3:2
(0:2, 1:0, 2:0)

Naděje zhasla během minuty

12.12.2004 / Eva Streichsbierová

Do zápasu vstoupili aktivněji domácí, gólově však udeřilo na straně druhé, když se po přihrávce nové akvizice Lukáše Říhy trefil Pavel Janků. V oslabení pak ujel Ladislav Lubina a Jihlava vedla 2:0. Vítkovice vykřesaly jiskru naděje na konci druhé části. Úvod poslední dvacetiminutovky však byl pro Duklu jak ze zlého snu, během necelé minuty inkasovala dvě branky a v utkání nakonec odešla poražena 3:2.
12.12.2004 17:00, Extraliga - 32. kolo

HC Vítkovice Ridera

Pinc - Philipp, Dresler, Černošek, Malík, Chmelíř, Hudec - Štefanka, Turek, Krenželok - Míka, Burger, Krayzel - Irgl, Šimíček, Hubáček - I. Padělek, Hulva, Tomášek
3

HC Dukla Jihlava

Hronek - Punčochář, Buzek, Devečka, Zajac, Ficenc, Malena, Dobrovolný - Vostřák, Bakus, Čachotský - Janků, Říha L., Lubina - Hlouch, Mareš, Altrichter - Dolana, Havel, Vala
2
Branky: 38. Krenželok (Malík), 43. Štefanka (Turek, Burger), 44. Hubáček (Irgl, Šimíček) - 8. Janků (Říha L., Buzek), 16. Lubina. Rozhodčí: Homola - Čech, Kalivoda. Vyloučení: 6:6, navíc Šimíček (VIT) 5 min. + do konce. Využití: 1:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 4163. střely na branku: 49:34. Průběh utkání: 0:2, 3:2.

Průběh utkání

K poslednímu týmu extraligové tabulky se před zápasem ve Vítkovicích připojila útočná posila, Lukáš Říha. Litvínovský hráč, který v současné době hostuje v prvoligovém Havířově, vytvořil údernou formaci s Ladislavem Lubinou a Pavlem Janků. Nově složený jihlavský útok pak motal vítkovické obraně hlavu téměř po celý zápas. „My jsme chtěli Lukáše už dlouho, ale pořád se to nějak oddalovalo, vyšlo to až dnes. Nicméně jak to bude dál nevím, vše je v jednání. Každopádně je to velmi šikovný hokejista,“ pravil na adresu svého nového svěřence trenér Petr Fiala. Poprvé o sobě dal Lukáš Říha vědět už ve 2. minutě, kdy se protáhl mezi domácí obranou, skákavý puk ale netrefil s potřebnou razancí. Vzápětí si na opačné straně obhodil Ivan Padělek jihlavského obránce Petra Buzka a střelou na vyrážečku zle vystrašil brankáře Hronka. V 5. minutě pak odmítl zápis do střelecké listiny Jiří Burger, který netrefil z bezprostřední blízkosti odkrytou hostující klec. Další minuty už ale patřily Dukle. Na začátku 8. minuty se ve třetím zápase po sobě radoval Pavel Janků. Pětatřicetiletý útočník přetavil v gól ideální přihrávku Lukáše Říhy a Jihlava vedla 1:0. O sedm minut později udeřilo před vítkovickou brankou podruhé. Hosté právě hráli oslabeni o Dušana Devečku, který si odpykával dvouminutový trest za krosček. Severomoravané zaujali přesilovkové postavení a na modré se napřáhl Radek Philipp. Jenomže trefil pouze před sebou stojícího Ladislava Lubinu, který následně nabral neuvěřitelnou rychlost a sólo zakončil ukázkovou bekhendovou střelou mezi betony. 0:2. V 18. minutě se pak mohl radovat i třetí člen druhé útočné řady, ale Lukáši Říhovy překazil gólovou akci brankář Pinc.

Také po přestávce byla Dukla aktivní a vyrážela do rychlých brejků. Ten ze 24. minuty, kdy se v oslabení řítila na jediného domácího obránce dvojice Vostřák – Bakus, ale gólem neskončil. „Škoda, že jsme nepřidali třetí branku, myslím, že pak se to Vítkovicím jen velmi těžko obracelo,“ posteskl si po utkání autor druhého jihlavského gólu Ladislav Lubina. K obratu zavelel ve 38. minutě Lukáš Krenželok, který ze vzduchu tečoval Malíkovu střelu do modré a snížil na 1:2.

Do závěrečného dějství Vítkovice doslova vlétly. Na dlouhou dobu se usadily před hostujícím brankářem Lukášem Hronkem a odstřelovaly ho ze všech pozic. Nejprve ve 42. minutě z levé strany Zbyněk Irgl, o minutu později od modré Radek Philipp, až se ujal pokus Juraje Štefanky. Jeho přesilovková rána z mezikruží znamenala vyrovnání. 2:2. Jihlavští hráči v tu chvíli začali zmatkovat a Severomoravné vycítili další šanci. Hladově se vrhali za třetím úspěchem a dočkali se téměř vzápětí. Pouhých 45 vteřin po Štefankovi rozvlnil jihlavskou síť také Petr Hubáček a domácí poprvé vedli. 3:2. Dukla už pak odpovědět nedokázala. Nepomohla jí ani více než minutová přesilovka pěti proti třem a do ztracena vyzněla i závěrečná power play. Přestože tedy Jihlava ve Vítkovicích sahala po třech bodech, nakonec si domů nevezla ani jeden.

Ohlasy trenérů

Petr Fiala (Jihlava): "Pomohlo nám, že domácí nezačali podle představ. Spálili dvě šance a jejich výkon upadl. My jsme naopak byli aktivní a přineslo nám to i góly. Bohužel je naším problémem, že když vedeme, nedokážeme hrát s větším sebevědomím. Soupeři stačí, když začne více bruslit a dostane nás pod tlak. Tak se lámal i dnešní zápas. Mohli jsme ještě srovnat v dlouhé přesilovce, avšak nesehráli jsme ji optimálně."

Vladimír Vůjtek (Vítkovice): "Bylo těžké hráče namotivovat do třetího utkání na domácím ledě v řadě. Jihlava neměla co ztratit a potvrdilo se mé očekávání, že to bude těžký zápas. Po dvou neproměněných šancích jsme znervózněli a naopak sami inkasovali. Proto jsem rád, že jsme tak náročný duel zvládli a otočili. Pauzu přes úspěšné výsledky vítáme, abychom doléčili zranění. Máme sedm marodů."