2:2p
(0:0, 1:0, 1:2 - 0:0)

Závěrečná hra bez brankaře přinesla Dukle bod

24.10.2004 / Mesk, Wally

Zlepšený obraz hry jihlavských se potvrdil i v utkání s Libercem. Tomu se nepovedlo rozdrásat extraligového nováčka stejně jako v prvním vzájemném soutěžním duelu, Jihlava držela Bílého Tygra dlouho v kleci. Ten vystrčil své drápky až v poslední třetině, v níž dokázal najít recept na v pohodě chytajícího Lukáše Hronka a přiklonit vedení na svou stranu. Vynořit se z extraligového bahna pomohl Dukle osm sekund před koncem základní hrací doby svou vyrovnávací brankou Tomáš Čachotský, a protože se Horácký zimní stadion gólu v prodloužení nedočkal, dal svou trefou výsledku definitivu 2:2.
24.10.2004 17:30, Extraliga - 17. kolo

HC Dukla Jihlava

Hronek - Ficenc, Buzek, Devečka, Malena, Punčochář, Dobrovolný, Zajac - Vostřák, Bakus, Rytnauer - Kaděra, Padělek, Čachotský - Mareš, Vala, Altrichter - Šmarda, Hlouch, Polák
2

Bílí Tygři Liberec

Falta - Šmíd, Jiruš, Krstev, Duben, Moravec, Hanzlík - Čermák, Rataj, Tomajko - Novák, Plodek, Procházka - Vrbata, Vaic, Nedorost - Rozsíval, Vampola, Víšek
2
Branky: 28. Vostřák (Rytnauer, Punčochář), 60. Čachotský (Buzek, Vostřák) - 42. Vrbata (Vaic, Hanzlík), 58. Moravec (Vrbata, Rozsíval). Rozhodčí: Rejthar - Sichrovský, Rozlílek. Vyloučení: 6:9, navíc Jiruš (LIB) 10 min. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4120. střely na branku: 36:41. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2.

Průběh utkání

Do Jihlavy přijeli Bílí Tygři jako největší překvapení sezony. O překvapení v podobě dobrého výsledku se snažila od prvních minut i jihlavská Dukla. Již v úvodu první třetiny se dostal do výhodné pozice Vala, ale Falta jeho střelu vyrazil okrajem lapačky mimo branku. Hosté odpověděli velkou šancí Vrbaty, ale Lukáš Hronek potvrdil svou dobrou formu a střelu vykopl levým betonem. V polovině první části fauloval Jiruš unikajícího Bakuse a Jihlavě se naskytla výhoda jednoho muže v poli. Jihlavské přesilovkové komando však mělo velké problémy zavést puk do útočného pásma, a tak Tygři oslabení v pohodě přežili. Do poslední šance první dvacetiminutovky se dostal v oslabení Kaděra, ale dělovkou trefil jen Faltovu hruď, a tak se do kabin odcházelo za bezbrankového stavu.

Prostřední dějství začal velkým tlakem útok Aleše Padělka a po vyloučeních Moravce a Tomajka měli domácí možnost přesilovky 5 na 3, která trvala 53 vteřin. Roman Kaděra rozděloval jednu přesnou přihrávku za druhou, ale golman Tygrů se zapotil jen při dělovce Devečky, která však mířila těsně vedle. Když se liberečtí provinilci vrátili z trestné lavici a Tygři začali opět vystrkovat drápky, byli to hráči Dukly, kdo se radoval jako první. Oldřich Bakus trefil ve 28. minutě tyčku a odražený kotouč dopravil po několika dorážkách do klece Pavel Vostřák, 1:0. Severočeši se pokusili o rychlou odpověď, ale ani jeden z Vrbatových pokusů za Hronkem neskončil. Obrovskou šanci na srovnání ještě spálil v poslední minutě druhé třetiny Nedorost. Sám před brankou měl plno času, ale Hronek nenechal mezi betony ani milimetr prostoru.

Do třetí třetiny nastoupili jihlavští s možná až zbytečně velkým strachem o výsledek. Dubnovu střelu ještě Hronek zlikvidoval, ale ve druhé minutě poslední třetiny byl už bezmocný. Lubomír Vaic přihrál rozjetému Vrbatovi, který obkroužil branku a zasunul puk k bližší tyči, 1:1. Po vyrovnávací brance narostla Tygrům křídla a Lukáš Hronek se měl mezi tyčemi co ohánět, aby udržel nerozhodný stav. V 53. minutě se podruhé objevil sám před jihlavskou brankou Nedorost,ale ani tentokrát svou šanci neproměnil. Liberecké šelmy se však nakonec branky dočkali. 3 minuty před koncem normální hrací doby našel Vrbata krásnou přihrávkou Moravce, který už jen dopravil puk do odkryté branky, 1:2. Hokejisté z Vysočiny se ještě pokoušeli z posledních sil dobít libereckou tvrz, ale až do 59. minuty se jim to nedařilo. Až minutu před koncem vybojovali domácí vhazování v útočném pásmu a vzali si oddechový čas. Po odvolání Hronka sáhli domácí lodivodi ješte k jednomu taktickému manévru. Rozhodli se, že nechají přeměřit hůl Valdemara Jiruše. Liberecký obránce si byl zřejmě vědom přehnaného zahnutí svého nástroje, a tak začal svou hůl na ledě lámat. Ani to mu však nepomohlo a musel putovat do kabin za nepovolenou výstroj. Dukla poslala na led své nejlepší hráče a několik desítek vteřin se marně pokoušela dotlačit puk za Faltu. Když časomíra ukazovala 10 vteřin do konce utkání, vypálil od modré Buzek, jeho dělovku v čase 59:52 dotlačil do branky Tomáš Čachotský a Horácký zimní stadion vybuchl radostí,2:2. Mladý jihlavský forvard si tak nemohl vybrat lepší moment pro svou první extraligovou trefu.

Do prodloužení si přenesli domácí ještě necelé dvě minuty přesilové hry, a tak začli prodloužení náporem. Fandové Dukly je podpořovali hlasitým povzbuzováním a vypadalo to, že branka visí ve vzduchu. Mareš ale svojí dobrou šanci neproměnil a z protiútoku se neprosadil ani Tomajko, takže utkání skončilo remízou 2:2. Domácí Dukla Jihlava se tak odpoutala z posledního místa, na které spadli Valaši ze Vsetína.

Ohlasy trenérů

Karel Dvořák (Liberec): "První dvě třetiny jsme byli špatným celkem. Nebyli jsme důrazní, špatně jsme bruslili a v tom nás bojovnější soupeř přehrával, zatímco jsme se sami trápili. Po vyrovnání se v závěru hra srovnala, vypracovali jsme si řadu šancí, ale nedáváme góly. Remíza je asi zasloužená."

Petr Vlk (Jihlava): "Samozřejmě jsme rádi za bod, opět jsme ale do zápasu vstoupili se zbytečným respektem a první třetina nebyla podle našich představ. Těžkou chvilkou pro nás bylo, když jsme dvě a půl minuty před koncem dostali gól na 1:2. Naštěstí se nám ale povedla závěrečná power play a padlo nám to tam osm vteřin před koncem."

Fotogalerie utkání

Fotogalerie