2:4
(0:1, 0:2, 2:1)

Vítězná série prodloužena! Dukla veze tři body z horkého kladenského ledu

24.01.2015 / Tomáš Lysý

Po dvou vítězných zápasech na ledě Šumperka zamířila Dukla znovu na venkovní kluziště, tentokrát do Kladna. Ve čtrnácté minutě se červenožlutí ujali vedení přesilovkovou střelou Zdeňka Čápa. Druhá třetina byla z pohledu Dukly ještě veselejší. Ve třiatřicáté minutě se prosadil Ondřej Malec a o čtyři minuty později vstřelil, jak se později ukázalo, vítězný gól Marek Melenovský. Kladno sice stihlo v jednapadesáté minutě během 27 vteřin snížit na rozdíl jedné branky, ale tři body si hosté vzít nenechali. Tomáš Čachotský jako správný kapitán pečetil výhru svého týmu. Pátá Dukla tak v tabulce ztrácí na třetí Kladno už jen dva body.
24.01.2015 16:00, 1. liga ČR - 47. kolo

Rytíři Kladno

Chábera – Klouček, Kaberle, Kolářík, J. Zeman, Lukáč, Jaroměřský – Horna, Dragoun, Rudovský – Hořava, Pitule, Eberle – Tenkrát, Stach, Kindl – Redlich, Dalecký, Strnad
2

HC Dukla Jihlava

Rittich – Korím, Schejbal, Čáp, Dobrovolný, Šidlík, Čermák – Čachotský, A. Zeman, Diviš – Matula, Semorád, Matai – Prokš, Melenovský, Seman – Březina, Malec, Kuřítko
4
Branky a nahrávky: 51. Pitule (Kolářík, Hořava), 51. Stach (Jaroměřský) – 14. Čáp (Prokš, Semorád), 33. Malec (Šidlík, Čermák), 37. Melenovský (Dobrovolný, Čáp), 56. Čachotský (Šidlík, Diviš). Rozhodčí: Čech, Trombík – Lukš, Novák. Vyloučení: 4:6, navíc Klouček (KLA) trest ve hře. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 2421. Střely na branku: 34:34. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4.

Průběh utkání

Úvod zápasu byl hodně opatrný, ani jeden z týmů si nepřipsal vážnější šanci. Až v sedmé minutě při závěru přesilové hry Kladna bylo před brankou Ritticha poprvé vážno. Domácí se snažili dostat kotouč do branky a za brankou se rozsvítilo červené světlo, ale sudí gól neuznali, protože puk dle jejich názoru nepřešel brankovou čáru. Na druhé straně se mohl prosadit Šidlík, jedoucí sám na Cháberu, který jeho pokus nadvakrát zneškodnil. Další přesilová hra domácích skončila po minutě a půl, jelikož byl vyloučen Pitule. A Dukla osm vteřin po návratu Mataie na led využila dohrávanou přesilovku. Po Jaroměřského chybě na modré ještě gólman Rytiřů zastavil bekhendové zakončení Semoráda, ale červenožlutí se opět zmocnili puku, Prokš jej poslal na modrou a rána Zdeňka Čápa se zastavila až v síti. V dalších dvou přesilovkách se nic nestalo, proto šli do kabin spokojenější hosté.

Ti přestáli na začátku druhé části delší část oslabení z konce úvodního dějství. Slibné šance měl poté Čachotský, který nejprve sebral puk po nepřesné rozehrávce Jaroměřského a po půlminutě kapitán Jihlavy zblízka gólmana neprostřelil. Také na druhé straně nebyl uznán gól. Zemanova dorážka skončila v brance, nicméně Seman bránil Cháberovi v zákroku a branka tak neplatila. Na začátku třiatřicáté minuty již bylo vše v naprostém pořádku. Šidlíkovu tečovanou střelu vyrazil domácí strážce svatyně před sebe, kde kotouč sklepl ze vzduchu do sítě Ondřej Malec. O chvíli později mohli domácí děkovat svému brankáři, že vychytal další šance Čachotského a Koríma. V čase 36:37 už však Chábera kapituloval. Dobrovolný našel parádním pasem Marka Melenovského, jenž přejel modrou, z levého kruhu napřáhl ke střele a golfákem propálil Cháberu. Jihlava druhou třetinu ovládla a před závěrečnou dvacetiminutovkou měla třígólový náskok.

VÍTĚZNÝ GÓL. Marek Melenovský, Richard Diviš a Merek Prokš oslavují třetí gól Dukly Jihlava v zápase na Kladně. Trefa zkušeného borce byla vítěznou. Foto: Karel Švec (ČSLH)

A pro Kladno mohlo být ještě hůře. Sedm vteřin po začátku třetí třetiny dostal Tomáš Klouček za zákrok na Koríma trest ve hře a mnohým jihlavským fanouškům se tak připomněla situace z druhého vzájemného zápasu, kdy na ledě Dukly způsobil Klouček jihlavskému Březinovi otřes mozku. Jeho prohřešek mohl ztrestat Zeman, který nechal střelou z mezikruží zacinkat na tyčku. Rytíři pětiminutové oslabení přestáli a sami mohli skórovat. Stach byl při úniku faulován a nemohlo následovat nic jiného než trestné střílení. Jenže David Rittich si připsal úspěšný hattrick, když po dvou chycených nájezdech v Šumperku zneškodnil hokejkou i trestné střílení Stacha.

Ze zápasu se nicméně stalo drama. V čase 50:30 totiž tečoval Kolaříkovu střelu do branky bývalý jihlavský plejer Tomáš Pitule a Rittich tentokrát neměl šanci zasáhnout. Za dalších sedmadvacet vteřin se Kladno dostalo do zápasu, když si David Stach napravil chuť po nevyužitém nájezdu a dopravil do sítě střelu Jaroměřského. Domácí byli rázem na koni. Rudovského pokus vyrazil gólman Dukly a následně se hostům ještě přitížilo, jelikož šli do čtyř. I když byli Rytiří nastěhováni před brankou soupeře, výraznější šanci si, až na střelu Rudovsého, domácí pětka nepřipsala. Jejich naděje na srovnání utnul zkraje pětapadesáté minuty kapitán Petr Tenkrát, jenž zbytečně fauloval Čachotského. Dukla se sice nemohla v přesilovce dostat k řádné střele a nebýt Šidlíkova udržení puku na modré, mohli jít Kladenští do nebezpečného útoku. A právě Šidlík měl prsty v definitivní pojistce jihlavských tří bodů. Nejenže na modré zastavil puk, ale předal jej na levý kruh, kde naznačil střelu Diviš, poslal však přesný pas napříč pásma na Tomáše Čachotského a jubilejní dvacátá trefa kapitána v této sezoně zmanenala výhru červenožlutých 4:2.

DĚKOVAČKA. Závěrečná děkovačka hráčů Dukly Jihlava po vítězném zápase na Kladně. Autor: Zdeněk Drla

Dukla si tak připsala již osmou výhru v řadě a v posledních osmi zápasech ztratila pouhé dva body. Díky této sérii se červenožlutí dotáhli v tabulce na čtvrtou Třebíč. Krajského rivala mají nyní na bodový dostřel, na třetí Kladno pak ztrácí Jihlava pouhé dva body.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Můžeme být spokojení s tím, že jsme získali tři body. Po celý průběh utkání jsme jim šli naproti. Samozřejmě jsme věděli, že Kladno je silný tým, a proto jsme sem jeli s pokorou a hru jsme tomu podřídili - maximální jednoduchost v obranném pásmu, dobrý pohyb a přistupování k hráčům soupeře. Udělali jsme pak dvě nedůslednosti a dovolili jsme domácím snížit, ale přesilovou hru jsme poté sehráli velice dobře. Kluci si zaslouží pochvalu a my jsme zaslouženě vyhráli.

Jiří Čelanský (Rytíři Kladno): Gratuluji soupeři, protože tady předvedl jeden z nejlepších výkonů v sezoně. Chyběla nám jednoduchost, vypracované šance jsme neřešili dobře. Za stavu 0:3 jsme dokázali snížit na rozdíl jedné branky a zápas zdramatizovali, ale hrubou chybou jsme o něj zase přišli. Věděli jsme, že Dukla má v poslední době nejlepší výsledky a mrzí nás, že jsme ji nezastavili.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie