy trenérů

Jiří Veber (HC Sparta Praha): Začátek byl z naší strany špatný. Už včerejší výkon neodpovídal tomu, co po hráčích vyžadujeme. Dnes jsme na včerejšek trošku navázali a v první třetině jsme dostali dva rychlé góly. V zápase jsme měli také příliš vyloučených. Jediné pozitivum je, že jsme to manko stáhli a v prodloužení dotáhli zápas do vítězného konce.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Myslím si, že jsme dneska vydrželi dvě třetiny hrát poměrně hezký hokej. Po druhé třetině jsme měli jednogólové vedení a hráče jsme upozorňovali, aby si dali pozor a nedělali zbytečné chyby. Bohužel jsme zatuhli, přestali jsme hrát a to vedlo k vyrovnávací brance. V prodloužení rozhodla opět naše nedisciplinovanost, se kterou se potýkáme celou sezónu.