4:5sn
(1:0, 1:4, 2:0 - 0:0)

17.09.2015 / Tomáš Lysý

17.09.2015 18:00, DHL extraliga juniorů - 5. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož – Půza, Pospíchal, D. Váňa, Pražák, Hohl, Vlček – Najman, Ondráček, Dufek – Kolouch, Dvořák, Balaštík – Kousal, Marcilis, Bambula – Anděl, Jícha
4

Berani Zlín

Barvík – Procházka, Gazda, Sirota, Kužílek, V. Váňa, Kosorin – Hlaváč, Hladiš, Dalajka – Gago, Karafiát, Miko – Stiksa, Vyoral, Hořanský – Řezníček, Kolařík, Strmiska
5
Branky a nahrávky: 12. Dufek (Anděl), 35. Ondráček (Kousal, Najman), 52. Kousal (Najman), 60. Dufek (Anděl) – 26. Gago (Miko, Karafiát), 28. Dalajka, 28. Sirota (Karafiát), 32. Gazda (Procházka), rozh. náj. Karafiát. Rozhodčí: Doležal – Křivohlavý, Rampír. Vyloučení: 4:1. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 36. Střely na branku: 32:27. Průběh utkání: 1:0, 1:4, 4:4, 4:5.

Průběh utkání

Domácí hokejisté vstoupili do zápasu aktivněji a vypracovávali si šance. Marcilis zblízka z velkého úhlu nepropálil gólmana a poté byla jeho střela z předbrankového prostoru zblokována do ochranné sítě. O chvíli později Kousal po hezkém průniku nenašel místo mezi betony Barvíka. Když Kolařík nevybojoval za brankou Dukly puk, předvedli červenožlutí rychlý kontr tři na dva, v jehož finále tečoval Marcilis přihrávku Dvořáka těsně vedle pravého horního rohu. V čase 11:24 se již Dukla radovala. Aleš Dufek dostal kotouč od Anděla, sjel si po pravé straně do pásma a zamířil přesně ke vzdálenější tyči mezi pravý beton a vyrážečku gólmana. Protože Zlín si v přesilové hře až na Váňovu střelu od modré nevypracoval jinou akci, šlo se do kabin za lepšího stavu 1:0 pro Jihlavu.

Hned v první minutě druhé části vyzkoušel Anděl střelou mezi betony pozornost Barvíka, který byl připraven. Ve druhé přesilovce hostí si domácí počínali lépe a nedovolili Zlínským ohrozit Brože, naopak sami řádně zatopili před branou soupeře. Po skončení Hohlova trestu si Bambula sjel před branku, kde byl při zakončení faulován a sudí Doležal zkřížil ruce nad hlavou na znamení trestného střílení. Faulovanému hráči se však nájezd nepovedl, netrefil branku. Na dlouho poslední šanci Jihlavy nevyužil Kousal s Najmanem. První jmenovaný tvrdou ranou z mezikruží trefil pouze betony gólmana a Najman se z dorážky těsně neprosadil.

Na ukazateli skóre svítil čas 25:59, když Zlín vyrovnal a načal snovou dvouminutovku. Druhá lajna hostí vytvořila závar před Brožem, ve kterém se nejlépe orientoval Michal Gago a zblízka doklepl puk do branky. Za minutu a šestačtyřicet sekund už hosté vedli, Patrik Dalajka využil chybu v jihlavské rozehrávce, zčistajasna získal kotouč mezi kruhy a námazem soupeře nepohrdl, bleskově propálil gólmana. Když za dalších třináct vteřin vystřelil od modré Karafiát a Jakub Sirota tečoval kotouč k levé tyči, vypadalo to s Jihlavou hodně špatně. Zlín se dostal do laufu, což ještě umocnily dvě přesilové hry. PSG využil hned první početní výhodu. Po přihrávce Procházky vypálil od modré Daniel Gazda a prostřelil vše, co mu stálo v cestě. Domácí gólman vůbec nic neviděl. Suma sumárum, čtyři góly Zlínských se vešly do pěti minut a devětapadesáti vteřin. Hráči z Vysočiny mohli snížit Andělem, ale mladý útočník, pravidelně nastupující za A-tým, po úniku nenašel mezeru mezi betony gólmana. Nedlouho poté se již Dukla radovala. Po Kousalově pasu si sjel Jiří Ondráček na pravý kruh a již našel volný prostor mezi nohami gólmana.

Na začátku třetího dějství se hosté již radovali z pátého gólu, ale po střele jednoho z hráčů PSG se za zády Brože nerozsvítilo červené světlo a sudí Doležal po poradě s brankovým sudím rozpažil. Na druhé straně mohl vstřelit kontaktní gól Dufek, jenže svojí dorážkou netrefil zblízka z poloviny odkrytou klec. Přes kompaktní hru Zlína se domácím nedařilo nikterak výrazněji ohrožovat branku hostí a když už, byl na místě jistý gólman. Na pohotovou střelu švihem z pravé strany v podání Pavla Kousala ale Adam Barvík nestačil a bylo tak zaděláno na drama. Jihlava se tlačila za vyrovnáním, dva pokusy Anděla zblízka zneškodnil strážce hostující svatyně a po utěšené ráně Půži z pravého kruhu zvonila levá zlínská tyčka. V prvním domácím zápase proti Olomouci vyrovnala Dukla při hře bez gólmana patnáct vteřin před koncem. Nyní jihlavští junioři vyrovnali, když do konce duelu zbývalo osm a půl vteřiny. Anděl v nouzi vystřelil od modré a odražený puk usměrnil Aleš Dufek zblízka do branky.

Prodloužení přineslo dvě slibné šance, větší na straně Zlína. Za Duklu si nejprve Dufek bekhendem nepřišel na Barvíka a Najman dorážel vedle. V třiašedesáté minutě pak vypálil od modré jeden ze zlínských beků, zřejmě Daniel Gazda, a jeho střela rozezvučela pravou tyč. O vítězi zápasu tak rozhodly až samostatné nájezdy. Jediným úspěšným exekutorem byl ve druhé sérii Jiří Karafiát, který střelou mezi betony Brože rozhodl o tom, že si hosté odvezou z Horáckého zimního stadionu na dlouhou cestu domů dva body - 4:5 po samostatných nájezdech.

Ohlasy trenérů

Radek Pšurný (PSG Zlín): První třetina se nám výkonnostně nepovedla dle našich představ. Z objektivních příčin to bylo ovlivněné naším pozdním příjezdem na zápas. Ve druhé třetině jsme byli lepším mužstvem a také jsme to vyjádřili gólově. Myslím si, že jsme měli uhrát zápas v normální hrací době do vítězného konce, ale i tak jsme rádi za dva body, které jsme si odsud odvezli.

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Kromě výpadku ve druhé třetině, kdy jsme inkasovali tři góly plus jeden v oslabení, jsme hráli velice slušné utkání. Hráči bojovali a jsem rád, že se nám podařilo výsledek za nepříznivého stavu 1:4 znovu otočit a dotáhnout alespoň k bodu. Při nájezdech byl soupeř šikovnější.
Měli jsme dneska šancí na dva zápasy, ale nepadalo nám to tam. Hráči ale do zápasu šli naplno, makali a i za nepříznivého stavu dokázali zápas srovnat, takže to ukazuje na určitý charakter a sílu mužstva. Výpadek ve druhé třetině nás stál tři body a je tu spousta věcí, na kterých je třeba pracovat. Když ale nebudu počítat body, šlo z naší strany o povedené utkání.