3:1
(1:0, 0:1, 2:0)

Naděje ještě žije! Dukla porazila Chomutov 3:1

09.03.2018 / Tomáš Kalas

Druhé utkání ve skupině play-out zahájila Dukla o poznání aktivněji a vůbec k ničemu Piráty nepouštěla. Brankové mlčení se jí ale podařilo prolomit až v 15. minutě, kdy se opět po kanadské souhře prosadil Rabbit. Hra se následně úplně obrátila, i přesto mohla Jihlava vést o dvě branky, jenže Čachotský nedotáhl trestné střílení do gólového stavu. V polovině zápasu tak přišla odpověď, za hosty dorovnával Chrpa. Dukla překlopila utkání na svou stranu až ve třetině třetí, během čtyř minut se prosadil Josef Skořepa a Tomáš Jiránek. Více už se toho nestalo a Dukla ještě může bojovat o záchranu v play-out, Chomutov porazila 3:1.
09.03.2018 17:30, Tipsport extraliga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Kořenář – Suchánek, Stříteský, Šidlík, de la Rose, Váňa, Kajínek, Půža – Jiránek, Zeman, Čachotský – Anděl, Skořepa, Straka – Seman, Hubáček, Žálčík – Diviš, Hamill, Rabbit
3

Piráti Chomutov

Lukeš – Dietz, Flemming, Knot, Valach, Trefný, Slovák, Grman – Sklenář, Růžička, Skokan – Koblasa, Smejkal, Šťovíček – Poletín, Huml, Havel – Chrpa, Vantuch, Lauko
1
Branky a nahrávky: 15. Rabbit (Diviš, Hamill), 42. Skořepa, 46. Jiránek (de la Rose, Čachotský) – 31. Chrpa (Vantuch). Rozhodčí: Kubičík, Pavlovič – Hynek, Pešek. Vyloučení: 2:5. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 2 768. Střely na branku: 20:29. Zblokované střely: 8:3. Hity: 7:3. Vhazování: 35:28. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.

Průběh utkání

Utkání o naději začali domácí aktivněji a od první minuty udávali tempo utkání. První šance ale přišla až v osmé minutě, Flemming váhal s rozehrávkou od mantinelu, čehož využil Žálčík a z ostrého úhlu najížděl na Lukeše, který si poradil jak s touto akcí, tak i s následnou střelou z pravého kruhu. Tohle byla ale za prvních čtrnáct minut jediná šance, či ohrožení branky, jinak byl k vidění nedůrazný hokej, bez „šťávy“. Právě v čase 14:03 se totiž udála jediná gólová radost třetiny. Diviš sváděl za brankou hostí souboj a kotouč z nouze přenechal na Hamilla, kanadský forvard si šikovnou zadovkou všiml volného Waceyho Rabbita na pravém kruhu a hráč s indiánskými kořeny potvrdil, že severoamerická souhra obou hráčů funguje skvěle. Po gólu se přesto hra mírně vyrovnala, Jihlava však měla stále navrch.

První třetinu končili Piráti v mírném tlaku a v té druhé začali úplně stejně. Rozdíl byl pouze v postupném stupňování náporu a po celou druhou třetinu byli hosté jasně lepším celkem. Jejich aktivita mohla přinést srovnání v 25. minutě, Trefný pálil od modré po buly, jeho pokus byl po cestě sražen a dostal se až k pravé tyči, kde číhal na dorážku kapitán Huml, Kořenář mu však výtečným zákrokem zarazil radost ze srovnání. Hosté pak toho v duchu zřejmě litovali, ač měli přesilovku, Dietz se při zakládání útoku přesto dopustil chyby a naservíroval kotouč Čachotskému. Domácí kapitán byl v úniku hostujícím obráncem stíhán a ve finále i nedovoleně zastaven, na řadu přišlo trestné střílení, druhé ve dvou domácích zápasech Jihlavy za sebou. Na dvougólový náskok si ale Dukla neodskočila, „Čagy“ sice volil zakončení do bekhendu, jenže Lukeš mu vypíchl kotouč špičkou hole. Domácím nepomohla ke zvednutí se ani přesilovka po vyloučení Humla, hosté ji v poklidu odbránili. Na začátku 31. minuty mohl na počet skromný kotel hostí slavit, nepřesnou přihrávku ve středovém pásmu vytušil Vantuch a táhl protiútok, zanechal kotouč Jakubovi Chrpovi, mladý útočník z první neprostřelil Kořenáře, dorážku již ale zakončil úspěšně. I nadále pokračovala hostující bárka v honbě za góly, na konci 32. minuty Poletín neprotlačil po přesné přihrávce před bránu kotouč okolo levé tyče. Když skončila druhá třetina, museli si domácí oddechnout, vždyť počet střel na bránu v prostřední části byl děsivý: 4 - 18.

Otvírák třetí třetiny byl pro domácí snový. Po 94 sekundách Straka s obtížemi zavezl puk do útočného pásma, kde si ho vzal Josef Skořepa, vyjel volným prostorem až před Lukeše a trefil se přesně nad jeho vyrážečku. Domácí měli choutky na další gól, na konci 45. minuty Seman obhodil Valacha a křižně přihrál Žálčíkovi, ten prozatím nabídku na gól nevyužil. O minutu později se ale „házetesko“ radovalo potřetí. Opět to byla původně vyvážka puku z obranného pásma domácích, Čachotský nahrál ještě de la Rosemu, který si evidentně řekl, že za zkoušku nic nedá a poslal jednu dělovku na Lukeše. Jenže bratranec útočníka Františka Lukeše z Litvínova neudržel kotouč v náručí a Tomáš Jiránek dorazil puk do branky. Tato událost dodala klid na domácí hokejky. Úplně definitivně mohla odpor Severočechů zlomit minutu a 44 sekund trvající přesilovka 5 na 3, když šel ven v krátkém sledu Sklenář a Lauko. Vyjma jedné šance, která pramenila z důrazu domácích před brankou, to ale nebyla žádná povedená pasáž hry od Jihlavy. S blížícím se koncem utkání se stahovala Dukla do obrany, ale měla ještě jednu zajímavou šanci v 55. minutě, Straka opět od mantinelu našel před brankou Skořepu, nejstarší hráč Dukly v kádru trefil z první nad břevno. Závěrečný pokus o tlak hostí otupil sekáním Chrpa a bylo tak jasné, že tři body zůstanou na Vysočině. Dukla přemohla i napotřetí doma Chomutov 3:1 a ztrácí na něj momentálně devět bodů.

Ohlasy trenérů

Radek Martínek (Piráti Chomutov): Do utkání jsme nevstoupili dobře, první třetina z naší strany moc dobrá nebyla. Neměli jsme moc dobrý pohyb, měli jsme málo zakončení, málo střel. Domácí byli aktivnější. V kabině jsme si něco řekli a druhá část byla pravým opakem. Přišlo hodně šancí, výborné střely, jenže nám chyběly góly. Ve třetí třetině jsme na začátku dostali rychlou branku, bohužel pak přišel druhý gól a dohráli jsme zápas tak, jak jsme dohráli. Nebyl to z naší strany dobrý výkon. Hráli jsme dobře pouze dvacet minut, hokej se ale hraje na šedesát.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Musím s hodnocením kolegy jenom souhlasit. Vyloženě špatně jsme do zápasu nevstoupili, branka byla dobrá. Bohužel druhá třetina byla z naší strany absolutně bez pohybu, soupeř byl z větší části na kotouči a zaslouženě vyrovnal. Chomutov si něco řekl před druhou třetinou, my zase před třetí a trošičku jsme se porovnali. Pohyb, důslednost a důraz do branky tam byl a z toho plynuly branky, které jsme vstřelili. Jsme rádi, že jsme získali tři body.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie