2:5
(0:2, 2:0, 0:3)

10.03.2017 / Tomáš Lysý

10.03.2017 16:30, DHL extraliga juniorů - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Brož – Váňa, Pospíchal, Hrabaň, Pražák, Huňáček, Srnský, Krtek - Anděl, Heinrich, Čermák, Maštera, Mejzlík, Peschout, Ondráček, Adam, Geier, Kraučuk
2

HC Kometa Brno

Dostál – Slabý, Zábranský, Mikyska, Šnajnar, Kabelka, Furch, Sedláček - Horký, Havlát, Mlynář, Ferda, Dymáček, Havránek, Kratochvíl, Dvořák, Gajarský
5
Branky a nahrávky: 22. Heinrich, 37. Heinrich (Čermák, Anděl) – 17. Šnajnar (Dymáček, Havránek), 20. Havránek (Šnajnar, Dymáček), 41. Horký (Mlynář, Havlát), 55. Horký (Mlynář, Sedláček), 59. Havránek (Gajarský). Rozhodčí: Lacina – Lhotský, Klouček. Vyloučení: 5:6. Využití: 0:0. V oslabení: 0:1. Diváci: 323. Střely na branku: 35:36. Průběh utkání: 0:2, 2:2, 2:5.

Průběh utkání

Čtvrté čtvrtfinále mezi Jihlavou a Kometou začalo svižně, po pěti minutách šel za katr Gajarský, který nedlouho před tím poslal svou teč vedle branky Brože. Dukla mohla jít v přesilovce do vedení, ovšem kapitán Peschout střelou z první netrefil volnou část branky. Vyloučení pokračovala, domácí nevyužili druhou přesilovou hru a v početní výhodě se neradovali ani hosté. První branka zápasu také padla v nerovnovážném počtu hokejistů na ledě. Brněnští hráči se v oslabení dostali do úniku, Havránek našel před brankovištěm žabičkou obránce Rostislava Šnajnara, jenž zasunul puk do prázdné branky. Ani čtvrtá přesilovka Dukle vůbec nevyšla a vteřinu po návratu vyloučeného Horkého na led inkasovala. Tomáš Havránek napřáhl švihem a 24 vteřin před koncem úvodní periody zamířil přesně pod víko - 0:2. Poprvé tak jeden z týmů této čtvrtfinálové série vedl o dvě branky.

Hned zkraje druhého dějství pokračoval vylučovací mariáš, během 68 vteřin šel na trestnou nejprve hostující Zábranský a poté domácí Pražák. Hra čtyři na čtyři přinesla více prostoru a také šance. Kabelka v situaci tři na jednoho netrefil před Brožovou brankou kotouč a z následného protiútoku snížil Aleš Heinrich, který úspěšně zakončil svůj únik. Oba týmy se poté soustředily na defenzívní činnost, takže další střelecké možnosti přišly až těsně před polovinou zápasu. Mejzlík nedostal puk mezi betony Dostála, na druhé straně Dymáčkovi v hodně slušné pozici před brankou zvlhl střelecký prach. Šanci v oslabení měla i Jihlava, nicméně na rozdíl od soupeře jí nevyužila. Už to vypadalo, že z dobré šance červenožlutých nic nebude, když se k puku před brankou dostal Mejzlík a orazítkoval tyčku. Přesně tři minuty a vteřinu před druhou sirénou se již domácí radovali z vyrovnání a znovu u toho byl Aleš Heinrich. Útočník Dukly byl v brankovišti ve správný čas na správném místě a úspěšně zakončil Čermákovu vyraženou ránu - 2:2.

Ve třetí třetině se ukázalo, že góly čtvrtého čtvrtfinále budou padat pouze do jedné branky. Po čtyřiačtyřiceti vteřinách šla Kometa znovu do vedení, když Tomáš Mlynář před Brožem plácl do puku a zaznamenal gól, který byl pro domácí hodně laciný, ovšem pro hosty šťastný a nakonec vítězný. Jihlavští bojovali, aby v zápase opět vyrovnali a téměř se jim to povedlo. Krátce po skončení domácí přesilovky vypálil obránce Váňa a jihlavská střídačka už zvedala ruce nad hlavu. Puk šel od vnitřní tyče ven, nicméně dle názoru sudích od tyče přední, nikoliv zadní. Hra tak pokračovala a ukázalo se, že v tento moment se možná lámal chleba. Šnajnar ještě své sólo nezakončil, když jeho šanci ukončily betony Brože. Pět minut před koncem však uťal tlak domácí ekipy Luboš Horký. Pražákova střela od modré byla zblokována, brněnský útočník ujel po Mlynářově přihrávce do rychlého kontru a znovu dostal hosty do dvoubrankového vedení.

Jihlavští stále ještě zkoušeli s výsledkem něco udělat, sevřeli soupeře před klecí Dostála, což bylo umocněno hrou bez gólmana. Ta přišla již čtyři minuty před koncem. Heinrich mohl zkompletovat hattrick, jenže puk do volné klece ze vzduchu netrefil. Brňané poté netrefili prázdnou klec, když dráhu jízdy puku změnil domácí forvard Mejzlík, ovšem napodruhé to již vyšlo. Tomáš Havránek zastavil svým tělem soupeřovu střelu a za bojovnost byl oceněn, když dojel Gajarského vyhození a zamířil do volné branky - 2:5.

Jihlava tak nenavázala na první domácí vítězství a ve druhém utkání se na Horáckém zimním stadionu radovala Kometa. Ta si odvezla na cestu domů tři mečboly. V neděli 12. března bude jasné, zda Brno první z nich promění nebo zda Dukla ještě dokáže vrátit sérii na Vysočinu.

Ohlasy trenérů

Pavel Pazourek (HC Kometa Brno): Oproti včerejšímu zápasu jsme utkání dokázali dotáhnout do úspěšného konce. Bylo to slušné utkání dobré úrovně, oba dva týmy hrály dobře. Tentokrát jsme se a neudělali jsme vzadu chyby, které jsme vytvořili v předešlém utkání. Zápas rozhodlo méně chyb v defenzívní činnosti a střelecká produktivita.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Měli jsme horší vstup do utkání a Kometa byla v první třetině určitě lepším týmem. Ve druhé se kluci dokázali zvednout, zvýšili nasazení a dokázali vyrovnat. Bohužel jsme měli horší první střídání ve třetí třetině, kdy jsme dostali laciný gól. Od toho se třetí dvacetiminutovka odvíjela. Kometa si výhru pohlídala. Kluci musíme pochválit za bojovnost a obětavost. Do zápasu dali úplně všechno.