1:6
(1:2, 0:1, 0:3)

Další vítězství. Jihlavští hokejisté rozstříleli Třebíč

14.01.2015 / Zdeněk Drla

Mužstvo z krajského města Vysočiny toužilo poprvé v sezoně zdolat Třebíč. Do utkání vstoupilo velmi dobře, jako první se prosadil Michal Důras. Vzápětí však domácí vyrovnali. Pouhé tři sekundy před koncem prvního dějství vrátil Dukle vedení Petr Šidlík. V prostřední čáti přidal další zásah Roman Maliník. Závěrečná dvacetiminutovka již patřila červenožlutým, kteří se prosadili hned třikrát. Svěřenci Petra Vlka tak vezou z Třebíče jednozančné vítězství 6:1.
14.01.2015 17:30, 1. liga ČR - 44. kolo

SK Horácká Slavia Třebíč

Falter – Bilčík, Bartoň, Zdráhal, Přibyl, Šaur, Peroutka – Čuřík, Dolníček, Erat – Mrázek, Raška, Vodný – Paták, Králík, Jaroš – Beneš, Jurán, Čech
1

HC Dukla Jihlava

Sáblík – Korím, Kaláb, Čáp, Dobrovolný, Šidlík, Čermák, Schejbal – Diviš, Zeman, Čachotský, Jegrl, Maliník, Důras – Semorád, Melenovský, Prokš – Kuřítko, Malec, Březina
6
Branky a nahrávky: 7. Čuřík (Šaur) – 6. Důras (Prokš, Čáp), 20. Šidlík (Diviš, Zeman), 29. Maliník (Jergl, Čáp), 50. Zeman (Diviš, Korím), 52. Čachotský (Čáp, Diviš), 53. Maliník (Jergl, Důras). Rozhodčí: Trombík - Skopal, Poruba. Vyloučení: 3:4, navíc Bilčík (TRE) 10 minut - nesportovní chování. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3260. Střely na branku: 28:37. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:6.

Průběh utkání

Vysočinská derby mezi Horáckou Slavií Třebíč a Duklou Jihlava zdobí pravidelně skvělá divácká kulisa. Nejinak tomu bylo i při zápase 44. kola na Zimním stadionu města Třebíče – MANN + HUMEL ARENĚ, kam si ve středu vpodvečer našlo cestu 3260 diváků, což byla návštěva kola.

Oba tradiční prvoligoví rivalové se včetně letního přípravného Regionálního poháru utkali již pošesté a z vítězství se vždy doposud radovaly Bílé hvězdy. Nelichotivá série, z podhledu Dukly, čtrnáctý den nového kalendářního roku skončila.

Jako první šli do vedení hráči v červenožlutých dresech a zhruba tři stovky hostujících fanoušků propukly v euforii. Pár vteřin pro návratu provinivšího se Ondřeje Malce poslal Duklu do vedení Michal Důras, který svoji střelu z pravého kruhu procedil za záda Martina Faltera. Třebíčská odpověď na sebe ale nenechala dlouho čekat. Po chybné rozehrávce ve středním pásmu se puku zmocnil Jakub Čuřík a střelou z mezikruží překonal Lukáše Sáblíka – 1:1.

V sedmnácté minutě utržil krvavé zranění nad pravým okem jihlavský obránce s třebíčskými kořeny Tomáš Kaláb. Po delší poradě nabídli arbitři utkání Dukle přesilovou hru. Tu ale nevyužila. Už už to vypadalo, že se do kabin půjde po první třetině za nerozhodného stavu, jenže tři vteřiny před klaksonem byl proti jihlavský obránce Petr Šidlík. Jeho nenápadná střela, nebo spíše nahození na bránu, skončila za Falterem a brankový rozhodčí blíže k třebíčské střídačce rozsvěcoval červené světlo podruhé – 1:2.

První přestávka patřila v Třebíči maskotům nadcházejícího Mistrovství světa v ledním hokeji, které od 1. do 17. května hostí Praha a Ostrava. Na ledě třebíčského zimáku se tak objevily oblíbené večerníčkové postavičky z pera Vladimíra Jiránka Bob a Bobek – oficiální maskoti světového šampionátu.

Skóre ve vyhecovaném zápase se měnilo až téměř v polovině. Ze spolupráce šikovných mladíků Aleše Jergla a Zdeňka Čápa profitoval Roman Maliník, jenž zametl puk do třebíčské branky – 1:3.

Na další gól čekaly tři tisícovky diváků dalších dvacet minut. V čase 49:11 zužitkoval bleskurychle přesilovou hru – po šesti vteřinách Adam Zeman, když nepohrdl pobídkou od Richarda Diviše a trefil poodkrytou třebíčskou svatyni – 1:4. Ve svém dalším střídání to byl znovu Richard Diviš, který zle zatápěl bránícím třebíčským hráčům. Jeho pokus gólem neskončil, ale dorážka našla na brankovišti nepokrytého kapitána Dukly Tomáše Čachotského a jeho doklepnutí do prázdné branky rozjásalo početnou družinu fanoušků z krajského města Vysočiny – 1:5.

Ještě ani nestihl utichnout oslavný popěvek jihlavského kotle v duchu písně, kterou do češtiny před drahnými lety přezpívala Helenka Vondáčková, a hostující kotel se radoval pošesté. To když podruhé v zápase zvedal nad hlavu ruce na oslavu gólu Roman Maliník. Psala se 53. minuta a o výsledku zápasu bylo rozhodnuto - 1:6.

Horácká Slavia sice v závěru utkání několikrát zahrozila, skóre na multimediální kostce se již neměnilo. Dukla poprvé v sezoně porazila Třebíč a bere důležité tři body.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Se třemi body jsme samozřejmě spokojeni. Do utkání jsme vstoupili dobře, i když jsme udělali trošku naivní fauly, kterými jsme domácí dostali do hry. Jinak vývoj hry nahrával nám, protože jsme měli lepší pohyb i důraz a jednoduchost v obranném pásmu. Víme, že soupeř má řadu šikovných hráčů, kteří dokážou různé situace dobře sehrát. I Lukáš Sáblík podal vynikající výkon, čas od času to tam létalo kolem tyček, ale jinak v globálu musím kluky pochválit. Nejsem statistik, ale vím, že s Třebíčí jsme letos ještě nevyhráli, takže i na toto téma jsme při přípravě na zápas hovořili. Ta motivace tam byla.

Jiří Mička (SK Horácká Slavia Třebíč): My jsme dnes zápas nezvládli. První třetinu jsme dobře bruslili, měli jsme i gólové šance. Gól jsme ale dali jeden, šancí bylo tak na čtyři nebo pět branek. Puk jsme ale už za brankovou čáru neprotlačili a nechali jsme si pak dát hloupý gól na konci první třetiny. Ten nás hodně poznamenal a ve druhé třetině jsme byli zaskočení, až do šestnácté minuty jsme nebruslili. Trošku jsme se zvedli až ke konci druhé dvacetiminutovky a ve třetí třetině jsme to chtěli otočit, dostat diváky do varu kontaktním gólem, ale v oslabení jsme inkasovali na 1:4 a bylo po zápase. Musíme pogratulovat soupeři a musíme se teď dát dohromady a připravit se na další zápas, který hrajeme v sobotu s Chomutovem. Bohužel nám nedohráli další dva hráči základní sestavy.