0:2
(0:1, 0:0, 0:1)

Zase ta produktivita. Dukla přestřílela Kladno, ale prohrála 0:2

10.04.2018 / Tomáš Kalas

V první desetiminutovce zápasu se stejně jako v předchozích utkáních skóre měnilo na straně soupeře. Zadovku Tůmy využil hostující Kubík. Dukla měla místy jasnou herní převahu, o čemž svědčí i počet střel - 33:18, jenže góly dávali Kladenští. Ihned na úvodu třetí třetiny navýšil vedení David Tůma. Domácí se stále potýkali s koncovkou, když nevyužili v rozmezí minuty dvě tutové šance a ve zbytku třetiny již nedokázali najít recept na skvělého Cikánka v bráně hostí. Třetí prohra v řadě, tentokrát domácí 0:2 s Kladnem znamená tak sestup na třetí místo tabulky a dva body ztráty na vedoucí dvojici prvoligistů.
10.04.2018 17:30, Tipsport extraliga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Škarek – de la Rose, Suchánek, Stříteský, Kajínek, Šidlík, Váňa, Zdráhal – Straka, Skořepa, Diviš – Čachotský, Hubáček, Zeman – Rabbit, Hlinka, Anděl – Čermák, Seman, Rys
0

Rytíři Kladno

Cikánek – Štich, Zelingr, Svedlund, Repe, Kehar, Lenďák – Kružík, Kaut, Redlich – Tůma, Kubík, Kloz – Zikmund, Machač, M. Hořava – Pekr, Přikryl, Strnad
2
Branky a nahrávky: 4. Kubík (Tůma), 42. Tůma (Kloz, M. Hořava). Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Frodl, Jelínek. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4567. Střely na branku: 33:18. Zblokované střely: 9:4. Hity: 4:1. Vhazování: 30:23. Průběh utkání: 0:2.

Průběh utkání

Ve třetím utkání za sebou musela Dukla ihned z úvodu utkání dotahovat jednogólovou ztrátu. Nedůrazná domácí obrana pustila koncem čtvrté minuty přes útočné pásmo zadovku Tůmy, spíše do neznáma, jenže před kruhy si jí stáhl na hůl Adam Kubík, mladý útočník Kladna měl na své zakončení velké množství času a nemýlil se. Jihlava pokoušela následně ihned kontrovat několika nadějnými akcemi, které ale buď končily na pozorné obraně, nebo dobře chytajícím Cikánkovi. Postupně se ale začínala projevovat herní převaha Dukly, tu navíc mohla umocnit početní výhoda z konce minuty třinácté, jako první hráč byl vyloučen hostující Tůma. Přesilovku však Kladenští ubránili, rostoucí tlak Dukly ale otupil svým podražením Rys a Rytíři si tak mohli na chvíli oddechnout. Jejich plány ale zhatil sekundu po návratu Ryse na led vyloučením Redlich. Druhá hra 5 na 4 se domácím nepovedla, naopak mohl 37 sekund před koncem třetiny udeřit Hořava, svůj únik z úhlu na branku ale do gólu nedotáhl.

Jak Kladno skončilo, tak i následně začalo. Sice měli domácí přesilovku, hosté ale ukázali něco ze svého sebevědomí a prvních pět minut jasně na hřišti vládli. Čas 23:04 se mohl stát pro Duklu fatálním bodem. Kloz sice mohl zakončovat, našel ještě ale Kubíka před poloprázdnou brankou, pro domácí budiž štěstím, že kotouč přeletěl Kubíkovi hůl. Postupně se však aktivní nástup Poldi do druhé třetiny utlumil a na druhé straně měl taktéž Cikánek práci, po vyhraném Hubáčkově buly pálil v 28. minutě nad branku de la Rose. Nedlouho poté okusil trestnou lavici hostující Pekr a Dukla měla možnosti v přesilovce na dorovnání stavu, žádná z nich ale gólem neskončila. Současně s nástupem Pekra na led šel ven domácí Zdráhal a i Středočeši měli možnosti na navýšení náskoku. Další šance ale byla plně v režii Semana, který nejprve zblokoval střelu a upaloval na hostující branku, Cikánka ale nerozhodil a nepřekonal. Jihlava hrála místy až moc do ofenzivy a na konci třetiny za to mohla skoro pykat, hostující přečíslení 2 na 1 však druhým gólem neskončilo.

Třetí třetinu si ale hráči s ježkem na hrudi rozhodně představovali jinak. Sice začínali v oslabení po Šidlíkově vyloučení, to ubránili. Následné sekundy po návratu Šidlíka z trestné ale již gólem končily. Hořava obkroužil branku a přenechal Klozovi na levém kruhu. Druhý jmenovaný pak přesunul kotouč křižně před branku na Davida Tůmu a souhra původem dvou ústeckých hráčů nesla své ovoce - 0:2. Jihlava se tak ocitla pod ohromným tlakem a navíc musela přečkat další šanci, v oslabení střílel z dobré pozice Pekr, Škarek mu ale nabídl lapačku. Těsně za polovinou třetí části červenožlutí začali utahovat šrouby, příkladem šance Anděla, jehož vytáhl přesným pasem přes téměř celé hřiště Suchánek, Cikánek ale předvedl proti Andělovi skvělý zákrok. Po minutě přišla další chvíle hrůzy pro Kladno, hrubici v rozehrávce využil Skořepa, selhal však v zakončení. Šest minut před koncem se dostal do brejku hostující Strnad, Škarek ho ale vychytal. Hosté se s blížícím se koncem stáhli do své třetiny, ale veškeré náznaky šancí dokázali ubránit. V závěrečné minutě se diváci většího zdramatizování utkání nedočkali a Jihlava prohrála potřetí za sebou, naopak Kladno potřetí v řadě vyhrálo a rázem je spolu s Karlovými Vary na postupových pozicích. Dukla podlehla Kladnu 0:2.

Ohlasy trenérů

Pavel Patera (Rytíři Kladno): Do zápasu jsem vstoupili slušně, podpořili jsme to gólem. Dal nám klid na hokejky, možná až moc. Na konci třetiny jsme začali dělat kraviny a mysleli si, že bůhví co nejsme. Od druhé třetiny byla naše hra lepší. Začali jsme hrát jednoduchý hokej, samozřejmě opět podpořený výborným gólmanem. Měli jsme také dost štěstí, ale to tým v takhle vyrovnaných zápasech potřebuje. Šli jsme mu naproti a vyhráli jsme.

František Zeman (HC Dukla Jihlava): Viděli jste sami. Snaha a úsilí hráčům vytknout nelze. Bohužel když nedáte gól, nemůžete myslet na vítězství. S týmy z WSM Ligy jsme dali za poslední tři zápasy dva góly a ztratili jsme s nimi devět bodů, což je špatně. Hráče musíme uklidnit. Jsou pod stresem, pod tlakem, a dělají věci, které normálně v sezoně nedělali. Věděli jsme, že baráž bude těžká a to se potvrdilo. Ale stále je ve hře 15 bodů. Síla v týmu je a když budeme předvádět to, co máme předvádět, jsme schopní extraligu zachránit.