4:3p
(2:1, 0:1, 1:1 - 1:0)

První zápas a první dva extraligové body. Dukla skolila Mladou Boleslav v prodloužení

08.09.2017 / Tomáš Lysý, Tomáš Kalas

Dlouho očekáváný zápas začala Jihlava přímo famózně. V páté minutě se v přesilovce trefil Anatolij Protasenja a za dalších pět minut vedli domácí o dvě branky, když se prosadil slovenský legionář Radoslav Macík. Jenže za čtrnáct vteřin Mladá Boleslav snížila a na konci druhé třetiny vyrovnala. Červenožlutí se dostali znovu do vedení v padesáté minutě, trefu Davida Kajínka posvětil až videorozhodčí. Jihlavě chyběly od tří bodů necelé tři minuty, jelikož hosté po přísném vyloučení Davida Kajínka snížili. Na čtvrtý gól Dukly už ale Bolka nemohla odpovědět, jelikož Dukla plynule přenesla loňská úspěšná prodloužení a nájezdy do nové sezony a ex-boleslavský Tomáš Jiránek rozhodl zápas - 4:3 po prodloužení.
08.09.2017 17:30, Tipsport extraliga - 1. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – De La Rose, Suchánek, Šidlík, Bryhnisveen, Zdráhal, Kajínek, Ulrych – Macík, Skořepa (A), Jiránek – Čachotský (C), Seman, Rys – Žálčík, Hlinka, Anděl – Protasenja, Hubáček, Váňa
4

BK Mladá Boleslav

Maxwell – Stříteský, Němeček, Říha, Kotvan, Knot, Hanzlík (C), Hrdinka – Musil (A), Klepiš (A), Lenc – Urban, Knotek, Valský – Látal, Žejdl, Orsava – Martin Procházka, Najman, Pabiška
3
Branky a nahrávky: 5. Protasenja (Bryhnisveen, Šidlík), 10. Macík (Skořepa), 50. Kajínek, 62. Jiránek (Hlinka) – 10. Valský, 38. Orsava (Látal), 58. Lenc (Kotvan, Pabiška). Rozhodčí: Čech, Hradil – Ganger, Gebauer. Vyloučení: 5:5. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5076. Střely na branku: 22:30. Zblokované střely: 11:9. Hity: 5:3. Vhazování: 48%:52%. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2, 3:3, 4:3.

Průběh utkání

První utkání nové sezony přilákalo do ochozů celkem 5076 fanoušků, kteří mohli vidět rychlý, avšak klidný hokej bez šancí. Klidnou náladu na stadionu rozvířil ve 4. minutě svým zákrokem na domácího kapitána Čachotského hostující Musil. V přesilovce se domácím sice zpočátku nedařilo usadit v útočném pásmu, několikrát střílel od modré norský obránce Bryhnisveen, ale vážněji neohrozil hostujícího brankáře Maxwella. Další z jeho pokusů byl opět zblokován, jenže puk se příhodně odrazil do předbrankového prostoru, kde stál připravený Anatolij Protasenja. Ten si s pukem poradil, Maxwella překonal střelou nad beton a stadion mohl poprvé křičet: „Už je tam!“ Protasenja se stal tak hráčem, který zaznamenal jak první gól utkání, tak i první gól jihlavských hráčů v extralize. Po tomto gólu měla Jihlava mírně navrch, všechny střely hostí buď pochytal jistý Škarek, nebo blokovala domácí obrana. Domácí si třetinu vylepšili v polovině 10. minuty. Za brankou hostí se brankář nepohodl s obráncem, puk si pro sebe uzmul Skořepa a přihrával před branku Radoslavu Macíkovi, který z první navýšil vedení domácích na dva góly. Euforie domácích však rychle opadla, trvalo jenom 16 sekund, než hostující Němeček našel přesným pasem Valského na modré čáře, který byl sice během držení puku mírně zahákován a rozhodčí signalizoval trest, avšak Jakub Valský si poradil a mezi betony Škarka snížil na 2:1. Domácí chtěli dále dávat góly a nejblíže tomu byli dvakrát ve 12. minutě, Jiránkova střela ale skončila na masce Maxwella a Bryhnisveenovo nahození těsně minulo branku hostí. Další možnost navýšit skóre přišla na začátku 16. minuty, Čachotský ukázal svoji dovednost v držení puku a předkládal Rysovi před branku, ten byl už moc blízko na to, aby mohl cokoli s pukem udělat. Jak domácí, tak hosté dostali přesilovou hru, v obou dvou případech však byl lepší ten tým, který hrál v oslabení. První třetina tak skončila za velkého aplausu fanoušků a vedení Jihlavy 2:1.


Druhá část hry nabídla klidnější tempo, domácí měli problém zejména s přihrávkami, což jim často znemožňovalo dostat se do útoku. Změnit to mohla přesilovka ve 22. minutě, kdy hákoval Valský. V přesilovce zkusil průnik po levém křídle Žálčík, který zajel téměř za branku a přihrával Hlinkovi na pravý kruh, druhý jmenovaný však byl v protipohybu vůči puku a nemohl tak střílet. Díky této akci se domácí hráči usadili v pásmu, měli zakončení, nahazovali, pozorná obrana hostí ale vše uhasila. I v dalším průběhu hry přibylo po vyloučení na každé straně, opět především excelovaly obrany obou týmů. Toto pravidlo potvrdil ve vlastním oslabení domácí Anděl, který si puk získal pro sebe a sjel si na střed, střelu umístil k pravé tyči, ale puk velmi těsně čáru nepřekročil. O zhruba 40 sekund později mohl Anděl své neproměněné šance litovat, neboť Látal zkusil střelu z prostoru před pravým kruhem, Škarek puk ve své moci neudržel a dojíždějící Jakub Orsava již puk uklidil do sítě a Mladá Boleslav dorovnala ztrátu z první třetiny. Do konce třetiny se již nic zajímavého nestalo, do kabin se tak šlo za vyrovnané hry a vyrovnaného stavu.


Třetí třetina začala velmi podobně jako předchozí. Domácí měli problémy s přihrávkami a nemohli se tak dobře dostávat do útočného pásma. Dukla mohla využít k nakopnutí přesilovku téměř ihned po úvodním buly, opět ale byla velmi dobře odbráněna a Středočeši k ničemu domácí nepustili. Červenožlutí mírně přitvrdili ve forčekingu, což působilo menší problémy také hostům, domácí tak získali několik puků zadarmo. Rozjásat diváky na stadionu mohl na startu 47. minuty Zdráhal, který se tedy rozhodně nezdráhal a z nápřahu napálil puk od modré vší silou, k jeho smůle puk zastavila levá tyčka, jejíž cinknutí bylo slyšet po celém stadionu. Deset minut před koncem třetiny bylo poprvé v Jihlavě využito video. Skořepa vyhrál vhazování přímo na Kajínka, který střelil, Maxwellovi puk nadělal problémy a dostal se až za něj. Hostující obránce Němeček se snažil puk odehrát do bezpečí, od brankařových zad se však puk odklouzal zpět do brankoviště a Němeček puk z čáry odstranil rukou. Rozhodčí si o tom, zda padl gól, nebo ne, nebyl jistý a vydal se konzultovat celou situaci s kolegou u videa. Posuzování situace bylo vcelku dlouhé, stadion si samozřejmě přál gól. A to se také splnilo! Rozhodčí po konzultaci nakonec trefu Davida Kajínka uznal a domácí šli zpět do vedení. Na druhé straně o minutu později nastal závar před Škarkovou svatyní a na hráče hostí zívala prázdná branka, puk poslal trestuhodně vedle. Ve zbytku třetiny se Jihlava soustředila především na obranu, Mladá Boleslav především tlačila v útoku. V 57. minutě byl, s velkou nevolí domácích fanoušků, vyloučen střelec třetího gólu domácích Kajínek na dvě minuty za držení. Trenérské duo Ujčík-Augusta na hostující střídačce si vzalo oddechový čas. Dukla v přesilovce bohužel odolávala jenom půl minuty. Kotvan zkusil jednu z mnoha střel v přesilovce, tu za letu tečoval Radan Lenc mimo dosah Škarkovy ruky. Hosté tak zase srovnali a třetí třetina i za stavu 3:3 skončila.

Po krátkém, tříminutovém intermezzu se pokračovalo v prodloužení dnes již tradičního formátu, 3 na 3. Ač úvodní vhazování vyhráli hosté a více drželi puk, finální slovo měla domácí Dukla. Po obranném zákroku na Klepiše se puk dostal k Jiránkovi, který si vyměnil puk s Hlinkou. Hlinka vrátil šikovnou zpětnou přihrávkou puk právě Tomáši Jiránkovi, který rozpoutal euforii na domácím stadionu. Svoji střelou do levého růžku nedal hostujícímu brankáři šanci a fanoušci si tak mohli užít první extraligový zápas o to více, neboť domácí Jihlava porazila Mladou Boleslav, 4:3 po prodloužení.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (BK Mladá Boleslav): My jsme neodehráli vůbec dobré utkání, což samozřejmě nesnižuje výkon domácích. Ten byl vynikající, hráli s obrovskou euforií, nasazením, byli všude dříve, vyhrávali většinu soubojů a hráli výborně. My jsme se v první třetině dostali hodně rychle do stavu 0:2. Nějakým způsobem jsme se z něj jakž takž vyškrábali, ale dostali jsme gól na 2:3. I to jsme dokázali vrátit. Rozhodl gól v prodloužení. Soupeř hrál výborně a my jsme náš optimální výkon nepodali.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Do utkání jsme vstoupili dobře. Rychlá branka kluky trošku zklidnila. Stačila ale jedna chyba na modré čáře a soupeř jí hned využil. Ne, že by Boleslav předtím ve hře nebyla, ale ve skóre nás doskočil. Ve druhé části hry jsme byli v jednu chvíli zakřiknutí a uspěchaní. Kluci se potom zklidnili a branka na 3:2 byla vyústěním takového určitého tlaku, který jsme si v této fázi hry vytvořili. Vyloučení za sebou před koncem nás stálo trošičku sil a bohužel soupeř srovnal. Ale prodloužení bylo z naší strany dobře sehrané, branka byla pěkná a jsme rádi za dva body.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie