5:4
(0:1, 2:1, 3:2)

V divokém utkání zvítězili mladší dorostenci 5:4

07.12.2014 / Vojtěch Balaštík

Nedělní 21.kolo ELIOD ELMD nabídlo nádherný hokej. Na led Horáckého zimního stadionu zavítal soupeř z Českých Budějovic. Vypjaté utkání, v němž nakonec byla šťastnější Dukla, přineslo devět branek. Skvělý výkon předvedl domácí brankář Jakub Škarek, který k sérii brilantních zákroků přidal jednu gólovou asistenci. Jihlava především po fantastické třetí třetině zvítězila 5:4 a všechny body udržela doma.
07.12.2014 11:30, ELIOD extraliga mladšího dorostu - 21. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Stark, Slabý, Havelka, Vála, Trávník, Mareš – Adam, Slabý, Musil – Strnad, Jindra, Vrátný – Úlovec, Vala, Hrbatý – Habermann
5

Banes Motor České Budějovice

Vokůrka (46. Ovsjannikov) – Novák, Dosek, Klusáček, Doktor, Dudáček, Hromada – Škrdleta, Káník, Kaisler – Rolínek, Kašper, Silný – Vochozka, Kondelík, Matys – Hakl, Egert
4
Branky a nahrávky: 24. Adam (Havelka, Vrátný), 32. Vála (Jindra), 42. Úlovec (Vala, Hrbatý), 44. Havelka (Škarek), 46. Stark (Strnad, Hrbatý) – 15. Matys (Kondelík), 40. Novák (Vochozka, Matys), 43. Matys (Kondelík, Vochozka), 52. Dudáček (Klusáček, Kondelík). Rozhodčí: Kopeček – Fixa, Lisa. Vyloučení: 8:6, navíc Kondelík (CEB) 5 + do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 0:1. Diváci: 112. Střely na branku: 35:32. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 5:3, 5:4.

Průběh utkání

První třetina naznačila tempo celého zápasu. Ze začátku opatrný hokej nabral po pár minutách vysoké tempo a v první třetině to byli hosté, kdo to tempo diktoval. Motor od úvodního vhazování odstřeloval Škarka, který se měl hodně co ohánět. Několik vyražených puků šlo okamžitě znovu na hůl soupeře, ale domácí brankář vždy brilantně zasáhnul a dorážky zlikvidoval. Na obou stranách padla dvojice vyloučení, z nichž ani jedna přesilovka nebyla využitá. Naopak České Budějovice se dokázali prosadit vlivem nepozornosti Dukly při její přesilovce a Lukáš Matys získal vedení na stranu svého týmu. Následovalo několik horkých momentů pro Jihlavu, kdy se jednou rozezvučela tyč, ale domácí dokázali neinkasovat. Druhé vyloučení Motoru přišlo půl minuty před koncem a Duklu tak v úvodu druhé části čekala ještě přesilovka. To bylo v první třetině všechno.

Druhé dějství nabídlo ještě lepší podívanou. Jihlava se velmi oslabila a začala Motoru působit problémy. Po prvních pěti minutách hráli domácí dvojnásobnou přesilovku. Hezká kombinace, nahrávka, gól. Jednoduchý recept přinesl toužené vyrovnání, když se prosadil Dominik Adam. Obě mužstva se pak začala rvát o každý kousek ledu a jeden útok střídal druhý. Blízko gólu byl Tomáš Vochozka, který dobře mířil do prázdné branky přes ležícího Škarka. Domácí brankář se však vytáhl brilantním zákrokem, když stihl mávnout rukou a puku zabránit v cestě do brány. Na koně poté usedla zase Dukla, zamkla Motor, v čase 31:35 z mezikruží vypálil Matěj Vála a domácí šli do vedení. Budějovice zvýšili obrátky a začali budovat tlak, který proměnili ve vyrovnávací branku dvacet šest vteřin před koncem. Nadvakrát dorážený puk dostal za brankovou čáru Filip Novák.

Závěrečná část přinesla ten nejlepší hokej. Během úvodních šesti minut padli čtyři góly! Jako první šli do vedení domácí. Lukáš Vala vybojoval puk a zpoza brány jej nasměroval na Jana Úlovce, který se nemýlil. Necelou minutu na to se mohla radovat i střídačka hostů, když Jáchym Kondelík milimetrovou přihrávkou vybídl Lukáše Matyse, jenž umístil puk z první do levého rohu. Opět necelou minutu na to přiťukl Škarek puk Oliveru Havelkovi, ten nabral rychlost, za modrou vypálil a s dávkou štěstí kotouč zaplul za záda Vokůrky. Uběhla přesně minuta a padesát dva vteřin, když se Dukla mohla radovat znovu. Vítězný gól si připsal do statistik David Stark, když jeho projektil prostřelil vše, co mu stálo v cestě a úspěšně rozvlnil síť. Následovalo divokých pět minut, kdy bylo k vidění pár menších šarvátech, situace se vyostřovala a Motor se snažil vyrovnat. Nejprve Kondelík nastřelil tyč a o dramatizaci utkání se o pár minut později postaral střelou z vrcholu kruhů Daniel Dudáček.

Na atmosféře přidal čistý hit Lukáše Mareše na Jáchyma Kondelíka. Druhý jmenovaný neunesl tlak situace a střídajícího Mareše zezadu napadl. Za to obdržel pěti minutový trest + trest do konce utknání a jeho absence na ledě byla znát. Co naplat, že hosté ještě zkusili power-play, Jihlava si své vítězství uhájila a po skvělém týmovém výkonu a především brakáře Jakuba Škarka, si připsala cenné tři body do tabulky.

Ohlasy trenérů

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Bylo to dnes těžké utkání, nicméně jsme věděli že Budějovice mají horšího brankáře, což se dnes projevilo. Nás opět obrovsky podržel Jakub Škarek a musím vyzvednout výkon třetí lajny, která nás příjemně překvapilo. Přiklonilo se k nám taky hokejové štěstí. My jsme spokojení se třemi body a budeme se snažit takhle hrát dál.

Roman Heindl (ČEZ Motor České Budějovice): Chtěli jsme hrát aktivní hokej a dobře napadat. To se nám dařilo, dostávali jsme se do šancí, bohužel jsme je neproměňovali. Ve druhé třetině nám začala trochu váznout rozehrávka, soupeř se dostával do hry a my jsme malinko pustili otěže. Ve třetí třetině jsme se snažili vrátit k naší hře, podařilo se nám to, ale brankář nám tam pustil dvě "plachty" z dálky. Nemá se to, ale dá se říct, že dnes nám svou nepozorností pokazil zápas. Střely z dálky, ještě když jde o nahození, bychom dostávat neměli. Mužstvu nemůžu vytknout bojovnost, nasazení, kluci dřeli a mrzí mě akorát ten závěr utkání.