3:1
(1:0, 0:1, 2:0)

Dukla prohrála v Olomouci i druhé utkání

11.03.2014 / Miroslav Fantal

Do druhého semifinálového utkání vstoupila lépe Olomouc, která se dostala v deváté minutě po trefě Robina Staňka do vedení. Dukle se povedlo po polovině utkání vyrovnat, když se prvním úspěšným střelcem Jihlavy v semifinále stal Michal Důras. Jeho branka ale byla v podání Jihlavy poslední. V devětačtyřicáté minutě vstřelil vítěznou branku Olomouce Rostislav Marosz. Čtyři minuty do konce utkání upravil na konečných 3:1 pro Olomouc Denis Kindl.
11.03.2014 18:00, 1. liga ČR - 0. kolo

HC Olomouc

Vošvrda – Kadela, Jaroměřský, Houdek, Ondrušek, Bartoň, Staněk, Janáček – Kucharczyk, Ostřížek, Selingr – Pekr, Kindl, Švaňhal – Marosz, Knotek, Herman – Jergl, Diviš, Vodný
3

HC Dukla Jihlava

Rittich – Dobrovolný, Zadražil, Mocek, Podlipník, Štebih, Jaroš – Čachotský, Zeman, Prokš – Důras, Hubáček, Seman – Velecký, Kuřítko, Haluza – Štěpánek, Malec, Jícha
1
Branky a nahrávky: 9. Staněk (Knotek, Herman), 49. Marosz, 56. Kindl – 31. Důras (Hubáček, Jaroš). Rozhodčí: Čech, Blecha – Čížek, Kis. Vyloučení: 6:10. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2971. Střely na branku: 25:25. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.

Průběh utkání

Jihlavští hokejisté chtěli rychle zapomenout na pondělní porážku, a tak do druhého duelu vstoupili velmi odhodlaní a v prvních minutách střetnutí dělali hlavně svým pohybem soupeři velké problémy. Větší brankové příležitosti však ze strany Dukly nepřicházely. Jako první se tak ozvali v sedmé minutě domácí. Selingr obkroužil kolem hostující svatyně a z levého kruhu střílel jen do připraveného Ritticha. O minutu později hrálo mužstvo z Vysočiny vinou Mocka oslabení a Hanáci trestali. První rána z hole Robina Staňka šla ještě mimo, druhý jeho pokus už ale mezi tři tyče zaplul.

Svěřenci trenéra Vlka měli možnost odpovědět v polovině třetiny. V přečíslení dvou na jednoho pálil Prokš, ale gólman Kohoutů byl na svém místě a připravený. Výhodu jednoho hráče v poli poté dostali i hosté, kteří během dvou minut ohrozili domácí klec především pokusem Veleckého, jehož střelu z mezikruží Vošvrda zlikvidoval. Ještě v témže oslabení zahrozila i Mora, bekhend Knotka sice Rittich ve výstroji neudržel, přesto soupeři nedovolil skórovat.

Největší příležitost první dvacetiminutovky si schovala jihlavská Dukla na šestnáctou minutu. Mocek předložil kotouč do jízdy Veleckému, který z první pálil do poloodkryté branky Kohoutů, ovšem šanci srovnat stav utkání zahodil. Ještě před první přestávkou se dvakrát do zakončení dostal Zeman, jeho střely byly ale spíše propagačního charakteru. Do kabin se tak odcházelo za nejtěsnějšího možného vedení Mory.

Po necelých třech minutách hry v prostřední části vybojovali Hanáci přesilovou hru, ovšem na rozdíl od té první se tentokrát ze vstřelené branky neradovali. Na jejím začátku sice na chvíli zabrali útočné pásmo, v jejím zbytku se ale už Jihlavští pozorně bránili. Před půlkou duelu začali přebírat aktivitu hosté. Jako první zahrozil jihlavský Malec, který si vyměnil puk se spoluhráčem na útočné modré a z první vyslal kotouč těsně vedle pravé tyče domácí svatyně.

O necelé dvě minuty se už ale hostující kotel mohl radovat. Hubáček zavezl kotouč až do brankoviště soupeře, kde se nejrychleji zorientoval Michal Důras, který trefil prostor nad ramenem Vošvrdy. Olomoucký kouč Fiala reagoval na tlak soupeře oddechovým časem, který jeho svěřence uklidnil. A Mora mohla dokonce vzápětí znovu jít do vedení, odražený kotouč se dostal na hůl Diviše, který nedokázal puk dopravit mezi tři tyče.

Vzápětí domácí celek zahrával další přesilovou hru, a to po nedovoleném zákroku Podlipnika. Do zajímavé příležitosti se Mora probojovala až v jejím závěru, kdy Ostřížek kombinoval společně s Divišem, gólman Jihlavy byl ale na jejich střely připraven. Tři minuty před druhou sirénou se podobné výhody dočkal i celek z Vysočiny a také on nebezpečně zahrozil. Jmenovitě to byl Velecký, který se prohnal kolem mantinelu a následně poslal puk svému spoluhráči před branku. Ten kotouč minul.

První vážný moment třetího dějství nastal, když ani ne po minutě hry zůstal v útočné třetině ležet hostující Důras, který se ale po chvilce na střídačce vrátil do hry. Nerozhodný stav dodal poslední dvacetiminutovce správný říz. Ani jeden z týmů sice nechtěl chybovat, útočit se ale musely snažit oba. Přestože optickou převahu měli hokejisté Dukly, větší gólové příležitosti přicházely na druhé straně.

Nejprve mohl Diviš unikat sám na klec Ritticha, na útočné modré ale zapomněl kotouč za sebou a než se stačil vzpamatovat, odpískali rozhodčí postavení mimo hru. V šestačtyřicáté minutě se Kohouti probojovali k několika příležitostem během chvilky. Nejprve Ostřížkovu ránu vyrazil do bezpečí Rittich, vzápětí pálil přes hradbu těl Houdek, ale minul. Hanáci se ale přeci jen kýžené branky dočkali, a to v polovině devětačtyřicáté minuty.

Rostislav Marosz nahodil kotouč od pravého mantinelu před brankoviště, kde šťastným odrazem od nohy Štebiha skončil puk za zády překvapeného Ritticha. Hned pár vteřin od inkasované branky mohl Rittich znovu tahat puk ze své klece, tvrdý projektil z hole Diviša ale s přispěním vyrážečky gólmana skončil mimo tři tyče. Místo uklidnění tak přišlo drama. Na konci jednapadesáté minuty se totiž nechal vyloučit Bartoň a obrana Mory se měla co ohánět. Aktivní Důras v nadějné pozici napálil domácí klec jen z její vnější strany.

Když už se zdálo, že z nejhoršího je domácí celek venku, další krušné chvíle svému týmu připravil Kindl, který ve středním pásmu zbytečně fauloval Čachotského. Olomoučtí ale i druhé oslabení v krátkém časovém sledu zvládli bez inkasované branky, navíc okamžitě po návratu Denise Kindla se sám potrestaný hráč nahrnul do útoku. První ránou sice soupeřova gólmana prostřelil, kotouč ale proskákal těsně kolem tyče mimo branku. Hned vzápětí se stejný hráč dostal ke kotouči znovu a tentokrát už svůj pokus opřel o správnou stranu tyčky.

Necelých pět minut před koncem tak domácí vedli o dvě branky, o osudu duelu tedy bylo téměř rozhodnuto. Hokejisté Dukly závěr zápasu ale nezvládli, v obranném pásmu Kohoutů se Malec pustil do Švaňhala, za což inkasoval útočník Jihlavy i desetiminutový trest. Půl minuty před koncem ještě mohl upravit stav zápasu Štěpánek, který v závaru před domácí klecí trefil tyčku Vošvrdovy klece.

Utkání tak skončilo po šedesáti minutách vítězstvím domácích barev v poměru 3:1, Hanáci se zároveň ujali vedení v sérii 2:0. Třetí utkání se bude hrát v pátek na ledě Dukly.

Ohlasy trenérů

Jiří Dopita (HC Olomouc): Do vyrovnávací branky jsme byli horším týmem. Pak jsme si vzali oddechový čas a soupeři jsme se vyrovnali. Druhá vstřelená branka byla šťastná, ale pomohla nám. Ve třetí části se nám povedlo po dvou oslabeních, kdy Denis Kindl udělal hloupý faul, dát gól na 3:1. Denis to alespoň odčinil. Poté už jsme to dohráli v klidu, i když na konci to bylo zbytečně nervózní. Jsme rádi, že jsme to zvládli a odbojovali. Nebylo to ideální utkání, minimálně ta první polovina. Takové zápasy jsou. Během sezóny jsme podobných utkání odehráli spoustu, kdy jsme byli lepším týmem a prohráli jsme. Nyní se nám to štěstí vrátilo. Vedeme 2:0 a já věřím, že v Jihlavě alespoň jednou vyhrajeme.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Budu upřímný. Věřili jsme, že z Olomouce pojedeme za stavu 1:1. Nebudu to zastírat. Ve druhém zápase jsme tomu byli blízko, více jak polovinu utkání jsme byli lepším týmem. Stejně jako v pondělí rozhodl zápas šťastný gól, tak i nyní. Puk se odrazil od vlastní brusle do naší brány. Rozhodly sice takové branky, ale ono to tak je, bereme to. V žádném případě nás to nedostává dolů. Kluci ale ukázali sílu a nemají se za co stydět. V prvním zápase jsme byli maličko zakřiklý, možná nám uškodila delší prodleva mezi zápasovou praxí. Byli jsme sice dvě třetiny lepší, ale domácí byli šťastnější. Nicméně věřím, že jsme tady v úterý za stavu 2:2.