3:2sn
(1:1, 1:1, 0:0 - 0:0)

Série prodloužena! Mladší dorost bodoval podvanácté v řadě, porazil Letňany

08.01.2015 / Tomáš Lysý

Sedmadvacáté kolo ELIOD extraligy staršího dorostu přineslo souboj dvou celků bojujících o play-off. První Dukla se proti třetím Letňanům ujala již ve čtvrté minutě zásluhou Tomáše Valy, hosté ale v téže třetině srovnali Lukášem Rouskem a na začátku druhé třetiny šli do vedení. Jihlava však dokázala v polovině zápasu díky trefě Lukáše Jindry srovnat. I přes šance na obou stranách nepadl gól ani do konce základní hrací doby, ani v prodloužení. O vítězi zápasu tak rozhodla sedmá série nájezdů a trefa Josefa Vrátného. Jihlava tak odskočila svému sokovi v tabulce na pět bodů.
08.01.2015 15:00, ELIOD extraliga mladšího dorostu - 27. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Stark, P. Slabý, Haberman, Vála, Trávník, Mareš, Zadina – Havelka, J. Slabý, Vala – Strnad, Jindra, Najman – Hrbatý, Adam, Vrátný – Filip
3

HC Letci Letňany

Mokrý – Straka, Lytvynov, Antoš, Gebell, Prebsl, Bouřil – Kott, Fabiánek, Danov – Sklenář, Rousek, Kučera – Kocík, Nedorost, Jelínek – Štěbeták
2
Branky a nahrávky: 4. Vala (J. Slabý, Hrbatý), 32. Jindra (Strnad, Havelka), rozh. náj. Vrátný – 10. Rousek (Kučera, Sklenář), 23. Kocík (Lytvynov). Rozhodčí: Polák – Kuřítko, Šťastná. Vyloučení: 3:3. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 98. Střely na branku: 45:30. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2.

Průběh utkání

Souboj dvou týmů bojujících o první místo v tabulce a jedinou volnou vstupenku do play-off začala lépe Jihlava. Svojí přesilovou hru z první minuty ještě nevyužila, ale půl minuty po jejím vykombinovali domácí soupeře a po akci Jiřího Slabého s Adamem Hrbatým otevřel skóre střelou do odkryté brány Tomáš Vala. Dukla byla nadále aktivní a Vala mohl přidat druhý gól, když po dobrém napadání vybojoval puk, na Mokrého si ale tentokrát nepřišel. Hned vzápětí bylo srovnáno. Rozhodčí nejprve gól Lukáše Rouska neuznal, protože puk vyletěl rychle z branky, ale na radu čárového se již mohly Letňany radovat. V polovině čtrnácté minuty mohli jít hosté do vedení, ale jejich šanci zneškodnil gólman domácích Škarek.

Na přelomu třetin dostala Dukla výhodu druhé přesilovky, ale nevyužila její půlminutovou část na konci první třetiny ani větší dohrávanou část zkraje druhé dvacetiminutovky. Prosadili se tak znovu hosté. Po propadnutí domácí obrany byli Letňanští sami před gólmanem, kterého dorážkou Lytvynovovy střely překonal Petr Kocík. Jihlava byla i přes nepříznivý stav aktivnější a Mokrý se musel vyznamenat, když i v protipohybu vyrazil střelu domácích mimo branku a při šanci Adama, který jel sám na branku, měl štěstí, že šikula v červenožlutém dresu přestřelil svatyni. Pohledné utkání pokračovalo příležitostí Letňan. Situaci dva na jednoho zakončoval zblízka Sklenář, nicméně Škarek výborně přečetl hru a zamezil i následné tlačenici u své levé tyče. Platilo tak znovu nedáš – dostaneš. Strnad parádním pasem zpoza branky našel před Mokrým zcela volného Lukáše Jindru, jenž se trefil přesně nad lapačku. Pět minut před pauzou zazdil velkou šanci Strnad, který byl po pasu Najmana zcela volný u levé tyče branky soupeře, letňanského strážce svatyně však ani nadvakrát nepřekonal.

Hned na úvod třetí dvacetiminutovky se mohl prosadit Strnad, sjel si blíže k brance, leč skulinku mezi betony gólmana nenašel. Oba týmy se poté soustředily hlavně na to, aby neudělali chybu. Následná přesilovka Dukly při nesla hezkou šanci, když Adam zpoza branky našel mezi kruhy Strnada, který nestřílel, ale ještě posouval puk na Vrátného, což už bylo na škodu Mokrý se přelstít nenechal. V polovině třetí části měly dobrou příležitost oba týmy. Sám na branku Letňan se řítil Filip, kterého sice gólman vychytal, ale vyjel si příliš daleko od své pravé tyče. Útočník Dukly se za brankou ujal puku a chtěl jej rychle zasunout do opuštěné klece, v rozhodující fázi však uklouzl. Na druhé straně vyslal Kučera přesný pas na spoluhráče Rouska, jehož střelu zblízka vytěsnil Škarek. Hosté se poté neprosadili ani ve své první přesilové hře zápasu. V závěru mohl rozhodnout Jiří Slabý, jehož povedenou ránu zneškodnil Mokrý. Letňany už už zvedaly ruce na hlavu po tom, co se Kocík sápal k dorážce, jenže při zakončení mu puk přeskočil hůl. Šlo se tak do prodloužení.

Po dvaasedmdesáti vteřinách hry se dostal mezi kruhy k puku zcela volný Vála. Zavřel oči a vystřelil, nicméně Mokrý zamezil puku v cestě do sítě. Velká šance se naskytla Pražanům v přesilovce pět na tři, trvající 25 vteřin. Dvojnásobné oslabení přestála výborně pracující obrana Dukly bez úhony a v nájezdech se potvrdilo, že kdo nevyužije přesilovou hru 5 na 3, nemůže vyhrát. V první sérii se prosadil Milan Strnad, za Letňany vyrovnal v druhé rundě Lukáš Rousek. Poté dlouho hráli prim oba gólmani, až v šesté sérii nejprve Rousek nepřekonal Škarka a na druhé straně Josef Strnad chytrým bekhendem poslal puk nechytatelně nad lapačku gólmana. Svěřenci bývalého kouče Letňan Štěpána Moravce tak bodovali podvanácté za sebou a znovu si upevnili první místo zaručující play-off.

Ohlasy trenérů

Tomáš Blažek (HC Letci Letňany): Myslím si, že první třetina byla asi nejvyrovnanější. Ve druhé a třetí části jsme tahali za kratší konec, takže jsme za bod rádi, že se nám jej tady podařilo ubránit. Dukla byla dnes o chloupek lepší a nájezdy si zasloužila vyhrát. My se bohužel potýkáme s koncovkou, nějak nám to nejde ať už normálně, nebo při nájezdech, a i když gólman chytá dobře, tak nejsme schopni proměňovat nájezdy. Bod navíc si tedy Dukla zasloužila.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Dnes to bylo těžké utkání, což jsme čekali, protože Letňany jsou kvalitní mančaft, velmi dobře bruslí a jsou velmi individuálně šikovní. V zápase jsme byli lepší a měli jsme spoustu šancí, které jsme neproměnili, takže jsme zápas mohli rozhodnout už v normální hrací době. Jedinou pasáží, kterou jsme zaspali, bylo prvních deset minut druhé třetiny. Je škoda faulů v prodloužení, to pro nás byla dost stresová situace. Jsme ale rádi, že jsme utkání nakonec v nájezdech zvládli.