3:2
(2:1, 0:1, 1:0)

Jihlava přetlačila Chomutov 3:2 a odskočila Litvínovu na tři body

26.01.2018 / Tomáš Kalas

Duklu čekal v rámci 43. kola další ze série důležitých zápasů. Vstup ale Jihlavě do utkání nevyšel. Ve 4. minutě se prosadil po krásné souhře Pirát Poletín. Jenže 18 sekund po polovině první třetiny chomutovský Valach ostře dohrál domácího Váňu u mantinelu a utkání skončilo předčasně pro oba hráče. Pětiminutovou přesilovku využila Dukla až v posledních chvílích, kdy skóroval Matěj Stříteský a o 46 sekund později Jakub Suchánek. Druhou třetinu načal svojí gólovou akcí hostující Koblasa. Následně byla k vidění vyrovnaná hra, mírně měla však navrch Jihlava. Asi nejblíže gólu byla v 38. minutě, Stříteského střela tečována Skořepou před brankou Lukeše nepřeletěla. Třetí část byla opět vyrovnaná, k vidění ale nebylo již tolik šancí. Když už se vše chystalo na prodloužení, v 57. minutě tečoval střelu Kajínka Vlastimil Dostálek a rozhodl o plném počtu bodů pro Jihlavu. Po 43. kole tak Jihlava odskočila Litvínovu, který doma podlehl Spartě, na tříbodový rozdíl.
26.01.2018 17:30, Tipsport extraliga - 43. kolo

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Suchánek, Kajínek, Zdráhal, de la Rose, Váňa, Stříteský, Půža – Dostálek, Zeman, Čachotský – Straka, Skořepa, Hamill – Anděl, Hlinka, Žálčík – Diviš, Hubáček, Seman
3

Piráti Chomutov

Lukeš – Grman, Valach, Dietz, Flemming, Knot, Slovák – Sklenář, Růžička, Vondrka – Koblasa, Huml, Skokan – Poletín, Smejkal, Tomeček – Dlouhý, Šťovíček, Havel – Lauko
2
Branky a nahrávky: 15. Stříteský (Čachotský, Dostálek), 16. Suchánek (Diviš, Seman), 57. Dostálek (Kajínek, Zeman) – 4. Poletín (Smejkal), 22. Koblasa (Knot). Rozhodčí: Pešina, Lacina – Gebauer, Jindra. Vyloučení: 5:4, navíc Valach (CHM) 5 min. a do konce utkání. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4002. Střely na branku: 32:17. Zblokované střely: 11:10. Hity: 4:2. Vhazování: 37:26. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.

Průběh utkání

V utkání se poprvé představila posila z Plzně, Petr Straka. Do sestavy Dukly se po delší době vrátil obránce Václav Půža, nastupoval jako sedmý bek. Chomutov měl sestavu beze změn, do týmu se navrátil pouze Jiří Smejkal po nemoci.
Netrvalo dlouho a měnil se počet hráčů na ledě. Po 79 sekundách šel na trestnou Stříteský za podražení. Přesilovku nesehráli hosté nijak závratně, krátce po jejím vypršení ale skórovali. Založení útoku Hamillem se nezdařilo a Chomutov vyjel do přečíslení 3 na 2. Krásnou kombinaci zakončil po pasu od Smejkala Michal Poletín a Dukla opět tahala za kratší konec provazu. Klidný průběh utkání změnila situace v čase 10:18. Valach před svojí střídačkou ostře dohrál obránce Váňu, jenž zanechal rozsáhlé krvavé stopy na ledě. Po krátké poradě se rozhodčí rozhodli poslat Valacha do kabin za vražení na hrazení. Pětiminutovou přesilovku, která se Dukle naskytla, nesehrála Dukla špatně, chyběly tomu však střely a větší aktivita. S blížícím se koncem výhody ale Jihlava začala tlačit, na konci 14. minuty napříkald de la Roseho střelu z modré nikdo do poloprázdné branky nedorazil. Padesátjedna sekund před koncem přesilovky se stadion probudil. Puk se dostal k Matěji Stříteskému, který si prostřelil cestu, a bylo srovnáno. Za necelou minutu se zimák radoval znovu. Čachotský netrefil kotouč před brankovištěm dobře, ale to nevadilo Jakubovi Suchánkovi, k němuž se kotouč dostal a z mezikruží otočil stav utkání.

Na první gól se nemuselo v druhé třetině čekat dlouho. Aktivnější vstup Pirátů do třetiny vyústil v Knotův pas Petrovi Koblasovi, hostující forvard si stáhl puk mezi kruhy a ranou do vinglu nedal Kořenářovi šanci. Od srovnávacího gólu byl k vidění vyrovnaný hokej, šance si však tvořila více Jihlava. Měla jich hned několik, v průběhu 23. minuty byly k vidění dvě akce, Andělovu střelu vytěsnil Lukeš ramenem, následně již během přesilovky Čachotský jemnou střelou dal šanci na dorážku Dostálkovi, kterému chybělo opravdu málo. Severočeši se připomněli, po chybě obrany jeli opět do přečíslení 3 na 2, Poletín trefil pouze Kořenáře v bráně. Po konci současného vyloučení Havla a Semana za hrubost právě vyjíždějící Seman z trestné dostal kotouč do brejku 2 na 1, ani ten nebyl proměněn. O pár chvil později ujel Dostálek do úniku, ani on ale nerozjásal diváky. Asi nejblíže ke gólu měl v 38. minutě Skořepa, který tečoval střelu Stříteského, puk ale přeletěl jak brankáře, tak břevno.

Třetí třetinu začali opět aktivněji Chomutovští, 50 sekund po úvodním buly šel ven Kajínek za podražení. Přesilovka hostí ale nepřinesla žádný vzruch. Zápas pokračoval dále v o poznání klidnějším tempu, jakoby se oba týmy smířily s bodem a myslely na prodloužení. Nebyla nouze o emoce, na konci 51. minuty zůstal na zemi ležet po souboji Smejkal, o tři minuty později došlo po souboji o puk k vyloučení Čachotského za hrubost, domácí kapitán ale reklamoval krev ve svém obličeji. I přes dostatečný počet přesilovek je však ani jeden tým v třetí třetině neproměnil. Zbývaly zhruba tři minuty do konce a Dukla šla do vedení. Zeman rozehrál od pravého mantinelu na Kajínka, obránce vypálil od modré a jeho střelu tečoval Vlastimil Dostálek. Přerovský rodák tak rozproudil čtyři tisíce diváků a přidělal vrásky realizačnímu týmu hostí na čele. Dvě minuty před koncem se rozhodl trenér Růžička odvolat gólmana a započít hru v šesti. Chomutov měl tlak, všechny střely pochytal jistý Kořenář. Když 1,6 sekundy před koncem vyhrála Dukla buly v obranném pásmu, bylo jasné, že domácí budou slavit. Dukla porazila Chomutov 3:2 a oddálila se od posledního místa.

Ohlasy trenérů

Jan Šťastný (Piráti Chomutov): Před utkáním jsme si říkali, že víme, o co hrajeme. Jsme na hraně desítky a pokud chceme do desítky, tak musíme Duklu bezpodmínečně porazit. Věděli jsme, že nás čeká těžké utkání, protože Jihlava je v domácím prostředí velmi silná. Začali jsme slušně a tak, jak jsme chtěli. Byli jsme na kotouči a podařilo se nám dát krásnou branku. Bohužel všechno zhatil nešťastný zákrok Jury Valacha, kdy jsme hráli pět minut v oslabení a dostali v něm dvě branky. Dukla dostala najednou vítr, dělala nám velké problémy a my jsme si s tím nevěděli rady. Ve druhé třetině se nám podařilo srovnat vynikající individuální akcí. Bohužel další branku jsme nepřidali, i když jsme k ní ve třetí třetině měli příležitosti. Třeba ve dvou přesilovkách, ale nevyužili jsme je. Proto přišel trest z holí domácích, kteří dle mého názoru byli lepší, více chtěli, bojovali a zarputilou hrou přetavili výsledek na svojí stranu.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Byli jsme si vědomi důležitosti utkání a hráči k tomu tak přistoupili. Jsem rád, že jsme v zápase urvali tři body, přestože jsme si říkali, že hrajeme o šest bodů. Kdyby bylo všechno tak, jak jsme klukům řekli, tak bychom vyhráli vyšším rozdílem. Udělali jsme nějaké chyby, které soupeř potrestal. Jak první gól po krásné souhře Chomutova, tak jejich druhá branka. Nicméně vůle po vítězství byla na naší straně daleko větší než u hostů a proto zůstaly tři body doma.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie