4:5sn
(1:1, 2:2, 1:1 - 0:0)

Dukle chybělo k vítězství padesát vteřin. Nakonec padla na samostatné nájezdy

05.04.2016 / Tomáš Lysý

Do zápasu vstoupili lépe domácí, kteří otevřeli gólový účet zápasu zásluhou teče Josefa Skořepy. Slavia srovnala ve čtrnácté minutě, kdy sudí po dlouhém zkoumání uznali gól Nathana Robinsona. V krátkém časovém sledu druhé třetiny padly hned tři góly. Duklu poslal do vedení Jan Kolář, aby vzápětí hosté vyrovnali, ovšem Alexander Grebenyuk opět vrátil domácím jednogólový náskok. Do konce třetiny chybělo 14,2 vteřiny, když Slavia potřetí srovnala krok. Třetí třetina rozhodně nepřipomínala žádnou opatrnou partii. Šance byly na obou stranách, pět minut před koncem znovu posunul misky vah na stranu domácích Filip Seman, jenže Pražané 50 vteřin před koncem při hře bez gólmana poslali zápas do prodloužení. Pět minut nepřineslo žádné velké šance, takže se šlo do nájezdů, které zvládla lépe Slavia zásluhou Davida Šafránka - 4:5 na nájezdy.
05.04.2016 17:30, WSM Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – Kaláb, Dobrovolný, Štebih, Zadražil, Bilčík, Grebenyuk – Důras, Skořepa, Harkabus – Beránek, Seman, Diviš – Kolář, Melenovský, Jícha – Kohout, Malec, Mrňa
4

HC Slavia Praha

Hylák – Knot, Andrlík, Pavlin, M. Hruška, Růžička, Hraško, Drahorád – D. Hruška, Šafránek, Mikulík – Markovič, Vas, Robinson – Andres, Tuominen, Ondráček – Čermák, Kašpařík, Bahenský
5
Branky a nahrávky: 6. Skořepa (Harkabus, Důras), 26. Kolář (Malec), 29. Grebenyuk (Kolář, Melenovský), 55. Seman (Mrňa, Štebih) – 14. Robinson (Vas), 27. Drahorád (Mikulík), 40. Mikulík (Šafránek), 60. Tuominen (Hraško, Robinson), rozh. náj. Šafránek. Rozhodčí: Hrubý, Pešina – Pešek, Zavřel. Vyloučení: 6:8, navíc Kohout (JIH) 5 min. a do konce utkání - M. Hruška (SLA) 10 min. OT. Bez využití. V oslabení: 0:0. Diváci: 2493. Střely na branku: 35:29. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3, 4:5.

Průběh utkání

Úvod zápasu přinesl spoustu zajímavých situací, ostatně jako celá první třetina. Již na konci druhé minuty dostal pětiminutový trest za úder do oblasti hlavy a krku navrátilec do jihlavské sestavy Martin Kohout. Ovšem Slavia místo zteče jihlavské svatyně dostala dva dvouminutové tresty a Dukla po skončení prvního otevřela skóre. Důras přihrál puk na levý kruh pro Harkabuse, jenž vystřelil a Josef Skořepa tečoval puk pod betony bezmocného Hyláka do sítě. Krátce poté byl vyloučen Melenovský a Slavii spolu s koncem pětiminutového trestu Kohouta čekala 61 vteřin dlouhá přesilovka pět na tři. Tu však hosté nevyužili a již při rovnovážném počtu hráčů se po levé straně prodral do pásma Kolář. Puk se po jeho ráně zastavil mezi betony gólmana.

Vyrovnání Slavie přišlo v čase 13:20. Nathan Robinson po Vasově přiťuknutí objel branku a vystřelil. Hra byla poté na delší čas přerušena, sudí se radili u videa. Nakonec střelu slávistického útočníka uznali. Puk zřejmě prošel pod vychýlenou brankovou konstrukcí, konkrétně pod dolním obloukem, ovšem protože branka jen nadskočila a zůstala v „kolících“, byl gól uznán. Oba týmy měly do konce třetiny několik náznaků šancí, ale gól již v úvodním dějství nepadl – 1:1.

Také ve druhé části padl gól v šesté minutě. Slavia měla nejprve slibnou šanci, když Robinson zakombinoval s Markovičem a Škarek hájil svojí svatyni doslova v leže. Krátce poté na druhé straně získal Malec a brankou puk, nahrál jej mezi kruhy a Jan Kolář trefil milimetrově přesně levou šibenici. Radost Dukly trvala minutu a třináct vteřin. Mikulík totiž předložil puk na modrou pro Karla Drahoráda, jenž viděl před jihlavskou brankou projíždějící hráče. Vystřelil a kotouč projel bez jakékoliv teče do sítě. Ovšem za další minutu a půl již domácí opět vedli. Melenovský na modré nezazmatkoval a počkal si, až mu najede Alexander Grebenyuk. Ruský bek se posunul blíže k pravému kruhu a jeho střela zaplavala nad lapačku Hyláka do sítě.

Druhá polovina tohoto dějství byla orámována třemi jihlavskými tresty. Slavia znovu hrála přesilovku pět na tři, nyní dlouhou 42 vteřin, ale nevyužila jí. Při klasické početní výhodě nevyužil stoprocentní šanci Markovič. Útočník hostí si mohl vybrat, kam pošle puk. Měl před sebou polovinu odkryté branky, ovšem minul pravou tyč. Když už se zdálo, že červenožlutí půjdou do kabin spokojenější, tak červenobílí vyrovnali. Do konce třetiny chybělo 14,2 vteřiny, když mezi kruhy dostal kotouč Milan Mikulík a prostřelil jihlavského strážce svatyně – 3:3.

Na začátku třetí třetiny měli domácí výhodu dvou přesilových her. Nebezpeční byli pouze v druhé přesilovce. Kolář se prokličkoval zblízka až před Hyláka, leč mezeru v jeho betonech nenašel. Na druhé straně nezužitkoval Robinson přečíslení dva na jednoho, domácí gólman si prostor u pravé tyče pohlídal. Skořepa poté svojí střílenou přihrávkou těsně minul pravou tyč, aby se Dukla opět ujala vedení. V čase 54:54 nahrál Mrňa najíždějícího Filipa Semana, který se dostal mezi kruhy a zamířil přesně pod horní tyčku. Dvě minuty před koncem mohl srovnat Robinson, zblízka ale minul vzdálenější tyč. V závěru dali sešívaní vzpomenout na předchozí zápas v Jihlavě, kdy při hře bez gólmana srovnali z 3:5 na 5:5. Domácí zbytečně poslali puk na icing. Po buly vystřelil od modré Henri Tuominen a propálil val těl před sebou. Do konce utkání v tu chvíli chybělo 50 sekund.

Hodně opatrné pětiminutové prodloužení rozhodnutí nepřineslo, na řadu tak přišly samostatné nájezdy. Tomáš Harkabus ani Nathan Robinson v první sérii neuspěli. Ve druhé přiblížil hosty k výhře bekhendovou kličkou Miloslav Čermák. Dukla sice zásluhou Josefa Skořepy, který se trefil mezi betony, odvrátila mečbol, ovšem vzápětí rozhodl David Šafránek. Rozhýbal gólmana, uspěl s forhendovou kličkou a podél roztahujícího Škarka rozhodl - 4:5 po samostatných nájezdech (1:2).

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): My se hodně nadřeme na vstřelenou branku, naopak lehce inkasujeme a to nás dotává do kolen. Na druhou stranu nemůžu klukům upřít bojovnost. Branka v power-play samozřejmě mrzí, když tam byla série našich čtyř chyb. Soupeř nahodil na bránu a spadlo to tam. Když to celkově shrnu nadřeme se nesmírně na gól a soupeři pomáháme ke vstřelení branky.

Milan Razým (HC Slavia Praha): Dostali jsme výhodu pětiminutové přesilové hry, ale místo toho šli domácí prakticky do vedení. Celkově jsme se v utkání dopouštěli školáckých faulů a to nás stálo hodně sil. V zápase jsme stále dotahovali a to také svědčí o síle našeho týmu. V nájezdech už to je loterie a my jsme získali dva body, se kterými jsme spokojeni.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie