4:0
(3:0, 1:0, 0:0)

Znojmo bylo nad síly Jihlavy

08.10.2004 / BaM, Milan Šebesta

O vývoji utkání lecos naznačil samotný počátek zápasu. Již ve druhé minutě to bylo 1:0 pro domácí a o deset minut později vedlo Znojmo dokonce o dvě branky. I přes několik výrazných šancí se střelcům Dukly nepodařilo překonat ani jednou reprezentačního gólmana Tomáše Vokouna. Jihlavský Suchan byl o mnoho vytíženějším z gólmanské dvojice, která se po celé utkání vyskytovala na ledě. Znojmo se sice v začátku tohoto ročníku trápí, ale s Duklou si poradilo poměrně hladce 4:0. Díky domácí prohře Třince i Vsetína však pro Jihlavu tato porážka neznamená žádný pohyb v tabulce.
08.10.2004 17:30, Extraliga - 11. kolo

HC LERAM Orli Znojmo

Vokoun - Bičánek, Toman, Kvetan, K. Rachůnek, Benák, Křetinský, Mojžíš - P. Pucher, Vorel, Uram - Eliáš, R. Erat, Havlát - Pardavý, Kucharčík, Ondřej - Barus, Haman, Plášek
4

HC Dukla Jihlava

Suchan - Ficenc, Buzek, Punčochář, Dobrovolný, Malena, Zajac, Kuchyňa, Devečka - Čachotský, Bakus, Rytnauer - Mareš, Vala, Šmarda - V. Polák, A. Padělek, P. Altrichter - Jantovský, Marián Havel, Říha
0
Branky: 2. Pardavý (Křetínský, Kucharčík), 11. Eliáš (Pardavý, Havlát), 19. Havlát (Eliáš, Vokoun), 24. Bičánek (Toman, Pucher). Rozhodčí: Šindler - Šátava, Pešek. Vyloučení: 4:7. Využití: 0:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4652.

Průběh utkání

První třetina utkání proti soupeři z Vysočiny dopadla pro Znojemské orly přesně podle jejich představ. Domácí publikum už toužilo shlédnout hokej, při kterém by padaly branky hlavně do sítě protivníka a to jim jejich oblíbenci splnili. První gól padl už ve 2. minutě a zařídil jej Pardavý po předchozí střele Křetínského. Hned z protiútoku zmařil Vokoun několikanásobný pokus Rytnauera. Následně Znojmo skvěle sehrálo oslabení, během něhož si Jihlava téměř nevytvořila šance a tak tomu bylo až do poloviny třetiny. Zato Orli pálili na Suchana se všech možných pozic. Další branky se dočkali až na začátku 11. minuty, těsně po skončení jejich přesilovky, kdy se na ledě ještě pohybovalo speciální komando se čtyřmi útočníky a jedním obránce. Gólu dosáhl Eliáš po důkladném rozebrání jihlavské obrany. V druhé půli třetiny si několik šancí vytvořili i hosté, ale Vokoun nebo znojemská obrana byli vždy dobře připraveni. Neuspěli tak Čachotský, dvakrát Šmarda a také Padělkův útok. Při vyloučení Tomana neuznal rozhodčí Ježkům gól, jehož dosáhli při hře útočícího hráče v brankovišti. Gól stihli naopak ještě v oslabení vstřelit domácí, když Vokoun rozehrál na Eliáše a ten našel unikajícího Havláta. Suchan jeho lehčí střelu procedil mezi betony. Orli odcházeli do kabiny spokojeni.

Rychlá druhá dvacetiminutovka přinesla rovněž pohledný hokej. Jihlava se po pauze zdála být aktivnější, její snahu však uťal čtvrtý gól v jejich síti. Ve 24. minutě způsobili Orli chaos před Suchanovou brankou a její strážce se stihl pozdě přemístit. To už diváci i hráči jásali po trefě obránce Bičánka od modré čáry do zívající klece. Znojmo bylo jednoznačně pánem na ledě, i když soupeři si dokázali také vypracovat několik příležitostí. Zmínit je třeba především Atricherovu střelu do náruče Vokouna a samostatný únik Havla, který pálil do tyče. Znojemští ale dobře bránili a sami zkoušeli Suchana také znovu překonat. Toman a Bičánek však nepředvedli dostatek důrazu nebo přesnosti. Při oslabení Jihlavy unikl před Vokouna Vala, ale stejně jako předtím jeho kolega Havel byl neúspěšný. Jako kdyby snad měl před reprezentačním brankářem respekt a tak mířil jen nad znojemskou branku. V závěru třetiny nasadil trenér Zajíc do hry čtvrtý útok za účelem šetřit síly na další zápas.

V posledním dějství už diváci sice gól neviděli, ale samotná hra na kráse nijak výrazně nepozbyla. I když Znojmo bránilo výsledek a vycházelo ze zajištěné obrany, několik slibných šancí předvedlo. Jihlava musela hru trochu otevřít a tak se Suchan musel ohánět daleko více než jeho protějšek. Nejprve však zahrozili hosté a Vokoun zázračným zákrokem lapačkou vyřešil jejich pokus. Následný nebezpečný brejk Puchera s Uramem vyšel do ztracena, neboť vlasatý útočník neměl přesnou mušku. Suchan odolával i nadále a do konce zápasu už se ho Orlům nepodařilo překonat, i když se znojemské publikum dožadovalo „bůra“. Nevyzráli na něho ani Havlát s Eliášem a Eratem. Na druhé straně se snažili Vokounovi pokazit nulu Rytnauer, Buzek a Jantovský, ovšem neúspěšně. Reprezentační gólman za svá záda nepustil ani jeden puk a výrazně tak přispěl ke znojemské spokojenosti.

Ohlasy trenérů

Petr Vlk (Dukla Jihlava): "Věděli jsme, že bude Znojmo produkovat rychlý útočný hokej. Ale třemi inkasovanými brankami v první třetině jsme soupeři vítězství hodně ulehčili. Když zpětně vezmu obdrženou první a třetí branku, tak jsme hodně chybovali, což nás stálo body. Škoda, že jsme neproměnili ani jeden ze sólových nájezdů v dalším průběhu zápasu."

Leoš Zajíc (Znojmo): "V dnešním utkání bylo pro nás nesmírně důležité, abychom po posledních dvou neúspěších vyhráli. Chtěli jsme hrát v první třetině nátlakový hokej, proto jsme sáhli ke hře na tři pětky. Nutili jsme soupeře k chybám a podařilo se nám vstřelit tři branky. Tento hokej nás stál hodně sil, proto jsem poté sáhli k zařazení čtvrtého útoku, což přineslo uklidnění. V závěru jsme už šetřili síly a zápas dotáhli do vítězného konce."

Fotogalerie utkání

Fotogalerie