4:0
(1:0, 2:0, 1:0)

Sáblík poprvé s čistým kontem

18.01.2003 / Eva

Po těžkém středečním utkání, ve kterém Dukla na ledě druhého Prostějova zvítězila 4:2, přivítali jihlavští hokejisté na svém ledě čtrnáctý Hradec Králové. Utkání zvládli na výbornou, soupeři dokázali vstřelit celkem čtyři branky a naopak ani jednou neinkasovali. Dvě přesné trefy si na své konto připsal obránce Tomáš Ficenc a brankář Lukáš Sáblík udržel poprvé v sezóně čisté konto.
18.01.2003 17:30, 1. liga ČR - 33. kolo

HC Dukla Jihlava

Sáblík - Staněk, Ficenc, Vrábel, Lupač, Duben, Malena - Rytnauer, Bakus, Hlouch - Adamčík, Altrichter, Jantovský - Zdráhal, Kaňkovský, Mareš - Říha, Čachotský
4

Hradec Králové

Luňák (29. Hynek) - Bartek, Procházka, Veselý, Luštinec, Kostka, Hendrich, Zadražil, Fejgl - Fořt. Fišer, Bělka - Polák, Roubík, Jelínek - Frosch, Domin, Beck - Suchý, Štefan, Nohejl
0
Branky: 5. Kaňkovský (Mareš, Zdráhal), 23. Mareš (Kaňkovský, Duben), 29. Ficenc (Kaňkovský, Hlouch), 52. Ficenc (Kaňkovský, Adamčík). Rozhodčí: Skoupý - Urban, Fiala. Vyloučení: 8:8, navíc Bakus (Jihlava) 5 + do konce utkání. Využití: 2:0. Oslabení: 0:0. Diváci: 2351.

Hráč zápasu: Lukáš Sáblík (Jihlava)

Průběh utkání

Na cestu za povinnými třemi body vykročila Dukla v polovině 5. minuty, kdy se po předchozích dvou šancích Bakuse a Zdráhala, konečně trefil za záda hradeckého gólmana Luňáka Petr Kaňkovský. Ve zbytku úvodní třetiny si pak obě mužstva dvakrát bez úspěchu vyzkoušela hru v početní výhodě a do kabin se tedy šlo za stavu 1:0.„ Zpočátku hráli kluci podle našich představ, pak ale přestali bruslit a nechali si vnutit hru soupeře," zlobil se na své svěřence za hru v první dvacetiminutovce jihlavský lodivod Jiří Režnar.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

Druhý zápis do střelecké listiny učinil na začátku prostředního dějství Jaroslav Mareš, který se před hradeckou brankou zorientoval nejrychleji ze všech a Luňákem vyražený puk dopravil tam, kde ho domácí diváci vidí nejraději, tedy do hostující sítě. 2:0. Také v následujících minutách byla větší aktivita na hokejkách jihlavských hokejistů a ve 29. minutě přišla jejich třetí přesná rána. Dukla v té době hrála svoji čtvrtou přesilovku, když se na modré napřáhl Tomáš Ficenc a puk vyslaný z jeho hole prošel nikým netečován až do branky. 3:0. Na Luňáka byly tři góly za 29. minut zápasu dost a tak přepustil své místo v kleci Petru Hynkovi. Minutu poté, co se hra přehoupla do své druhé poloviny, se do první velké šance dostali také Východočeši. Sáblík však Nohejlovi radost z gólu nedopřál. Po čtyřiceti minutách utkání tedy svítil na světelné tabuli stav 3:0.

foto: Jihlavské listy
foto: Jihlavské listy

Hosté toužili alespoň po čestném úspěchu a blízko k němu měl ve 44. minutě Jiří Zadražil. Sólový nájezd mu však znovu zlikvidoval výborný jihlavský gólman. Pak se hradeckým hokejistům naskytla možnost hrát ve dvojnásobné početní výhodě. Na trestnou lavici totiž nejprve usedl Tomáš Čachotský za příliš mnoho hráčů na ledě a chvíli po něm vyfasoval pětiminutový trest a vyloučení do konce zápasu jihlavský kapitán Oldřich Bakus. „ Myslím, že to nebyl faul. Olda atakoval gólmana, který byl v tu chvíli mimo brankoviště a v takovém případě s tím musí brankář počítat," byl přesvědčen o nevině svého svěřence Jiří Režnar. „ Mrzí to pak dvojnásob, když už jeden podobný trest vyloučený hráč má." Východočeši se ale ani ve dvojnásobné přesilovce nedokázali prosadit. Jak se později ukázalo, nepomohla jim k tomu dokonce ani druhá lekce z využívání početních výhod, kterou v 52. minutě opět uděloval Tomáš Ficenc. 4:0. V 56. minutě se pak při vyloučení Hloucha a Dubna pokusili hosté o reparát, ale znovu bez úspěchu. Lukáš Sáblík se prostě rozhodl neinkasovat a za svým rozhodnutím si stál celých šedesát minut.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar ( Jihlava ): Vyhráli jsme a to je důležité! Z počátku hráli kluci podle našich představ, pak ale přestali bruslit a nechali si vnutit hru soupeře. Příliš pohledný hokej to nebyl, ale jak říkám, je důležité, že jsme vyhráli. Hradec byl hodně nepříjemný soupeř. Bakusovo vyloučení nás pochopitelně mrzí, protože si myslím, že to faul rozhodně nebyl. Olda pouze atakoval gólmana mimo brankoviště a s tím ten hráč musí počítat."

Začíná se z toho pomalu, ale jistě stávat tradice. Po mladoboleslavském kouči Josefu Horešovském totiž nedorazil na pozápasovou tiskovou konferenci ani trenér Hradce Králové Vladimír Jeřábek. Zřejmě opět zvítězila nejen Dukla, ale také rozmrzelost nad ztrátou bodů