6:2
(2:1, 1:0, 3:1)

Dukla podruhé vítězně

28.09.2004 / Mesk

Úřadující vícemistr Tipsport extraligy nebude vzpomínat na Horácký zimní stadion v dobrém. I přes aktivní hru dopředu totiž podlehl Dukle rozdílem čtyř branek, domácí hráči udělili Slavii především lekci z produktivity. Když už se zdálo, že je vyrovnávací gól hostů na spadnutí, proměnil po faulu na Čachotského trestné střílení Oldřich Bakus a vrátil klid na jihlavské hokejky. Hnáni rozjařenými fandy přidali domácí ještě dva přesné zásahy a mohli oslavovat vítězství 6:2.
28.09.2004 17:30, Extraliga - 1. kolo

HC Dukla Jihlava

Hronek - Ficenc, Buzek, Kuchyňa, Dobrovolný, Punčochář, Devečka, Zajac, Malena - Padělek, Bakus, Rytnauer - Čachotský, Mareš, Altrichter - Polák, Vala, Verčík - Hlouch, Jantovský, Šmarda
6

HC Slavia Praha

Musil - Kolařík, Novák, Kučera, Kadlec, Graňák, Žabka, Klouček - Sup, Stümpel, Pálffy - Antoš, Vašíček, Hruška - Sobotka, Krátoška, Duda - Dlouhý, Kopecký, Vondrka - Jaroš
2
Branky: 17. Polák (Devečka, Vala), 19. Malena (Jantovský, Šmarda), 30. Hlouch (Devečka), 52. Bakus (TS), 57. Altrichter (Kuchyňa, Mareš), 59. Padělek (Rytnauer, Bakus) - 6. Vašíček (Dlouhý), 46. Sup (Sobotka). Rozhodčí: Šindler - Šátava, Pešek. Vyloučení: 4:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5500. střely na branku: 18:39. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 6:2.

Průběh utkání

Velký zápas dnes zažilo na Horáckém zimním stadioně všech 5500 diváků. Do Jihlavy přijel po loňském mistrovi vícemistr a fandové Dukly tak byli v očekávání, zda jejich hráči opět vybojují důležité body.

Od začátku bylo patrné, že domácí se budou snažit vycházet ze zabezpečené obrany, což mělo hvězdám Slávie zkomplikovat přechod středním pásmem. První skulinky v obranném valu Dukly využil v 6. minutě Vašíček. Poté, co projel sám až před Hronka a trefil přesně levý horní růžek, se Slávia ujala vedení 0:1. Jihlavští po obdržené brance na pár minut polevili, ale když skvělý Lukáš Hronek odrazil všechny pokusy svých bývalých spoluhráčů, vyslal Dušan Devečka skvělým pasem do brejku Poláka a host z Karlových Varů trefil švihem přesně nad rameno mladého brankaře Musila, 1:1. Puk v brance hostí rozpálil fandy Dukly a na stadioně vznikla atmosféra hodna extraligového klání. Ještě veseleji bylo na Vysočině, když Malena propálil tvrdou bombou od modré golmana hostí podruhé, 2:1. Následný kolotoč, který roztočila Bakusova pětka v útočném pásmu už ke gólu nevedl, a tak se do kabin odcházelo za těsného vedení Dukly.

Do druhé třetiny nastoupila Dukla se stejnou strategií. V úvodu první části si obě mužstva vyzkoušela hru v početní výhodě, ale když se ani jednomu celku nevydařila, strhl na sebe pozornost Roman Hlouch. Bleskurychle proklouzl do útočného pásma, obkroužil branku a po stylu Maria Lemieux zasunul puk k tyčce, 3:1. Na domácích hráčich bylo znát, jak jim vedení dodalo na sebevědomí, avšak Pražané mají v kádru plno výborných hráčů, takže se měl Lukáš Hronek stále co ohánět. Nejhůře bylo domácím, když byli na ledě Vašíček, Pálffy a Stümpel. Jejich pokusy však stále naráželi do postavou malého golmana Dukly, takže se odcházelo do kabin za stavu 3:1.

Svěřenci trenéra Růžičky se však zdaleka nevzdávali a stále bušili do jihlavské obrany. K vyrovnání je přiblížil ve 45. minutě Michal Sup, který se nejlépe orientoval v brankovišti a doklepl puk za bezmocného Hronka, 3:2. Hosté se s ubíhajícím časem pouštěli do stále většího rizika. Jedné z jejich mezer v obraně využil Tomáš Čachotský. Poté, co dostal přihrávku do jízdy, přebruslil Kučeru a řítil se sám na Musila. Zezadu ho zahákoval Vašíček a rozhodčí Šindler nařídil trestné střílení. Zodpovědnost vzal na svá bedra, jako správný kapitán, Oldřich Bakus. Rozjel se na juniora v brance Slávie, krásnou kličkou do bekendu ho přelstil a dovezl puk do odkryté branky, 4:2. Pražané se ale nevzdali ani tentokrát. Již v 57. minutě se odhodlali ke hře bez gólmana. Ještě než stihli ohrozit Hronka, vyvezl puk Petr Altrichter a z úhlu trefil prázdnou klec, 5:2. Poslední hřebíček do rakve loňského vícemistra zatloukl minutu před koncem utkání Aleš Padělek. Na kruhu si našel odražený puk a příklepem ho trefil přesně k tyčce, 6:2. Dukla tak dnes vytěžila z minima maximum. Přestože vyslala na branku Pražanů pouhých 19 střel, vstřelila 6 branek a dokázala tak, že se již adaptovala zpět v extralize.

Ohlasy trenérů

Jiří Kalous (Slavia Praha): „Chtěli jsme tady samozřejmě vyhrát. Myslím, že jsme byli po většinu času aktivnější, častěji jsme stříleli a vypracovali jsme si také víc gólových šancí. Bohužel jsme je nedokázali proměnit. To bylo rozhodující. Pokud nebudeme střílet góly, nebudeme logicky vyhrávat. Jihlava dnes proměnila v podstatě všechno co šlo na naší branku.“

Petr Fiala (Jihlava): „My jsme dnes začali hodně zakřiknutě a z toho vlastně pramenil i ten vedoucí gól Slávie. Oklepali jsme se až po srovnávací brance. Neříkám, že jsme pak byli v tlaku, ale určitě už jsme nehráli tak ustrašeně. Soupeř nás přestřílel, ale my jsme dávali góly. Musím hráčům poděkovat za obrovskou bojovnost. Hrát proti týmu jako je Slávie pro ně bylo velkou motivací a díky vítězství nad ní si dokázali, že mohou hrát opravdu s každým. To je pro nás hrozně moc důležité.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie