4:1
(2:0, 0:1, 2:0)

Duklu od baráže dělí jediné vítězství

07.03.2004 / Wally, RTD

Pouze jediné vítězství dělí Duklu od vytoužené baráže o extraligu! Ve třetím finálovém zápase totiž Jihlava porazila na svém ledě Beroun 4:1. Velkou zásluhu na konečné výhře měl domácí kapitán Oldřich Bakus, který vstřelil gólmanovi Jaroslavu Kamešovi dvě branky.
07.03.2004 17:30, 1.liga ČR - 50. kolo

HC Dukla Jihlava

Suchan - Kolafa, Kuchyňa, Punčochář, Kubeš, Malena, Šmarda, Duben - Padělek, Bakus, Čachotský - Mareš, Havel, Fink - Cmunt, Kaňkovský, Říha - Hlouch, Lazorišák, Chytka
4

Medvědi Beroun 1933

Kameš - Vaněček, Šmíd, Braniš, Hořava Petr, Jareš, Ovčačík, Kašák - Besser, Šinágl, Gengel - Hořava Miloslav, Frolík, Eiselt - Horčička, Slížek, Víšek - Klimenta, Jech, Toma - Křesťan
1
Branky: 1. Padělek (Čachotský), 16. Bakus (Kaňkovský, Šmarda), 50. Bakus (Kubeš, Fink), 53. Kubeš (Punčochář, Lazorišák) - 26. Klimenta (Braniš, Jech). Rozhodčí: Florián - Bejček, Kabourek. Vyloučení: 6:11. Využití: 2:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 7500.

Průběh utkání

Na Horácký zimní stadión v Jihlavě našlo v neděli večer cestu 7 500 diváků. Ti, kteří přišli jen o půl minuty po začátku utkání, neviděli první branku. Domácí totiž využili úvodního tlaku a už v čase 0:27 vstřelili gól. Při závaru v berounském brankovišti se nejlépe zorientoval Aleš Padělek a poslal Duklu do vedení, 1:0. V desáté minutě mohl ten samý hráč skórovat znovu, jeho střelu z prostoru mezi kruhy však zastavila pravá tyč branky Jaroslava Kameše. V 15. minutě naopak na druhé straně zahrozil Ladislav Slížek, který se před jihlavským gólmanem ocitl zcela sám. Jaroslav Suchan si ale s jeho pokusem poradil. V přesilové hře v úvodu 16. minuty předvedla Dukla nacvičený signál a po přesné přihrávce Petra Kaňkovského už neměl Oldřich Bakus u levé tyče Kamešovy branky příliš potíží a pohotově skóroval, 2:0. V té samé minutě mohl snížit opět na rozdíl jediného gólu Miroslav Hořava, ale jihlavského Suchana nepřekonal. Do kabin se tak odcházelo za stavu 2:0.

Ve 23. minutě vyloučil rozhodčí Jiří Florián současně hned dva jihlavské hráče a Beroun mohl hrát celé dvě minuty přesilovku 5 na 3. V ní se mu vůbec nedařilo a navíc jedenáct sekund před vypršením trestu jihlavských hráčů porušil pravidla obránce Medvědů Ctibor Jareš a i on putoval na lavici hanby. Dukla přežila zbytek oslabení bez úhony, ale šest sekund po návratu obou domácích hříšníku na led Tomáš Klimenta dorazil za Suchanova záda svou předchozí střelu a snížil tak na 2:1. Poté sudí Florián znovu vylučoval, tentokrát berounského Petra Šinágla a dvojnásobnou přesilovku 58 sekund hrála Dukla. Domácí zamkli hosty v obranném pásmu, kombinaci zakončil tvrdou střelou Rostislav Malena, ale Kameš jeho pokus kryl. Ve 34. minutě viděli diváci šance na obou stranách hřiště. Nejprve vyzkoušel Kameše Bakus, jeho střelu zlikvidoval berounský brankář parádním semaforem, a půl minuty na to tečoval střelu od modré Petr Horčička pouze do boční sítě. Po druhé dvacetiminutovce se tak do kabin odcházelo za stavu 2:1.

Do třetí třetiny nastoupili hosté s velkou chutí a snahou o vyrovnání. Tlak Medvědů Dukla odvracela několikrát pouze za cenu zakázaného uvolnění a dalšího vhazování v jejím obranném pásmu. Beroun však ani v této situaci vyrovnávací branku vstřelit nedokázal, přišel zákonitě trest. V rozpětí tří minut, od 50. do 53. minuty, vstřelili domácí dvě branky a definitivně tak rozhodli o osudu utkání. Nejprve propasíroval mezi Kamešovy betony puk Oldřich Bakus, 3:1. A poté bombou od modré propálil hostujícího gólmana Ondřej Kubeš. Ten svou brankou nejen oslavil návrat do sestavy po zranění, ale navíc i určil definitivní podobu výsledku, 4:1. Na tom nic nezměnilo ani sólo Petra Horčičky v 55. minutě.

Ohlasy trenérů

Leo Gudas (Beroun): „ Já si myslím, že jsem hráli velice dobře, akorát jsme měli trošku smůlu v zakončování šancí. Dukla šla brzy do vedení a to týmu rozhodně nepřidá. Přesto si myslím, že jsme pak byli několikrát blízko vyrovnání a řekl bych, že jsme si v úvodní třetině dokonce vypracovali víc gólovek než Dukla. Bohužel jsme je neproměnili a nakonec jsme prohráli, zápas ale celkově hodnotím kladně.“

Petr Vlk ( Jihlava ):"Vyhráli jsme a samozřejmě jsme za ten výsledek rádi. Myslím si, že to bylo zasloužené vítězství, po celý zápas jsme totiž tahali za delší konec toho provazu. Kluci si tedy výsledek, takový jaký byl, zasloužili. Hodně nám pomohli i skvělí diváci a dopadlo to tak, jak dopadlo. Věřím tomu, že zítra to dokončíme."