2:7
(1:2, 0:5, 1:0)

Jihlavská krize pokračuje.

13.11.2002 / Mesk

I tuto středu nás na Horáckém zimním stadióně čekal zajimavý zápas. S Duklou tentokrát změřil síly soupeř nadmíru atraktivní. Ještě loni extraligové Kladno si v první lize zatím celkem suveréně drží první pozici. Dukla do dnešního zápasu procházela herní krizí, a tak všichni čekali, jak se vypořádá s nejtěžším soupeřem. Nakonec však i přes to, že v první třetině byla Kladnu důstojným soupeřem prohrála vysoko 2:7.
13.11.2002 17:30, 1. liga ČR - 17. kolo

HC Dukla Jihlava

Sáblík - Ficenc, Šmarda, Duben, Vrábel, Zápotočný, Malena, Staněk - Rytnauer, Bakus, Jantovský - Adamčík, Mareš Hlouch - Říha, Altrichter, Čachotský - Cmunt, Kaňkovský, Zdráhal - Vychodil
2

Rytíři Kladno

Orct - Skuhrovec, Mojžíš, Zeman, Kasík, Chatrnúch, Špelda, ševc, Vaněček - Havel, Kalla, Klimt - Kysela, Pazourek, Fink - Hořava, Kameš, Bílek
7
Branky: 7. Altrichter (Vrábel, Jantovský), 60. Hlouch (Sáblík) - 4. Chatrnúch (Kameš, Hořava), 18. Kalla (Havel, Klimt), 22. Kysela (Fink, Pazourek), 23. Kysela (Pazourek), 26. Kysela (Pazourek, Fink), 30. Vaněček (Kalla, Klimt), 37. Havel (Mojžíš, Klimt). Rozhodčí: Votroubek - Kindl, Vokál. Vyloučení: 8:5, navíc Skuhrovec 5+ do konce utkání. Využití: 1:2. Oslabení: 0:0. Diváci: 2300. Střely na branku: 52:32.

Hráč zápasu: Robert Kysela (Kladno)

Průběh utkání

Hned v úvodu se dostalo do obranné třetiny Dukly Kladno, a tak už se měl Sáblík od úvodu co ohánět, aby udržel čisté konto. V čase 3:39 neuhlídali jihlavští útočnící Chatrnůcha a ten nejdříve trefil Sáblíka do ramene, aby mohl z dorážky protlačit puk do jihlavské branky, 0:1. I nadále se Kladno drželo v útočném pásmu a jihlavská obrana měla veliké starosti. Do vážnější šance se Dukla dostala na konci 7. minuty při vyloučení Špeldy, a hned to skončilo gólem. Altrichter vyjel od mantinelu a tvrdou střelou trefil horní růžek Orctovy branky, 1:1. Minutu poté se nechal za hrubý faul na Hloucha vyloučit Skuhrovec a Dukle se tak naskytla výhoda dlouhé přesilovky, ve které se však výrazněji neprosadila. V 18. minutě objel Šmardu i jihlavskou branku Kalla a zasunul puk k tyčce Sáblíkovy branky, 1:2. Dukla si do konce zápasu vytvořila pár šancí, ale úspěchu se už nedočkala.

Kdo čekal, že se bude Dukla snažit ve druhé třetině utkání otočit, byl asi překvapen. Hned v čase 21:17 nechala jihlavská obrana několikrát dorážet hráče hostí a na poslední dorážku Kysely už Sáblík zareagovat nemohl, 1:3. Přesně o minutu a 23 vteřin později v pohodě objel Dubna Pazourek, nahrál Kyselovi a ten vstřelil svoji druhou branku, 1:4. V čase 25:53 se dostal sám před Sáblíka opět Kysela, trefil horní růžek branky a dosáhl tak čistého hattricku, 1:5. Ve 30. minutě propálil z velkého úhlu Sáblíka Vaněček a bylo to 1:6. Třetinu úrodnou na branky, bohužel jen do jedné klece, uzavřel Havel, když dorazil puk, který zůstal nepokrytý před brankou Dukly, 1:7.

Do třetí třetiny už Kladno nastoupilo snad jen z povinnosti, a tak bylo na ledě vidět jen utrpení jihlavských hráčů. Snad ani nejvetší optimista nevěřil v to, že by Dukla mohla výsledek otočit, ale hra kterou předvedla ve třetí třetině připomínala tragikomedii. Jediný útok který dokázal občas Kladno zatlačit, byla dvojce mladíků Říha a Čachotský, doplněna o Altrichtera. Ale ani tato pětka nedokázala Orcta vážněji ohrozit. Do jediné šance Kladna ve třetí třetině se dostal Hořava, když trefil tyč Sáblíkovy branky. Poslední slovo ale měla nakonec Dukla. V čase 59:51 napřáhl za modrou Hlouch a prostřelil možná už nepozorného Orcta, 2:7.

Ohlasy trenérů

Zdeněk Müller (Kladno): My jsme dnes podali dobrý výkon, určitě jsme spokojení. O našem vítězství rozhodla druhá třetina, kdy jsme na začátku dali tři rychlé branky a to bylo rozhodující pro vývoj utkání. V dalším průběhu se zápas už jen dohrával.

Jiří Režnar (Jihlava): Já s tím hodnocením naprosto souhlasím. Ve druhé třetině jsme dostali pět branek a bohužel, zatím co v boxu je ručník, v hokeji se utkání dohrává. Hráči však musí dokázat, že v sobě taky něco mají. My jsme dnes opět dostali branky po takových ohromných hrubkách v situacích tři na tři. Před utkáním, stejně jako v Opavě, jsme upozorňovali na hru, kterou hraje soupeř a ze všech těchto věcí jsme dostali zase branku. Je to o herní disciplíně hráčů a samozřejmě také o hráčské inteligenci. Kladno má těch dobrých hráčů podstatně víc, zatímco nám teď chybí Hodek, Mokrejš či Kolář - hráči, kteří tady loni byli. Celkově je to osm hráčů a bohužel, za ně jsme získali snad jen jedinou adekvátní náhradu a tou byl do pátého kola Dušan Adamčík. Pak se vytratil i on a teď prostě nemáme hráče. Ve třetí třetině tým zvedali mladý Čachotský s Říhou, tedy hráči kteří zatím nemají pořádné zkušenosti ani s národní ligou.