2:1p
(1:0, 0:1, 0:0 - 1:0)

Svěřenci Petra Vlka udolali v nervydrásajícím klání Rebely po prodloužení

17.01.2015 / Libor Kucza

Jihlavští hokejisté vstoupili do utkání velmi dobře, po celou dobu prvního dějství byli lepším celkem. Nakonec se také ujali vedení, o což se v početní výhodě postaral Tomáš Čachotský. Prostřední perioda přinesla vyrovnanější hokejovou podívanou, v jejím závěru vyrovnal Tomáš Troliga. Ve třetí dvacetiminutovce bylo k vidění hodně příležitostí, ale souboj nakonec dospěl až do prodloužení. V něm rozhodl nádherným bekhendem Adam Zeman. Dukla tak zdolala v dramatickém utkání Havlíčkův Brod 2:1 po prodloužení.
17.01.2015 17:30, 1. liga ČR - 45. kolo

HC Dukla Jihlava

Rittich – Čermák, Dobrovolný, Kaláb, Čáp, Schejbal, Šidlík – Diviš, Zeman, Čachotský – Maliník, Důras, Semorád – Melenovský, Prokš, Matula – Kuřítko, Malec, Březina
2

HC Rebel Havlíčkův Brod

Šindelář – Parýzek, Sedlák, Pavlíček, Sklenička, Semrád, Janáček – Tomek, Melka , Rousek – Sedláček, Seman, Babka – Milfait, Troliga, Minárik – Chlubna, Boček, Kozlík
1
Branky a nahrávky: 15. Čachotský (Diviš, Zeman), 64. Zeman (Šidlík) – 40. Troliga (Minárik). Rozhodčí: Kubičík – Kašík, Wesley. Vyloučení: 4:7. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2545. Střely na branku: 46:27. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

Průběh utkání

Již od úvodních minut byla patrná převaha domácího celku. První větší branková příležitost přišla ve 2. minutě, kdy hrála Dukla přesilovou hru. Po Prokšově přihrávce pálil velmi razantně Marek Melenovský. Zkušený útočník z pravé strany orazítkoval spojnici břevna a tyče. Po nepříliš výrazné pasáži zahrozili také Rebelové. Přesně mířenou Milfaitovu přihrávku ale Tomek nedokázal umístit za Ritticha. Velký počet vyloučených se stal havlíčkobrodským hokejistům osudným, další dvě minuty totiž v čase 14:53 potrestal Tomáš Čachotský. Jihlavský kapitán obdržel pas od Adama Zemana, načež se před odkrytou brankou nemohl mýlit – 1:0. Když posléze neuspěl ani Parýzek, odcházelo se do kabin za těsného vedení červenožlutých.

Rebelové měli hned v úvodu prostřední části velkou možnost k vyrovnání, neboť hráli přesilovou hru pěti proti třem. Jediná nebezpečnější situace vyvstala po Babkově pokusu, jehož ránu vytěsnil Rittich pouze před sebe. Před dorážejícím Filipem Semanem ale nakonec stačil ukrýt kotouč. Hostující družina si ve druhé třetině počínala o poznání lépe, Dukle byla mnohdy více než vyrovnaným sokem. V obrovské příležitosti se ve 29. minutě objevil Adam Zeman. Dravý forvard ale neuspěl ani nadvakrát, Filip Šindelář se zaskvěl fantastickým zásahem. V rozmezí 36. a 37. minuty byl k vidění festival příležitosti. Po zcela zazděném domácím přečíslení tří proti jednomu sekundovala šance Romana Maliníka. Poté se vydali do ofenzivy také Rebelové, Babka našel před brankou dobře postaveného Semana, který však kotouč mezi Rittichovými betony neprocedil. Pouhých osmnáct sekund před koncem dějství se hosté dočkali vyrovnání, Tomáš Troliga překvapil Ritticha ranou z pravé strany. Jihlavský brankář se sice snažil zasáhnout, ovšem pozdní reakce zapříčinila branku – 1:1.

Třetí část byla od samého začátku velmi nervózní, ani jedno z mužstev nechtělo udělat minelu, jež by mohla být fatální. Po nejistém úvodu přišla dobrá šance hostí, Sedlákův obětavý pád do rány vyprodukoval protiofenzivu, kterou nakonec uhasil až David Rittich. Na přelomu poloviny dějství testoval svůj bekhend Tomáš Čachotský, leč proti povyjetému Šindelářovi neuspěl. Zanedlouho se dvakrát fantasticky prezentoval Filip Šindelář. Poprvé si na hostujícím brankář vylámal zuby z těsné blízkosti Richard Diviš, následně se neujal ani Čápův bekhend. V minutě se pořadovým číslem 57 dostal od Čachotského nabito Tomáš Kaláb. Jihlavský zadák ale svůj projektil nasměroval těsně vedle levé tyče. Po Dobrovolného neúspěšném švihu mohl rozhodnout Jakub Babka. Hostující forvard dorážel nahození od modré čáry, ale Rittich se stihl přesunout k levé tyči a šanci zneškodnit.

Klání tak dospělo až do prodloužení, v němž měli navrch Rebelové. Hned v úvodu nastavení hledal Tomek nebezpečně postaveného Melku, jejž ale zablokoval Zeman. Již v přesilové hře zlikvidoval Rittich pokusy Skleničky i Sedláčka. Poté však přišlo rozhodnutí. Na světelné tabuli svítilo 63:15, když Petr Šidlík vyslal do úniku Adama Zemana. Jihlavský forvard se prohnal do útočného pásma a milimetrovým bekhendem do levého horního růžku hostující svatyně rozjásal jihlavské ochozy – 2:1. Dukla si tak připsala do prvoligové tabulky dva body, Havlíčkův Brod bere bod jeden.

Ohlasy trenérů

Richard Cachnín (HC Rebel Havlíčkův Brod): „Jsme opravdu jenom o malinko spokojenější. V situaci, ve které jsme, bychom potřebovali body minimálně čtyři, což ale v hokeji nejde. V první třetině jsme příliš nebruslili, udělali jsme také čtyři fauly, což je proti domácím moc. Nakonec přišel jeden nevyhozený kotouč a bylo to 1:0 pro domácí. Ve druhé třetině jsme změnili hru, měli jsme lepší pohyb. Těžko jsme se ale dostávali do útočné třetiny, a když už jsme se tam dostali, příliš střel nepřišlo. Po nečekané brance bylo vyrovnáno. Ve třetí třetině ani jeden z celků nechtěl udělat chybu. V závěru jsme sahali po třech bodech, ale Rittich výborně zasáhl. Během prodloužení jsme sice měli přesilovku, ale ke střelám jsme se nedostávali. Posléze přišel rozhodující gól.“

František Zeman (HC Dukla Jihlava): „Předvedli jsme nejhorší výkon z posledních pěti zápasů. I když máme dva body, tak jsme zdaleka zaostávali za výkonem v Třebíči. Musíme si to s hráči vyříkat, protože se nám utkání vůbec nelíbilo. To, že máme dva body, je jedna věc, ale výkon tomu neodpovídal.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie