5:1
(2:0, 0:1, 1:0)

Dukla v závěrečné třetině zlomila odpor Ústí třemi góly a je pošesté v řadě vítězná

05.10.2016 / Tomáš Lysý

První dějství zápasu dvou loňských semifinalistů play-off WSM Ligy přineslo dva góly, rozdělené po deseti minutách. V polovině třetiny se prosadil Anatolij Protasenja a přesilovkovou trefou zvyšoval v poslední minutě Filip Seman. Ve druhé dvacetiminutovce bylo k vidění mnohem více gólových šancí, ale gól padl pouze jeden, a to do jihlavské sítě. Slovan měl v průběhu třetí třetiny tlak a hnal se za vyrovnáním, ale zlomil jej šťastný druhý gól Filipa Semana. Navíc v pětapadesáté minutě dala Dukla svému soupeři dvě slepené branky, o které se zasloužili útočníci první lajny Tomáš Čachotský a Josef Skořepa, čímž bylo rozhodnuto. Jihlavští si připisují šestou výhru v řadě a v tabulce poskočila na třetí místo.
05.10.2016 17:30, WSM Liga - 12. kolo

HC Dukla Jihlava

Svoboda – Bilčík, Kaláb, Dundáček, Říha, Grebenjuk, Šidlík, Půža – Protasenja, Skořepa, Čachotský – Diviš, Seman, Důras – Stoklasa, Zeman, Březina – Kondratěv, Jícha
5

HC Slovan Ústí nad Labem

Soukup – Kasík, Bernad, Vágner, Husák, Přindiš, Brož, Hes – Kloz, Vrdlovec, Loskot – Merta, Poulíček, Doležal – Moučka, Melka, Gengel – Navarra, Komárek, Markulinec
1
Branky a nahrávky: 10. Protasenja, 20. F. Seman (Říha, Důras), 49. F. Seman (Diviš, Důras), 55. Čachotský (Stoklasa, Šidlík), 55. Skořepa (Čachotský, Dundáček) – 38. Loskot (Kasík, Kloz). Rozhodčí: Dědek, Pražák – Jindra, Kreuzer. Vyloučení: 4:5. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1333. Střely na branku: 40:32. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 5:1.

Průběh utkání

Na nějakou vážnější šanci se v úvodu utkání čekalo marně. Přestože oba týmy měly jednu přesilovou hru, nebylo to poznat a vůbec neohrozily branku soupeře. Šance nepřicházely ani při klasické hře pět na pět, až zčistajasna udeřilo na konci desáté minuty. Anatolij Protasenja zachytil na modré laxně vyhozený puk hostí, udělal otočku a zamířil přesně nad lapačku do levého horního rohu Soukupa, který měl špatný výhled. Protasenjovi nalila vstřelená branka novou krev do žil a svým dobrým napadáním dělal obraně soupeře problémy. V patnácté minutě mířil z pravé strany do horního růžku branky Kloz, leč o metr minul cíl. Na druhé straně se při protiútoku Dukly tři na dva rozestoupili oba hráči Ústí a doslova otevřeli Stoklasovi cestu k brance. Domácí forvard tváří v tvář mířil mezi beton a vyrážečku gólmana, jenž jej vychytal. Podruhé se neprosadil všudybyl Protasenja, který Soukupa pokusem z nulového úhlu nepřekvapil. V poslední minutě se Jihlava prosadila podruhé využitou přesilovou hrou. Říha zastavil na modré puk a prohodil si post s Bilčíkem. Když už se zdálo, že vystřelí, poslal kolmici na pravý kruh a Filip Seman z první zamířil přesně do vinglu - 2:0.

Na začátku druhého dějství byla hra přerušena pro neposlušnou branku, která ne a ne zapadnout do správného místa. Šancí po krátké prodlevě přibylo. V situaci dva na jednoho dával Skořepa před branku puk na Čachotského, ovšem Bernad se prezentoval výborným blokem. Jihlava to zkoušela protiútoky, v dalším vzal Čachotský odpovědnost sám na sebe, Soukupa překonal, jenže radost mu zkazila horní tyčka. Při Gengelově vyloučení schoval gólman Slovanu do lapačky střelu Diviše z levého kruhu a pokus Důrase z opačné strany šel metr vedle tyče. Hosté se k vůbec první vážnější akci druhého dějství dostali při přesilovce. Gól Melky z dorážky do volné branky nemohl být uznán, jelikož jeho spoluhráč stál, lépe řečeno, ležel v brankovišti na jihlavském gólmanu Svobodovi. Nedlouho poté znovu ujeli domácí do přečíslení. Protasenja mohl přihrát najíždějícímu Skořepovi, který byl dával puk do prázdné. Volil ale střelu mezi betony, které Soukup sklapl včas. Nedáš – dostaneš tak platilo. Kloz po najetí k brance a poté za jihlavskou klec ještě nenašel prostor ke střele. Celá kombinace hostí však pokračovala, až se kotouč dostal k pravé tyči na Marka Loskota a ten jej kolem pravého ramena Svobody zvedl do růžku - 2:1. Dvougólový náskok mohl Dukle vrátit Skořepa, proti dorážce z bezprostřední blízkosti zasáhl Soukup.

Ústečtí hokejisté byli zpočátku třetí třetiny lepším týmem. Hnali se před jihlavskou klec, což bylo umocněné i přesilovou hrou. Tu Dukla přestála, ale aktivita Slovanu vrcholila. Klozovu střelu z mezikruží výborně zneškodnil Svoboda, ač mu clonil Vrdlovec. Gengel přesně ze středu pásma pálil těsně vedle a Loskotovu povedenou ránu z pravé strany zastavil domácí muž v masce na poslední chvíli.

Při tomto náporu padl gól, ale do sítě hostí. Druhá lajna Dukly po přihrávkách Důrase s Divišem pořádně rozhodila pětici hostí. Kotouč se ve finále dostal mezi kruhy pro Filipa Semana, jenž nestřílel, nýbrž píchl do puku a jeden z hráčů Ústí si jej srazil do vlastní klece. Ústecká aktivita rázem opadla a Jihlava byla na koni. Tím spíše, že v pětapadesáté minutě během 42 vteřin dvakrát skórovala. Nejprve Stoklasa v útočném pásmu proti přesile chytře udržel puk, načež jej po Šidlíkově pokusu dostal před branku. Zde přiťuknul puk Tomáši Čachoskému, který zblízka zaznamenal šestý gól sezony. Prakticky hned po buly ještě Soukup odvrátil nepopulárního bůra, když tváří v tvář vychytal Protasenju. Ovšem odvrátil jen na půlminuty. Po Dundáčkově ráně odclonil Protasenja dva hráče a ačkoliv se Čachotský napodruhé z brankoviště neprosadil, Josef Skořepa již úspěšný byl - 5:1. Úspěšný střelec mohl přidat ještě jednu trefu, dvě minuty před koncem mu však dorážku do prázdné klece po pobídce Protasenji vypíchl v pádu vracející se obránce Hes.

Ohlasy trenérů

Trenéři Ústí nad Labem se na tiskovou konferenci nedostavili

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Utkání bylo v každém případě těžké, i když je výsledek trošku zkreslující. Zklidňující góly nám tam napadaly až v závěru. Do utkání jsme nevstoupili zle, dali jsme dvě branky. Ale v určité fázi druhé třetiny jsme se trošku zamotali. Během jednoho našeho střídání přišly dvě tři chyby a soupeř - který má šikovné kluky - situaci sehrál ke vstřelení branky. Pak se naši hráči opět maličko uklidnili a zase to bylo lepší. Naše góly ve třetí třetině pramenily z trvalejšího tlaku, který jsme si ve vytvářeli a utkání jsme dotáhli do vítězného konce.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie