3:1
(0:0, 1:0, 2:1)

Série bez gólů byla sice prolomena, na bodový zisk z Mladé Boleslavi to ale Dukle nestačilo

17.10.2017 / Vojtěch Tůma

Úvodní třetina zápasu Dukly v Mladé Boleslavi přinesla bojovný hokej, oba týmy se do žádných výrazných šancí prakticky nedostaly. Nadále se ale projevovala jihlavská bolest posledních zápasů – střelecké trápení. Zatímco hosté svojí velkou šanci nevyužili, domácí ano a na začátku třetí třetiny při přesilovce navýšili vedení. Jihlava sice poté v dvojnásobné početní výhodě po 165 minutách a 12 vteřinách znovu pocítila radost z gólu, když se poprvé v kariéře v extralize prosadil Jakub Suchánek. Ale boleslavští hokejisté si nedlouho poté vzali dvougólové vedení zpět a zápas dotáhli ke třem bodům - 3:1.
17.10.2017 17:30, Tipsport extraliga - 14. kolo

BK Mladá Boleslav

Růžička – Kotvan, Říha, Hanzlík, Knot, Němeček, Stříteský, Hrdinka – Valský, Holík, Klepiš – Orsava, Žejdl, Pacovský – Urban, Knotek, Lenc – Pabiška, Musil, Flynn
3

HC Dukla Jihlava

Volden – Suchánek, de la Rose, Zdráhal, Bryhnisveen, Ulrych, Šidlík, Váňa – Jiránek, Hlinka, Čachotský – Rys, Hubáček, Kubalík – Anděl, Seman, Žálčík – Diviš, Skořepa, Protasenja
1
Branky a nahrávky: 25. Klepiš (Valský, Kotvan), 42. Klepiš (Žejdl, Holík), 49. Musil – 42. Suchánek (Čachotský, Kubalík). Rozhodčí: Hribik, Horák – Ondráček, Gerát. Vyloučení: 3:2. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3321. Střely na branku: 33:16. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1.

Průběh utkání

Utkání začalo ve velmi pozvolném tempu, o největší vzrušení úvodních minut se postaral Matěj Stříteský, který tvrdým, ale čistým hitem poslal k zemi nepozorného Protasenju. První nebezpečnější střela na branku se narodila až v páté minutě, když Valský šikovnou žabičkou uvolnil Holíka, proti jeho pokusu ale Volden spolehlivě zasáhl. Jihlavští se kupředu příliš nevydávali, místo toho se spíše soustředili na urputné bránění středního pásma, což dělalo domácímu týmu problémy. I tak se ale osmá minuta nesla ve znamení boleslavského tlaku, nově složená první formace se ale přes bránícího soupeře ke střele neprobojovala, Hanzlík o chvíli později trefil jen před brankou blokujícího Bryhnisveena.

V úvodní desetiminutovce nevýrazná Dukla se málem ujala vedení po přečíslení tří proti dvěma, které po Čachotského nahození tečí zakončoval Tomáš Jiránek, Růžička si ale poradil jak s jeho lehkým usměrněním kotouče, tak i s následnou navštívenkou Jiřího Ryse. Na hokejky Bruslařů se postupem času začala vkrádat nepřesnost, po jedné z chyb ve středním pásmu se do zajímavé příležitosti dostal Filip Seman, boleslavský gólman ale předvedl reflexivní zákrok levým ramenem. K navýšení tlaku lepšící se Jihlavy měla pomoci první přesilová hra utkání, svěřenci Patrika Augusta ale svému soupeři žádnou větší šanci nepovolili a s přehledem ji ubránili. Největší šance prvního dějství se udála až těsně před zazněním sirény, když se Žejdl krásně prokličkoval až před Voldena, bekhendem ale o vlásek minul.

Pár sekund po úvodním buly druhé dvacetiminutovky se sám před Růžičkou zničehonic zjevil Čachotský, domácí gólman ale proti jeho ráně vytasil svůj beton. Na druhé straně byl blízko vstřelení vedoucí branky Musil, zamířil ale pouze do tyče Voldenovy pokladnice. Nedlouho nato už měli boleslavští fanoušci důvod k radosti, když Valského pokus norský gólman vyrazil jen k osamocenému Jakubu Klepišovi, který už s trefením odkryté pokladnice neměl sebemenší problém – 1:0. Elitní útočná trojice byla hodně vidět, v osmadvacáté minutě se zbytečného zaváhání dopustil Zdráhal, Valský svůj samostatný únik zakončil bekhendovou kličkou, puk ovšem poslal jen do připravené lapačky Larse Voldena.

Po vstřeleném gólu narostla Bruslařům křídla. O chvíli později totiž nebezpečně pálil Lukáš Pabiška, o dorážku se snažící Musil s Lencem ale kotouč do sítě dopravit nezvládli. Svěřenci Petra Vlka se k nebezpečněji vyhlížející možnosti propracovali až ve dvaatřicáté minutě, když Čachotský zpoza branky nalezl Ulrycha, Růžička se ale stačil přesunout. Poté si premiérovou přesilovku vyzkoušeli i Středočeši a soupeřovu nedisciplinovanost málem potrestali, Pabiškův projektil ale norský strážce jihlavské svatyně na poslední chvíli zneškodnil. Domácí veterán patřil k nejaktivnějším hráčům prostředního dějství, po jeho sklepnutí mohl dvě minuty před odchodem do šaten vedení Středočechů navýšit Musil, ve velké šanci ale minul.

Do poslední třetiny vstoupili svěřenci Patrika Augusty tím nejlepším možným způsobem. Krásnou přesilovkou kombinaci rozjel Holík, po jehož pasu měl Žejdl dostatek času na to, aby druhý gól jako na stříbrném podnose naservíroval Jakubu Klepišovi. Krátce poté se celku z Vysočiny naskytla obrovská příležitost na snížení v podobě dvojnásobné početní převahy. A hosté se na dostřel svému soupeři skutečně dostali, když Růžičkovi mezi rukou a tělem prošla ukrytá střela z hole Jakuba Suchánka. Vyrovnáno mohlo být v pětačtyřicáté minutě, několikrát tečovanou ránu Josefa Skořepy ale boleslavský gólman nadvakrát zneškodnil. Gólové hody ve třetí periodě pokračovaly.

V čase 48:18 si kotouč ze skrumáže za brankou našel cestu na hůl Pavla Musila, jenž nekompromisní dělovkou vymetl pavučiny v horním rohu Voldenovy svatyně. Poté se tempo hry podle očekávání uklidnilo, Středočeši se už nikam zbytečně nehnali a spíše si plnili obranné povinnosti. Po nedorozumění ve středním pásmu se ale sám na Růžičku hnal Rys, celou situaci ale díky parádně načasované rybičce zachránil Stříteský. Definitivní rozhodnutí měl na hokejce Holík, který se proháčkoval až do prostoru mezi kruhy, se střelou mezi betony ovšem neuspěl. Závěrečný nápor Bruslaři svému soupeři nepovolili, a po nedělní ztrátě s Třincem se před vlastními fanoušky vrátili na vítěznou vlnu, naopak Jihlava prohrála už potřetí v řadě.

Ohlasy trenérů

Patrik Augusta (BK Mladá Boleslav): Předně chci říci, že to nebylo vůbec jednoduché utkání. Soupeř sem přijel s velmi dobrou defenzivou a v první třetině jsme měli se zavřenou modrou čarou velké problémy. Pak jsme zredukovali hru na tři pětky, z toho vycházel zlepšený pohyb a přišly i šance. Z přesilovky jsme zvýšili na 2:0, ale pak jsme naší chybou nabídli soupeři dvojnásobnou přesilovku, kterou využil. Dokázali jsme ale znovu odskočit na rozdíl dvou branek a závěr zápasu už jsme dohráli tak, jak bylo potřeba.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Utkání se mi nehodnotí lehce, protože jsme sem přijeli s určitou taktikou a tu jsme dvě třetiny vůbec nehráli. Až ve třetí části, kterou jsme ale paradoxně prohráli 1:2, se už některé dobré věci objevovaly. Když jsme snížili a ještě jsme cítili, že bychom mohli se zápasem něco udělat, tak jsme soupeři namazali na třetí gól a bylo hotovo.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie