3:2
(0:2, 1:0, 2.0)

17.03.2018 / Kamila Ströerová

17.03.2018 17:00, Extraliga staršího dorostu - 0. kolo

HC Energie Karlovy Vary

Kašpar – Zavřel, Tureček, Bernáth, Cankov, Novák, Kořán – Křemen, Jiskra, Záruba, Holub, Šik, Prošek, Maydl, Novotný, Černý, Hudečka, Rozhon, Fečo
3

HC Dukla Jihlava

Juřička – Veleba, Rašín, Piskač, Zvěřina, Trávník, Marek – Vala, Najman, Pigl, Brož, Juda, Filip, Chlubna, Krajíček, Menšík
2
Branky a nahrávky: 22. Prošek (Šik), 51. Prošek (Novák, Šik), 52. Prošek (Šik) – 13. Veleba (Filip, Vala), 19. Filip (Rašín). Rozhodčí: Sýkora – Hřebík, Juránek. Vyloučení: 6:8. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 156. Střely na branku: 35:26. Průběh utkání: 0:2, 3:2. Stav série: 1:0.

Průběh utkání

Do první třetiny nastoupila lépe Dukla, která se ihned pouštěla do akcí, kterým musel čelit Jakub Kašpar. Během celého prvního dějství se Karlovarští převážně bránili nátlaku hostů. Do první větší šance se dostal Adam Najman, kterému se nepodařilo propasírovat kotouč za záda domácího brankáře. Ovšem oba celky trápily nepřesné přihrávky, kvůli kterým zcela zbytečně přicházely o puky. V deváté minutě se dostal do šance Filip Bernáth, jenž sám projel celé kluziště, v útočné třetině ještě zvládl zmást oba beky, konečná střela ale byla již nepřesná. Ve 12. minutě čekalo na Karlovy Vary dvojité oslabení. Na trestnou lavici totiž zamířil Vít Jiskra s Richardem Zárubou, oba se provinili podražením. Po velkém tlaku se nakonec Petr Veleba mohl radovat, když střelou z kruhů poslal Jihlavu do jednobrankového vedení. Karlovarským se nedařilo odpovědět na inkasovanou branku, naopak hosté se dostávali ještě více do tlaku, který byl pro energetiky velice náročný. Až dvě minuty před koncem prvního dějství byla k vidění další šance Energie. Michal Fečo totiž z těsné blízkosti nedokázal kotouč zavěsit pod růžek Juřičkovy brány. V 19. minutě Jakub Kašpar vyrazil střelu Jakuba Filipa zpět na jeho hůl. Hostující útočník tak na druhý pokus uspěl. Do kabin si tak Jihlava vzala dvoubrankový náskok.

Do druhého dějství ovšem nastoupila Energie s mnohem větší parádou. Od začátku se tlačila do branky a snažila se využívat šance ke vstřelení gólu. Ve 22. minutě se radosti dočkaly i Karlovy Vary. Juřička v domnění, že drží kotouč pod kontrolou netušil, že střela Radka Proška prošla přes brankovou čáru. Do akce se pustila opět i Jihlava. Adam Najman s Tomášem Valou se dostali do výtečné šance. Najmanovu střelu vyrazil Kašpar přímo na hokejku Valy, který nedokázal zasunout puk do prázdné brány. Jihlavu ve druhé periodě trápila vyloučení. Energetici téměř minutu a půl hráli dvojitou přesilovou hru, kterou ke štěstí Dukly nedokázali využít. Hra Karlových Varů nabrala úplně jiné tempo. Zatímco Jihlava pomalu ztrácela dech.

Začátek třetí periody vypovídal o velmi vyrovnaném výsledku, ale Dukla měla nespočet vyloučených a mnohá oslabení ji stála mnoho sil. V 51. minutě Karlovy Vary vyrovnaly. Otakar Šik našel volného Nováka, který nabil Radku Proškovi, jenž pálil z mezikruží. Necelé dvě minuty poté zvedali ruce nahoru opět karlovarští. Zásluhou Radka Proška byl obrat energetiků dokonán. Po zbytek zápasu se Jihlava ještě snažila dorovnat, ale Energie zavřela obranu a hosté neměli šanci proniknout. Ke konci duelu se Dukla pokoušela o hru v šesti bruslařích, ale ani tak nedokázala zápas strhnout zpět na svou stranu. Karlovy Vary tak ovládly první utkání osmifinále.

Ohlasy trenérů

Václav Eismann (HC Energie Karlovy Vary): Podle mého se jednalo o utkání dvou zcela odlišných polovin. V první části jasně vládla Dukla. Na nás sedla tíha okamžiku a některé hráče jsem ve výkonu ani nepoznával. Pokusili jsme se situaci v kabině trochu odlehčit, aby to z hráčů spadlo. Následně se nám podařil parádní obrat. Pro nás je to úspěšný start do série. Každý, kdo zde byl, tak ví, že proti nám stál protivník, který má obrovskou sílu.

Štěpán Moravec (HC Dukla Jihlava): Měli jsme dobrý nástup do zápasu. V první třetině jsme byli aktivnější a domácí jsme maličko zaskočili. Povedlo se nám dostat do dvoubrankového vedení. Druhá třetina byla hodně rozkouskovaná našimi vyloučeními. Dostali jsme se pod tlak, což nám moc sebevědomí nedodalo. Hlavně při inkasované první brance. Do třetí části jsme chtěli nastoupit stejně, ale bohužel jsme přestali hrát. Karlovy Vary po srovnání zaslouženě zápas otočily. Opět přišly zbytečné fauly. Začali jsme se bát o výsledek a nehráli jsme tak, jak jsme hráli v první části, což rozhodlo.