2:0
(0:0, 1:0, 1:0)

Dukla start semifinálové série nezvládla. První klání vyznělo lépe pro Kohouty

10.03.2014 / David Jahoda

Úvodní duel semifinálové série zahájili velmi aktivně domácí, kteří ale nedokázali svou převahu zužitkovat. Postupem času se začala hra vyrovnávat, ke slovu se dostali rovněž jihlavští hokejisté. Navzdory velkému počtu přesilových her pro červenožluté, otevřeli ve druhém dějství skóre zásluhou Davida Ostřížka domácí. V závěrečné periodě své vedení Kohouti ještě navýšili. Svěřenci Petra Vlka se v poslední minutě pokusili o hru bez brankáře, která ale zdramatizování duelu nepřinesla. Mužstvo z krajského města Vysočiny padlo v poměru 0:2.
10.03.2014 18:00, 1. liga ČR - 0. kolo

HC Olomouc

Vošvrda - Kadela, Jaroměřský, Houdek, Ondrušek, Bartoň, Staněk, Janáček – Kucharczyk, Ostřížek, Selingr – Pekr, Kindl, Švaňhal – Marosz, Knotek, Herman – Jergl, Diviš, Vodný
2

HC Dukla Jihlava

Rittich – Dobrovolný, Zadražil, Mocek, Podlipník, Štebih, Jaroš – Čachotský, Zeman, Prokš – Důras, Hubáček, Seman – Velecký, Kuřítko, Haluza – Štěpánek, Malec
0
Branky a nahrávky: 31. Ostřížek (Staněk, Švaňhal), 45. Jaroměřský (Kucharczyk, Ostřížek). Rozhodčí: Horák, Souček – Šperl, Zíka. Vyloučení: 8:5. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 3071. Střely na branku: 32:30. Průběh utkání: 2:0.

Průběh utkání

Jak domácí, tak hosté vstoupili do úvodního utkání semifinálové řežby poměrně živě. Kohouti si svou aktivitou v útočném pásmu dokázali vybojovat vyloučení, a tím i první početní výhodu zápasu. Mora svého soupeře na celé dvě minuty zavřela v obranném pásmu a Rittich v brance Jihlavy se musel pořádně otáčet. Překvapit brankáře Dukly se snažil Pavel Selingr, ten ale se svým nahozením zpoza branky neuspěl. Další potíže nadělaly strážci hostující svatyně pokusy Houdka a Marozse.

Jihlavští se nenechali zahanbit a Vošvrda se také zapotil. Nejaktivněji ze všech hráčů Dukly se jevil Michal Důras, který měl na svědomí i první vážnou příležitost hostů. V přesilovce Jihlavy nechali Olomoučtí jihlavskému forvardovi příliš mnoho místa, a Důras se tak mohl obtočit kolem Vošvrdovy klece. Brankář Hanáků ale nenechal u tyče žádné místo, kudy by kotouč mohl projít.

I nadále byla hra z obou stran velice vyrovnaná, každý z celků si zahrál po jedné přesilové hře, ani ty však nestačili na to, aby se otevřelo skóre zápasu. Přeci jenom jedna branka k vidění být mohla. Zemanovu ránu z mezikruží gólman Mory vyrazil jen na hůl Prokše, ovšem i proti jeho pokusu se stihl Vošvrda přesunout.

Obě mužstva i nadále potvrzovala, že rozdíl kvality mezi nimi je téměř nulový. Zápas měl i nadále velice vyrovnaný průběh, domácí i hosté se snažili hlavně nechybovat, nudný hokej se ovšem nehrál. Pět minut po přestávce mohl domácí stadion rozradostnit Selingr, ten však v přečíslení trefil jen dobře postaveného Ritticha do levého betonu.

V polovině střetnutí, kdy vypršela hra čtyř proti čtyřech, se Olomouc dostala do mírného tlaku v ofenzivním pásmu, z čehož pramenila první branka semifinále. Švaňhal poslal kotouč na pravý kruh Staňkovi, který vypálil tvrdou ránu, do níž ještě v brankovišti vložil hůl David Ostřížek a rozvlnil kotouč za gólmanem Jihlavy.

Mora byla po vstřelené brance jako pokropená živou vodou. Po jasné gólové šanci Švaňhala si mohli oddechnout nejen hokejisté Dukly, ale také jeden z čárových sudí, který totiž nechtěně domácím k založením příležitosti pomohl. Ve zbytku druhého dějství se museli Hanáci bránit dvěma přesilovkám Jihlavy, díky obětavé práci obrany a spolehlivého Vošvrdy neinkasovali.

Olomoučtí pokračovali v nastoleném trendu i ve třetí části. Velice šikovně si do střelecké pozice vybruslil Pekr, posléze trefil Ritticha do masky Marosz. Štěstěna se však usmála až na obránce Jana Jaroměřského. Ten po vyhraném buly pouze nahodil kotouč na branku Dukly, maskovaný muž v hostující kleci neviděl vůbec nic, a proto puk skončil v šibenici. Hanáci se tak dostali do uklidňujícího dvoubrankového vedení.

Hráči v rudých dresech však nechtěli v žádném případě složit zbraně. Tři minuty po Jaroměřského brance mohl snížit kapitán Dukly Čachotský, ten ale ve výborné pozici mezi kruhy narazil jen na Vošvrdovu vyrážečku. Tato šance však byla na delší dobu jediná, kterou dokázali svěřenci Petra Vlka vyprodukovat, Mora si jinak svůj pohodlný náskok hlídala velmi dobře.

Mužstvo z Vysočiny se pokoušelo vsítit kontaktní branku hrou bez brankáře. Olomouc měla několik příležitostí, jak vsítit třetí branku, která by stvrdila jejich první výhru. To se sice nepovedlo, ovšem ani Jihlava se střelecky neprosadila, a Mora tak první semifinále urvala ve svůj prospěch.

Ohlasy trenérů

Jiří Dopita (HC Olomouc): „Celých šedesát minut jsme hráli výborně a zodpovědně. Hráči si pomáhali a chybiček tam bylo minimum. Jsme tedy maximálně spokojení s prvním vítězstvím a věřím, že když na něj navážeme i v dalším zápase budeme úspěšní znovu. Uvidíme, jak se bude série vyvíjet. Jihlava dobře brání, hraje také zodpovědně a obětavě. První gól v zápase určitě důležitý byl, ale nemyslím si, že by to byla jediná šance, měli jsme jich víc. Kromě oslabení, kdy měla Dukla nějaké příležitosti, jsme ji prakticky do ničeho nepustili. Michal Vodný se vrátil po zranění, měl za sebou herní výpadek, myslím však, že na něm nebyl vůbec znát. On je velice chytrý hráč, který je prospěšný nejen v oslabení, ale i ve hře dopředu.“

František Zeman (HC Dukla Jihlava): „Do utkání jsme nevstoupili moc dobře, byl na nás trochu vidět herní výpadek. To, že jsme měli tu pauzu delší než domácí. Myslím, že jsme odehráli kvalitní utkání a diváci, kteří přišli, viděli kvalitní utkání semifinálové bitvy a i dál se mají na co těšit. Těžko říct, jestli bude série defenzivní. Domácí nakopl ten první, řekl bych trochu šťastný gól, ovšem i takové padají a platí stejně jako ty krásné. Olomouc góly dala, my za celých 60 minut ne. A když gól nedáme, nemůžeme vyhrát.“