5:4p
(1:1, 1:3, 2:0 - 1:0)

09.03.2017 / Tomáš Lysý

09.03.2017 18:00, DHL extraliga juniorů - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož – Pospíchal, Pražák, Srnský, Váňa, Huňáček, Hrabaň, Krtek – Maštera, Ondráček, Heinrich, Anděl, Mejzlík, Adam, Peschout, Geier, Čermák, Kraučuk
5

HC Kometa Brno

Dostál – Trnka, Furch, Sedláček, Zábranský, Šnajnar, Mikyska – Havlát, Dvořák, Hasoň, Škvrně, Čejka, Horký, Mlynář, Dymáček, Hroudný, Kratochvíl, Ferda, Havránek
4
Branky a nahrávky: 17. Anděl (Váňa, Pospíchal), 24. Čermák (Heinrich, Anděl), 52. Čermák (Anděl, Mejzlík), 60. Mejzlík (Pospíchal), 69. Peschout (Pospíchal) – 10. Mlynář (Havlát), 34. Kratochvíl (Havlát, Dvořák), 34. Ferda (Havránek, Dymáček), 36. Dymáček (Havránek, Zábranský). Rozhodčí: Souček - Frodl, Hynek. Vyloučení: 4:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 310. Střely na branku: 33:34. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:4, 5:4. Stav série: 1:2.

Průběh utkání

Na úvodní gól zápasu se čekalo do konce desáté minuty a stejně jako v utkáních na ledě Komety, i nyní šli Brňané jako první do vedení. Jihlavští v obranném pásmu ztratili puk a to byla voda na mlýn pro soupeře, jenž založil útok tři na jednoho. Domácí bek Váňa se sice snažil kontr zastavit, seč mohl, lehl do přihrávky Havláta na Tomáše Mlynáře, ale ten si vybruslil sám před Brože a zamířil nad jeho lapačku. Jihlavští hokejisté ale poprvé v utkání ukázali bojovného ducha. Jak je jejich dobrým a často účinným zvykem, obránci Pospíchal s Váňou si nahráli na modré. Druhý jmenovaný vypálil, puk se odrazil od zadního mantinelu před bránu a tam se nejrychleji zorientoval Lukáš Anděl – 1:1.

Druhé dějství začala Jihlava mnohem lépe než první a ve 24. minutě šla do vedení. Domácí ekipa díky Andělovi zavezla kotouč do útočného pásma a když domácí útočník hrající druhou sezonu za A-tým, jenž letos nasbíral v pěti zápasech za juniory třináct bodů, nahrál Heinrichovi, rázem z toho bylo přečíslení dva na jednoho. Bývalý hráč Komety našel před brankou Davida Čermáka a ten trefil prázdnou klec. Dukla poté mohla navýšit náskok, jenže Mejzlík ani Peschout zblízka puk do branky nedopravili. Proto přišel trest, více než velký a tříbrankový. Brno ve čtyřiatřicáté minutě během dvaceti sekund otočilo stav zápasu. Bezprostředně po skončení jihlavské přesilovky propadli hráči v červenožlutém v útočném pásmu. Havlát naskočil na led z trestné lavice, předal kotouč Petru Kratochvílovi, upalujícímu na Brože a po kličce úspěšně zakončujícímu. Hned poté se po přihrávce Havránka prosadil také útočník hostí Radim Ferda a Kometa rázem vedla. Ba co víc, na konci šestatřicáté minuty ukázali hosté pohlednou souhru. Při přesilovce čtyři na tři dal Zábranský křižnou přihrávku na Havránka a forvard, který v minulosti nastupoval za Duklu, dal z první přesný pas na Romana Dymáčka, jenž zamířil z první přesně do sítě - 2:4.

To ještě Brněnští nevěděli, že se jedná o jejich poslední radost v utkání. Polovinu třetí třetiny úspěšně bránili dvougólový náskok, jenže poté šel na trestnou Jakub Čejka a rázem bylo zaděláno na drama, Jihlavští totiž zaznamenali druhý přesilovkový gól. Anděl zapsal druhou gólovou přihrávku, když po souhře s Mejzlíkem našel Davida Čermáka a ten svou druhou brankou v utkání snížil na rozdíl jedné trefy. Kometa si mohla vzít dvoubrankový náskok zpět, když po hákování obránce Pospíchala bylo nařízeno trestné střílení, které ale Dymáček neproměnil. V tento moment se možná lámal chleba. Pětadvacet vteřin před koncem základní hrací doby totiž Pospíchal sebral na modré puk jedoucí kolem mantinelu. Domácí zadák uviděl před brankou zcela osamoceného Tomáše Mejzlíka, jenž před brankou propálil Dostála a dostal i třetí zápas této série do prodloužení.

Předešlé dva duely v Brně měly rozuzlení až v momentu nejdramatičtějším, samostatných nájezdech. Také tentokrát se k nim schylovalo, jenže v čase 69:00 je domácí odmítli. Štístko Pospíchal opět na modré získal černou pryž, kterou nahodil na branku. Dostál kotouč jen vyrazil před sebe, kde Richard Peschout dorážel kotouč tak dlouho, až jej dotlačil za čáru - 5:4 po prodloužení.


Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (HC Dukla Jihlava): Bylo to další typické utkání play-off s nasazením, obětavostí a bojovností, ve kterém nechyběly pěkné hokejové momenty a branky. Vyrovnané utkání jako všechna v této sérii, ve kterém jsme díky obrovské vůli a maximálnímu nasazení našich hráčů byli pro změnu úspěšnější my. Hráči podali nadstandardní výkon a za to byli odměněni vítězstvím.