4:2
(1:0, 1:1, 2:1)

16.03.2017 / Vladimír Jícha

16.03.2017 17:00, NOEN extraliga staršího dorostu - 0. kolo

HC Plzeň 1929

Červenka – Staněk, Lokajíček, Čada, Kaňák, Houdek, Beneš – Pour, Přikryl, Matiášek, Eret, Roubal, Kovařík, Hajžman, Hajšman, Procházka , Straka, Hasman
4

HC Dukla Jihlava

Juřička – Havelka, Mareš, Veleba, Vála, Marek, Trávník, Vrátný – Jindra, Kadleček, Vala, Strnad, Slabý, Hrbatý, Filip, Daňhel, Musil, Úlovec
2
Branky a nahrávky: 17. Kvasnička (Pour, Hasman), 39. Matiášek (TS), 45. Přikryl (Pour, Hajšman), 57. Přikryl (Matiášek, Kvasnička) – 38. Strnad (Vala, Havelka), 59. Vala (TS). Rozhodčí: Velčovský, Bejček – Doležal, Klouček. Vyloučení: 7:7. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 120. Střely na branku: 29:31. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1, 4:2.

Průběh utkání

Zápas začal otevřeným hokejem, který nabídl několik příležitostí na obou stranách. Tu největší měl ve 3. minutě hostující Jindra, který nejprve zakončoval brejk bekhendem a při další akci se dostal k nebezpečné střele a ještě dorážce. Se vším si ale poradil domácí gólman Červenka. Následně se ale hra zklidnila a šancí tolik nepřibývalo. To až do 13. minuty, kdy nejprve fauloval Filip a o půl minuty později poslal Strnad svůj tým do tří. Jenže Plzni se tuto situaci využít nepodařilo. Sice držela pásmo, ale do vyložených střeleckých šancí se hráčům nedařilo dostat. Když už se zdálo, že jsou hosté z nejhoršího venku, vyhodil puk ze třetiny Trávník a poslal tak svůj tým opět do tří. Hosté i napodruhé tentokrát výrazně kratší dvojnásobné oslabení ustáli, ale v klasické přesilovce již Plzeň udeřila. Puk od modré z hole Davida Kvasničky zaplul pod horní tyčku a Plzeň se ujala vedení. 16:08 – 1:0. Po necelé minutě se přesilovky dočkali i hosté. A jejich šance na vyrovnání ještě narostly, když Matiášek odpálil zlomenou hokejku a podle sudích jí mířil na puk. Za to následuje trestné střílení, kterého se ujal Jindra. Červenka mu ale místo mezi betony, kam mířil, nenechal. V závěru třetiny se ještě o vyrovnání pokoušel Slabý, ale ani nadvakrát se neprosadil.

Navýšit vedení mohl na začátku druhé třetiny Procházka. Jeho teč se ale mezi tyčky nevešla. Na druhé straně kontroval únikem po pravém mantinelu Jindra. Opět mířil mezi betony a opět byl úspěšnější Červenka. Dalších šancí moc nepřibývalo, až téměř v polovině třetiny předvedl krásnou individuální akci Přikryl, který obešel Trávníka. V zakončení si už ale tak dobře nevedl. Pour s Hasmanem v přečíslení také nedokázali vedení Plzně navýšit. Hosté se do šancí dostali až při vyloučení Matiáška. Daňhel sám před brankou nedokázal zamířit přesně a přestřelil. Na druhé straně se do brejku dostal Pour. Jeho klička ale skončila na betonech Juřičky. Po následné dorážce vznikla potyčka, jejímž výsledkem byla jihlavská přesilovka. O minutu později si na trestnou lavici přisedl ještě Houdek a domácí se museli bránit ve třech. Vala nahrál napříč brankovištěm a Milan Strnad uklidil puk do odkryté klece. 37:64 – 1:1. V pokračující přesilovce ale hosté nechali ujet do brejku Jana Matiáška, kterého hákováním zabrzdil Havelka. Plzeňský útočník tak dostal šanci k opakování a z trestného střílení vrátil Plzni vedení. 38:50 – 2:1. V závěru třetiny mohl vedení Plzně ještě navýšit Přikryl, jenže přestřelil branku.

Hosté začali poslední třetinu přesilovkou. V jejím závěru měl dobrou palebnou pozici Strnad, ale nezamířil přesně. Na druhé straně se probíjel dopředu Eret a Jindra jej fauloval. Domácím se dlouho nedařilo vytvořit si v přesilovce dobrou šanci. Pak se ale vyražený puk po střele Poura dostal k Filipu Přikrylovi, který dorážkou zvýšil vedení indiánů. 44:43 – 3:1. Jihlava se pokoušela vrátit do zápasu, ale hosté neustále naráželi na skvělého Červenku a domácí často vyráželi do nebezpečných brejků. Do souvislejšího tlaku nebo k vyložené šanci se ale ani jeden tým nedostal. Pak ale přišlo parádně sehrané přečíslení Plzně. Na jeho konci Matiášek nahrál parádně mezi kruhy Filipu Přikrylovi, který střelou k tyči přidal svůj druhý gól. 56:31 – 4:1. Minutu a půl před koncem ještě hosté vykřesali jiskřičku naděje. Čada zahákoval unikajícího Kadlečka. Ten se zranil o mantinel a exekuce nájezdu se ujal Tomáš Vala. Jeho zakončení sice mířilo do tyčky, od ní ale do Červenkových zad a do branky. 58:28 – 4:2. Hosté si vzali oddychový čas a ještě chtěli ve zbývajících vteřinách se zápasem něco udělat. Jenže Plzeň si již závěr pohlídala nakonec nedošlo ani k odvolání brankáře. Domácí se tak radují z postupu do finále.

Starší dorostenci Dukly sice prohráli i druhé semifinále proti Plzni, ale vzhledem k lepšímu postavení po A-nadstavbě než další poražený semifinalista Třinec bere Jihlava po čtyřech letech bronzové medaile.

Foto a video: Tomáš Lysý

Ohlasy trenérů

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Nás stejně jako v prvním utkání položily naše přesilovky. S narůstajícím časem pak přišla i nervozita. My jsme v přesilovkách spíš nabízeli šance Plzni, než abychom je využili. Chtěli jsme to při nich rozhodnout a z toho přišly naše chyby. Domácí výborně bránili a my jsme na ně nenašli recept. Zaslouženě nás dnes porazili. Přejeme jim hodně štěstí a doufáme, že jako náš přemožitel vyhrají i ve finále.

Jiří Hanzlík (HC Škoda Plzeň): My jsme museli nasadit druhého brankáře, protože Kolář onemocněl. Radka Červenku jsme měli ozkoušeného, že je kliďas a ze zápasu se neroztřese. To se potvrdilo a byl naším nejlepším hráčem zápasu. My jsme k tomu přistoupili bez zarputilosti, trochu laxně. Zřejmě po výhře v Jihlavě 5:1 hráči soupeře trochu podcenili. Rozhodlo asi to, že jsme sice inkasovali v přesilovce 5 na 3, ale následující standardní přesilovku jsme nejenom ubránili, ale z trestného střílení se opět dostali do vedení. Jihlava podala velmi dobrý kolektivní výkon, je to kompaktní tým. Jsme rádi, že se nám podařilo je přehrát.