2:3sn
(0:1, 1:0, 1:0 - 0:0)

Dukla si odváží dva body. Benátky zdolala po samostatných nájezdech

31.01.2015 / Martina Válková

Lepší vstup do utkání měli jihlavští hokejisté, které poslala do vedení nová akvizice Tomáš Harkabus. V prostřední části sice Benátky vyrovnaly, avšak i na to nalezl odpověď Marek Melenovský. Závěrečná část ale přinesla zlepšený výkon domácích a jejich srovnání. Zápas nakonec dospěl až do samostatných nájezdů, v nichž Dukle přisoudil bonusový bod za vítězství 3:2 Jakub Schejbal.
31.01.2015 17:00, 1. liga ČR - 50. kolo

HC Benátky nad Jizerou

Jelínek – Ulrych, Jandejsek, Pabiška, Niko, Plutnar, Pálek, Říha, Havlín – Špaček, Skořepa, Miškovský – Víšek, Plodek, Kalfiřt – Jonák, Mikyska, Král – Bittner, Vařecha, Ordoš
2

HC Dukla Jihlava

Sáblík – Schejbal, Kaláb, Čáp, Dobrovolný, Mocek, Šimek – Kuřítko, Matai, Malec – Seman, Melenovský, Březina – Prokš, Zadražil, Harkabus – Vysloužil, Mikeš
3
Branky a nahrávky: 27. Mikyska (Jonák, Král), 56. Král (Niko) – 17. Harkabus (Dobrovolný, Seman), 31. Melenovský, rozh. náj. Schejbal. Rozhodčí: Würtherle – Maštalíř, Svoboda. Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 448. Střely na branku: 34:27. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3.

Průběh utkání

Benátečtí se papírově silnějšího soupeře, který si navíc v posledních deseti zápasech veze na vítězné vlně, ani trochu nezalekli a v úvodních minutách na něj nastoupili v ostrém tempu. V sedmé minutě se sám přes Sáblíkem ocitl Josef Skořepa, na jihlavského matadora v bráně Sáblíka si ale nepřišel. Od této chvíle si ale převahu mezi mantinely začali budovat stále aktivnější hosté.

Těm se aktivita na ledě zúročila v sedmnácté minutě při první přesilové hře, když z nenápadné akce branku těžil Tomáš Harkabus, jenž zamířil přesně k levé Jelínkově tyčce. Jihlavští tak potvrdili roli favorita a jako první zaslouženě otevřeli konto zápasu. Stav 1:0 si Dukla do konce úvodní periody ohlídala a bylo tedy na Benáteckých, co s nepříznivým stavem ve druhé dvacetiminutovce udělají.

Ti byli v úvodu druhé části utkání opět tím, kdo se snažil vzdorovat. Jihlavští totiž na svůj výkon navázali a i nadále byl benátecký Jelínek pod palbou. Navzdory tomu Benátečtí zásluhou produktivního tahouna Mikysky srovnali stav utkání. Výtečnou zadovkou na Josefa Mikysku se totiž zaskvěl Jonák a benátecký forvard s číslem 25 rozšířil svou gólovou sbírku o devátý příspěvek.

Vyrovnaný stav ale neměl dlouhého trvání a o necelých pět minut později se Dukla přihlásila o nové vedení, když zaspání domácích využil Marek Melenovský , který dosud statečně se ohánějícího Jelínka zkušeně přelstil střelou do pravého růžku. Po zbytek druhé části se Benátečtí stali rozhodněji vyrovnanějším soupeřem, než tomu bylo v předchozí etapě utkání, ani tak se ale vyrovnávací trefa nekonala a Jihlava do třetí části vstupovala s hřejivým, byť těsným vedením 2:1.

V závěrečné periodě si domácí doslova klestili cestu k vyrovnání, když si od úvodu budovali kontinuální tlak, zatímco Jihlavští spíše puky jen tak nahazovali a do větších šancí se dostávali pouze sporadicky. Snaha domácích se vyplatila necelých pět minut před sirénou, když si Niko najel na modrou čáru a nahodil kotouč před branku, kde se nejlépe zorientoval Zdeněk Král, jenž stav utkání vyrovnal. V následujících minutách ještě po třech bodech sahala dvojice Mikyska – Jonák, druhý benátecký aktér ale Sáblíkovu svatyni minul, a tak následovalo prodloužení.

V něm domácí pokračovali ve hře, která jim v závěrečné třetině vynesla vyrovnání a zajistila bod. Přesto do největší šance se dostal jihlavský Zadražil. Benátecký gólman se ale v tomto utkání vezl na vlně kvalitních zákroků a dukelského střelce vynuloval. Utkání tak měly rozklíčovat až samostatné nájezdy, v nichž se na první a vítěznou trefu čekalo až do čtvrté série, v níž Jakub Schejbal vyzrál na dosud bezchybného Jelínka a vsítil puk do horní poloviny klece. Dukla si tak připsala svou jedenáctou výhru v pořadí, tentokrát za dva body.

Ohlasy trenérů

Antonín Nečas (Benátky nad Jizerou): Odehráli jsme vyrovnané utkání s Jihlavou. Soupeř měl za sebou dlouhou sérii vítězství. Kvalitní zápas jsme dotáhli až do prodloužení. Jihlavští měli na samostatné nájezdy více štěstí.

František Zeman (Jihlava): Myslím si, že oba dva týmy předvedly výborný výkon. Diváci, kteří za námi přijeli, rozhodně nemůžou litovat. Byli jsme šťastnějším týmem, i když jsme sahali po třech bodech. Řekl bych, že jsme k nim měli blíž, bohužel jsme udělali chybu v rozehrávce, kterou domácí potrestali. O nájezdech se říká, že jsou loterie.