3:0
(0:0, 0:0, 3:0)

Střelecké trápení Dukly pokračuje

17.10.2004 / Lukáš Hykš

Poslední pěkné hokejové zážitky červenožlutých se datovaly právě k jejich poslednímu střetnutí se sešívanými, v Sazka Aréně se jim však nepodařilo vstřelit ani jednu branku. Mezi tyče Dukly se opět postavil proti svému mateřskému klubu Lukáš Hronek a dlouho držel šance svého nynějšího chlebodárce nad vodou. Ty však Slavia potopila v závěrečné části hry a tentokrát nedarovala nováčkovi extraligy jediný bod.
17.10.2004 17:00, Extraliga - 14. kolo

HC Slavia Praha

Franěk - Novák, Kolařík, Kadlec, Graňák, Žabka, Klouček, Pojkar - Hruška, Vašíček, Antoš - Vlasák, Stümpel, Tomica - Duda, Martinec, Sup - Kopecký, Sobotka, Dlouhý - Vondrka
3

HC Dukla Jihlava

Hronek - Ficenc, Buzek, Punčochář, Dobrovolný, Devečka, Malena, Zajac, Kuchyňa - Vostřák, Bakus, Rytnauer - Čachotský, Padělek, Altrichter - Mareš, Vala, Šmarda - Jantovský, Polák
0
Branky: 46. Žabka (Vlasák, Graňák), 50. Kopecký, 60. Vlasák (Kadlec). Rozhodčí: Husička - Machálek, Čech. Vyloučení: 4:6. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4871. střely na branku: 33>22. Průběh utkání: 3:0.

Průběh utkání

Slavia byla v utkání jasným favoritem. Kvalita kádru, velký bodový rozdíl, neporazitelnost v domácím prostředí, motivace v podobě odvety za nevydařené utkání v Jihlavě, to vše budilo dojem, že svěřenci Vladimíra Růžičky nebudou mít se soupeřem vážnější problémy. Svoji roli Pražané nakonec splnili, ale vítězství se nerodilo vůbec lehce. Jihlava se prezentovala vzhledem ke svému postavení v tabulce sympatickým výkonem a držela se Slavií krok až do 46. minuty. Pochvala patří také jihlavským fanouškům, kteří i přes špatné výsledky přijeli podpořit svůj tým v hojném počtu.

Petr Franěk byl v neděli nepřekonaltený. Foto: Michael Mareš Úvod utkání byl z obou stran opatrný. Až ve 4. minutě provětral Hronka propagačním pokusem Kopecký. Vzápětí také o sobě dali poprvé výrazněji vědět hráči Dukly, když se v dobré střelecké pozici objevil Bakus. V téže minutě byl vyloučen obránce hostí Doborovolný, přesilovka se však domácím vůbec nepovedla. Až při hře pět na pět se před Hronka probojoval Duda, jenže gólman hostí si s jeho zakončením věděl rady. V 9. minutě se dostal do dobré příležitosti Sobotka, již předtím stál však Dlouhý v brankovišti, a tak gól by ani neplatil. O chvíli později měl na druhé straně první branku na holi Bakus, ale Fraňka nepřekonal. Ve 12. minutě rozputala před Hronkem peklo Stmüpelova řada, ve které místo Pálffyho podle očekávání nastoupil Marek Tomica, ovšem jediné co z tlaku Slavia vytěžila, bylo vyloučení Jantovského. Následná početní převaha stejně jako ta předchozí gólem neskončila. V 17. minutě se museli ve čtyřech bránit pro změnu slávisté, ani Dukla však svoji přesilovku v gól nepřetavila. Naopak v oslabení vystrašil hosty Novák se Stümpelem.

Druhou část začali aktivněji domácí, ale výraznější šanci ke skórování neměli. Ve 23. minutě musel podruhé v zápase na lavici hříšníků Jantovský, ovšem oslabení zvládl jeho tým dobře. To víc starostí měli hosté v 27. minutě, kdy napříč útočným pásmem přihrával Dudovi Kadlec, díky obětavému obrannému zákroku svého spoluhráče však Hronek ani nemusel zasahovat. V polovině zápasu měla Slavia další přesilovku, jenže skóre se neměnilo ani tentokrát. Stejně, tedy neúspěšně, si vedli hosté při vyloučení Kloučka. Hlavní rozhodčí Husička tresty rozděloval rovnoměrně, necelou minutu před druhou sirénou si vybral zákrok Valy. Patnáct sekund před naplněním druhé třetiny byl velmi blízko ke gólu Vlasák, Hronkovi v tomto případě pomohla Štěstěna, Vlasákova střela orazítkovala tyčku a od té se puk odrazil ven.

Do závěrečného dějství vstoupila Slavia odhodlanně, což dokumentovaly dvě Novákovy dělovky. Tu druhou odnesl bolestivým nastřelením Dobrovolný (viz foto níže). Ve 44. minutě po křídle najížděl na Hronka Vlasák, gólman hostí tuto situaci ale ještě ustál. Dlouhé čekání na gól skončilo až v čase 55:52. V době, kdy na trestné lavici seděl Vala, se prosadil po Vlasákově střílené přihrávce Boris Žabka. Za necelé čtyři minuty vedli domácí již o dva góly. Individuální akci zakončil bekhendovým blafákem Milan Kopecký. Branku musel potvrdit ještě videorozhodčí, prohlížení záznamu však bylo velmi rychlé a hlavní rozhodčí Husička ukázal ke středovému kruhu. Duklu dva inkasované góly hodně srazily a Slavia byla při chuti. V 53. minutě mohl zvýraznit vedení Hruška. O dvě minuty později nabídl Dukle možnost vstřelit kontaktní gól svým faulem Tomica, hosté jako by ale již neměli síly. V 58. minutě v krátkém sledu zazdili stoprocentní šance Tomica a Antoš a plamínek naděje pro hosty tak stále ještě slabě plápolal. Rozfoukat ho měla hra bez brankáře znásobená vyloučením Dlouého, nakonec však uhasl definitvně. Sedm sekund před koncem ujela dvojice Tomáš Vlasák, Stümpel a první jmenovaný dovezl puk do prázdné brány.

Jiří Dobrovolný se vzpamatovává po zásahu pukem. Foto: Michael Mareš

Ohlasy trenérů

Petr Fiala (Jihlava): "Přes postavení obou mužstev v tabulce jsme nechtěli v Praze hodně inkasovat a dvě třetiny jsme nejen bojovali, ale především skutečně dobře bránili. Škoda, že jsme neměli rychlejší přechod do útoku, to bychom mohli domácí ještě více potrápit. První gól nás ale srazil a druhý už utkání v podstatě rozhodl. Nebodovali jsme, ale kluci si odehráli svoje."

Ondřej Weissmann (Slavia Praha): "Jihlavští hráli v úvodu utkání velmi dobře zejména v obraně, my jsme se naopak rozjížděli pomaleji. S přibývajícími minutami se ale naše hra zlepšila, byli jsme důraznější a nakonec zaslouženě vyhráli. Jsme rádi, že jsme utkání zvládli."