2:3p
(1:1, 0:0, 1:1 - 0:1)

Lvy zkrotila Dukla až v prodloužení

08.01.2003 / Eva

Už podruhé v letošní sezóně se ve středu vypravili hokejisté Dukly Jihlava do Ústí nad Labem a podruhé si odtud nakonec vezli vítězství v poměru 3:2. Tentokrát se ovšem tento výsledek zrodil až v prodloužení a Dukla si tak ve 30. kole připsala do tabulky „pouhé“ dva body.
08.01.2003, 1. liga ČR - 30. kolo

HC Slovan Ústí nad Labem

Kučera - Pavlas, Horáček, Drábek, Beránek, Florián, Ševc - Paleček, Hubáček, Důras - Netík, Daniel Tvrzník, Martin Tvrzník - Mráz, Müller , Morvay
2

HC Dukla Jihlava

Sáblík - Šmarda, Ficenc, Staněk, Vrábel, Duben, Malena, Lupač - Rytnauer, Bakus, Hlouch - Adamčík, Altrichter, Jantovský - Zdráhal, Kaňkovský, Mareš - Říha, Vlk, Mokrejš
3
Branky: 18. Müller (Morvay), 48. Morvay (Müller) - 4. Jantovský (Adamčík, Altrichter), 46. Mareš (Jantovský), 62. Jantovský (Altrichter, Vrábel). Rozhodčí: Würtherle - Bejček, Kabourek. Vyloučení: 3:6. Využití: 1:0. Oslabení: 0:0. Diváci: 2500.

Hráči zápasu: Jiří Jantovský a Lukáš Sáblík (Jihlava)

Průběh utkání

Z utkání ještě nebyly odehrány ani čtyři minuty a Dukla vedla 1:0. Jak důležité je v hokeji vyhrávat buly názorně demonstroval Petr Altrichter, puk se od něj dostal až k Jiřímu Jantovskému a ten ho následně poslal podél Kučerova levého betonu přímo do sítě. 0:1. Poté se museli jihlavští hráči během devíti minut bránit třem přesilovkám domácích, oslabení však sehráli na výbornou a bez větších problémů si svůj jednogólový náskok udrželi. Až přišla 18 minuta a s ní vyrovnání z hole Mullera. Ústecký forvard se dostal k Sáblíkem vyraženému puku jako první a bez váhání ho poslal do branky. 1:1.

Úvod druhého dějství vyšel znovu lépe Dukle. Hned v 21. minutě mohl vrátit vedení na stranu svého týmu Jantovský, ale gólman Kučera byl u levé tyče tentokrát včas. O dvě minuty později pak našel výbornou přihrávkou volného Mokrejše Petr Vlk, nicméně ani zlínská posila domácího brankáře nepřekonala. Na konci 24. minuty byl vyloučen jihlavský obránce Duben a od té doby už se vlády nad ledovou plochou ujali Severočeši. Lukáš Sáblík byl v neustálém pracovním vytížení a gól v tu chvíli doslova visel ve vzduchu. Naštěstí pro Duklu, však neměli domácí střelci svůj den a naopak Lukáš Sáblík se na zápas viditelně dobře vyspal. Šanci s kategorie vyložených spálil ve 37. minutě Tomáš Netík. K tomu se puk dostal právě ve chvíli, kdy polovina jihlavské branky byla odkrytá a domácí diváci v předtuše gólu pomalu vstávali ze sedadel. Jaké bylo ale jejich zklamání, když přesně v okamžiku, kdy Netík posílal kotouč po ledě do opuštěné klece, po něm gólman Dukly skočil a ústeckému forvardovi tak zůstali jen oči pro pláč. „ Spousta věcí se dá nacvičit, přikázat, naučit, ale proměňování šancí ne. S tím se ten hráč musí narodit. Můžu být stokrát naštvaný, ale nic s tím nenadělám," krčil bezmocně rameny domácí kouč Jindřich Setikovský.

Ani ve 43. minutě nepřekvapil Martin Tvrzník jedovatou střelou pozorného jihlavského gólmana, a po delší době si pak na puk sáhl ve 44. minutě také ústecký Kučera. Jantovský však při své šanci dopadl úplně stejně jako jeho domácí protějšek. Už o dvě minuty později ovšem bylo všechno jinak. Šťastným střelcem byl Jaroslav Mareš a jeho střela pod padajícím Kučerou znamenala opětovné jihlavské vedení. 1:2. Příliš dlouho si ale Dukla jednogólového náskoku neužila, po minutě a 44 vteřinách se v přesilovce trefil Morvay a bylo znovu srovnáno. Na nerozhodném stavu 2:2 už se pak až do vypršení 60 minuty nic neměnilo a na řadu tak přišlo prodloužení.

Jiří Jantovský vědom si toho, že cesta do Jihlavy je z Ústí poměrně daleká, se rozhodl nastavený čas zbytečně neprodlužovat a na konci 62. minuty poslal Kučerovi svou druhou gólovou navštívenku. Přesnou přihrávkou se na jeho druhém gólu opět podílel Petr Altrichter a i díky němu se tedy Dukla nakonec vracela domů s dvěma body za výhru 3:2 v prodloužení. „ Určitě je potřeba kluky pochválit za urputnou bojovnost, protože dnes nám to příliš nešlo. Taková utkání se občas stávají, že to hráčům nebruslí a s přemíry snahy pak vznikají chyby. Ale jak říkám bojovností a odhodláním se nám nakonec podařilo ty dva body získat a určitě jsme spokojeni," nešetřil chválou na adresu svých svěřenců jihlavský kouč Jiří Režnar.

Ohlasy trenérů

Jindřich Setikovský ( Ústí ): „Spousta věcí se dá nacvičit, přikázat, naučit, ale proměňování šancí ne. S tím se ten hráč musí narodit. Můžu být stokrát naštvaný, ale nic s tím nenadělám. Pokud se podíváte do statistik, zjistíte, že jsme na Sáblíka vystřelili 45krát a stejně nám to nakonec nebylo téměř nic platné. Musíme prostě sehnat alespoň jednoho koncového útočníka, jinak se z toho asi nedostaneme. Před sezónou jsme doufali, že by to mohl být Poukar nebo Marcinek, ale bohužel oba nás zklamali a tak jsme je teď poslali pryč."

Jiří Režnar ( Jihlava ): „Určitě je potřeba kluky pochválit za urputnou bojovnost, protože dnes nám to příliš nešlo. Taková utkání se občas stávají, že to hráčům nebruslí a s přemíry snahy pak vznikají chyby. Ale jak říkám bojovností a odhodláním se nám nakonec podařilo ty dva body získat a určitě jsme spokojeni. Už o Vánocích jsme mluvili s oběma gólmany a chtěli jim dát stejný prostor, pokud na to budou mít formu, s tím, že do play off je samozřejmě potřeba mít jednoho gólmana jako jedničku. Ten druhý však musí být schopný kdykoliv zaskočit. Já myslím, že stejně skvěle jako zachytal Jarda Suchan v Opavě, tak nás dnes výborně podržel i Lukáš Sáblík."