3:2
(1:2, 1:0, 1:0)

31.03.2014 / Jan Šlapáček

31.03.2014 18:00, NOEN Extraliga juniorů - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Fučík – Čermák, Dundáček, Polívka, Vala, H. Tobola, Žáček, Půža – Březina, Jícha, Severa – Vantuch, Beran, Lupač – Molnár, Mahút, Střecha – Sladký
3

VHK ROBE Vsetín

Bača – Hryciow, Hruška, Ščotka, Hajda, Žabčík, Zuzaník, Červínek – Zvonek, Pokorný, D. Tobola – Stodůlka, Daněk, Abdul – Klečka, Kucharčík, Hořanský
2
Branky a nahrávky: 10. Březina (Dundáček), 28. Březina (Mahút), 52. Střecha (Molnár, Čermák) – 3. Pokorný (Zvonek, D. Tobola), 4. Stodůlka (Abdul, Daněk). Rozhodčí: Jeřábek – Skopal, Reich. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 452. Střely na branku: 30:24. Průběh utkání: 0:2, 3:2.

Průběh utkání

Do veledůležitého utkání vstoupili jednoznačně lépe hokejisté Vsetína, kteří hned zkraje utkání využili čtyřminutovou přesilovku dokonale, když se v ní trefili hned dvakrát. Byla třetí minuta utkání, kdy se na levém kruhu dostal ke kotouči hostující Dominik Pokorný, který svižnou a přesnou střelou zamířil do levého horního rohu branky a Vsetín vedl - 0:1. Neuběhla ani minuta a skóre se měnilo v Jihlavě znova. Před brankovištěm si udělal ideální prostor Lukáš Stodůlka, který po přesné přihrávce Abdula zpoza branky vystřelil mezi betony Fučíka a kotouč skončil za brankovou čárou - 0:2. Jihlava byla ze špatného vstupu do utkání velmi rozhozená a hosté si dělali se svým soupeřem, co chtěli. V útočném pásmu se poté dopustil zbytečného faulu Zvonek, který poslal Vsetín do čtyř. Jihlava také s touto přesilovou hrou nepohrdla a dokázala snížit na rozdíl jediné branky. Po levé straně se dostal do útočného pásma David Březina, který přesnou střelou k levé tyči překonal Baču v brance Vsetína - 1:2. Hokejisté Dukly poté měli až do závěru první třetiny obrovský tlak, který ale ve vyrovnávající branku nepřetavili. První třetina tak patřila Vsetínu.

Jihlavě se nedařilo na začátku druhé třetiny navázat na tlak z konce té první. Vsetín se často dostával do útočného pásma. Hosté si také zahráli přesilovou hru, ve které měli pár slibných střeleckých pokusů, ale obrana Jihlavy dokázala toto oslabení přečkat, což bylo pro domácí velmi důležité. Po skončení oslabení totiž dokázala Jihlava srovnat skóre, když na pravém křídle dostal mnoho prostoru David Březina, jenž se dostal s kotoučem na pravý kruh a tvrdou střelou nedal Bačovi šanci - 2:2. Po vyrovnání se začal hrát velmi bojovný hokej, když se snažili prosadit oba celky. Z toho důvodu také pramenila spousta nepřesností, po kterých se často hra přerušovala. Jelikož se již ani jeden z týmů prosadit ve druhé nedokázal, tak se šlo do kabin za remízového stavu 2:2.

Třetí třetina začala z obou stran velmi opatrně. Více do útoku se pochopitelně tlačili hokejisté Vsetína, kteří dnes potřebovali vyhrát, aby se přiblížili k záchraně. Výrazně proti byl však Fučík, který dnes podával během celého utkání spolehlivý výkon a tak tomu bylo i ve třetí třetině. Po polovině posledního dějství přišel rozhodující okamžik celého utkání. Přečíslení Jihlavy dva na jednoho vyřešil Tomáš Střecha nejlépe jak mohl, když si položil bránícího hráče a poté střelou po ledě překonat Baču v brance Vsetína - 3:2. Hokejisté Vsetína se poté dostali pod tlak, když museli všechny své síly směřovat do útoku. Jihlava však velmi dobře bránila, ale závěr utkání si výrazně zkomplikovala, když se nechal před poslední minutou vyloučit Jícha. Junioři Dukly však dokázali své vedení díky velké bojovnosti udržet a mohou slavit udržení extraligy v Jihlavě!

Ohlasy trenérů

Luboš Jenáček (VHK Vsetín): "My jsme určitě smutný, nezvládli jsme zápas o všechno. Úvod jsme měli dobrý, vedli jsme o dvě branky a to Jihlavu zmrazilo. Bohužel se nedokážeme vyvarovat laciných chyb. První gól dala Jihlava po naší chybě, kdy jsme zbytečně vyklidili prostor a Březina je takový hráč, že když dostane šanci, tak ji promění. To dostalo Jihlavu na koně, ale nemyslím si, že by měla nějaké velké šance. Byl to takový klasický barážový zápas. Je pro nás škoda, že neumíme hrát bořivý hokej, jsme spíše ofenzivní tým a nepodařilo se nám udržet vedení. Myslím, že o našem sestupu rozhodl náš domácí zápas s Jihlavou, kde jsme ztratili v posledních deseti minutách vedení o dvě branky a nakonec prohrálo. Toto byl zlomový okamžik celé baráže."

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): "Vstup do zápasu nebyl ideální, chtěli jsme hrát bez faulů a hned uděláme zbytečný faul a hosté toho dvakrát využili, když přesilovku sehráli velice dobře. Na našich klucích bylo dnes vidět odhodlání s tím něco udělat a stejný průběh to mělo ve Vsetíně a já jsem věřil, že když dáme gól, tak se soupeř začne bát o výsledek a postupně jsme se dotáhli, druhou třetinu jsme odehráli parádně a celou tu třetí třetinu to bylo o jednom gólu. Vsetín hlavně v té třetině musel, vsadil to na jednu kartu a bohužel jim to nevyšlo. Hráli dneska opravdu dobře, ale my jsme byli šťastnější."

Fotogalerie utkání

Fotogalerie