2:1
(0:0, 1:1, 1:0)

Po neuvěřitelných 119 dnech výhra doma!

15.02.2005 / Mesk

Ano, je tomu skutečně tak. Favorit z města perníku odjíždí z jihlavského barážového ledu s prázdnou. V pohledném utkání se ujali Jihlavané zásluhou Pavla Vostřáka v přesilové hře vedení, na nějž ale taktéž v početní výhodě odpověděl Milan Hejduk. Na bombu Jana Šmardy ze 45. minuty ale Moeller reagovat nedokázal a červenožlutí se tak dotáhli na nelichotivý dvacetibodový havířovský rekord ze sezóny 2002/2003, když mohli po vypjatém závěru zvednout po výhře 2:1 ruce nad hlavu.
15.02.2005 17:30, Extraliga - 47. kolo

HC Dukla Jihlava

Masalskis - Ficenc, Malena, Kuchyňa, Punčochář, Zajac, Šmarda - Vostřák, Padělek, Klimt - Jeslínek, Bakus, Čachotský - Kaděra, Říha, Rytnauer - Mareš, Hlouch, Altrichter - Vala
2

HC Dynamo Pardubice

Lašák - Snopek, Čáslava, Novotný, Havíř, Rozsíval, Vyhlídal, Mudroch, Pácal - Sýkora, Dopita, Blažek - Hejduk, Mikeska, Bulis - Hemský, Divíšek, Pištěk - Rolínek, Koukal, Průcha
1
Branky: 27. Vostřák (Ficenc, Padělek), 45. Šmarda (Vostřák) - 35. Hejduk (Bulis, Havíř). Rozhodčí: Venglář - Chytil, Dědek. Vyloučení: 5:8, navíc Mikeska (PCE) 10 min, Bulis (PCE) 10 min. a Rozsíval (PCE) 10 min. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 2439. střely na branku: 31:27. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

Průběh utkání

Asi jen málokterý fanoušek dnes cestou na Horácký zimní stadion počítal s výhrou domácího celku. Dukla Jihlava, která již 119 dní neokusila chuť vítězství na domácím ledě přivítala rozjeté Pardubice, jejichž soupiska je nabita zvučnými jmény. První větší šanci si vytvořil již ve 3. minutě jihlavský Zajac, ale Lašák si s jeho pokusem zkušeně poradil. Hosté však nechtěli nic ponechat náhodě, a tak začali postupně Duklu přehrávat. Během několika minut najížděli na Masalskise Hejduk, Bulis a Hemský, ani jednomu se ale propasírovat kotouč do branky nepodařilo. Poslední možnost na změnu skóre měl v poslední minutě první části domácí útočník Aleš Padělek, ale Lašák jeho pokus s pomocí obránců zneškodnil.

Hned od úvodu prostředního dějství pokračoval velký nápor perníkářů. Již v první minutě mohl Lotyš v brance Dukly děkovat své tyčce, která zastavila Bulisovu střelu z kruhu. Dukla se nenechala zastrašit a na pardubický tlak odpovídala nebezpečnými průniky. V jednom z nich naservíroval Říha puk na hůl Kaděry, ale Lašák jeho střelu nad ledem zneškodnil skvělým zákrokem. Roman Kaděra byl i u dalšího důležitého momentu. Jeho počínání v útočném pásmu zastavil Bulis jen za cenu faulu a Jihlava v přesilové hře poprvé udeřila. Aleš Padělek přihrál puk na modrou Tomáši Ficencovi, který zavzpomínal na své úspěšnější sezóny a krásnou přihrávkou našel Pavla Vostřáka, jenž jen usměrnil kotouč do branky Pardubic, 1:0. Hosté si svou odpověď schovali také do početní výhody. Jihlavští zadáci zapomněli před Edgarsem Masalskisem na Milana Hejduka, kterého našel od modré přesným pasem Jan Bulis, pardubický excelentní střelec se před jihlavským gólmanem otočil a poslal kotouč pod jeho horní tyčku, 1:1. Druhou třetinu ukončila potyčka Bakuse a Pištěka, po které byl forvard hostů vyloučen na dvě minuty.

Jen málokdo si všiml, že třetí část začala přesilovou hrou domácích, jelikož se hrálo spíše v obranném pásmu Dukly. Hosté tak v klidu přečkali oslabení a pomalu se začali nadechovat k náporu. Vítr z plachet jim však vzal sváteční střelec Jan Šmarda, který dělovkou od modré dorazil puk za Lašáka, jenž se ani nestačil zorientovat po předchozí šanci Vostřáka, 2:1. O několik vteřin později mohl zvýšit vedení Dukly Říha, ale tváří v tvář slovenskému brankaři si neporadil. Favorité z Pardubic se snažili vyrovnat a vrhli všechny síly do útoku. Pohotová obrana Dukly jim ale téměř nic nepovolila. Naopak se domácí dostali do několika samostatných nájezdů, které zastavil až pohotový brankář Pardubic. Dukla po velmi dobrém výkonu zaslouženě porazila silné Pardubice a připsala si tak po 119 dnech výhru na domácím hřišti.

Ohlasy trenérů

Vladimír Martinec (Pardubice): "Jeli jsme sem s tím, že Jihlavu snadno porazíme. Jenže to jsme se ošklivě spletli. Začali jsme hrát až moc pozdě, zasloužili jsme si prohrát."

Richard Farda (Jihlava): "Mužstvo podalo nejlepší výkon za dobu mého působení v Jihlavě. Dali jsme do hry srdce, bojovali jsme až do konce a zaslouženě jsme vyhráli."

Fotogalerie utkání

Fotogalerie