1:0
(0:0, 1:0, 0:0)

Pohlednou bitvu Dukly proti Zlínu rozhodl jediný gól z hole Otakara Šika

18.10.2023 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté vstoupili do zápasu proti Zlínu výborně a hned po minutě si vypracovali vyloženou šanci, avšak bez využití. Výborný hokej v první třetině branku nepřinesl a ani na začátku druhého dějství nebyly velké šance využity. Vše prolomil ve 26. minutě Otakar Šik, který zužitkoval Havránkovu nahrávku po velké chybě hostí. I nadále pokračovala dobrá podívaná a diváci se rozhodně nenudili. Další gól přes místy velké šance už nepřišel a Dukla tak zapsala třetí výhru v řadě, tentokrát 1:0.
18.10.2023 17:30, Chance Liga - 13. kolo

HC Dukla Jihlava

Beran – Bilčík, Kolář (C), Dundáček, Kočí, Mareš, Ozols – Berger, Pořízek (A), Cachnín – Havránek, Menšík, Šik – Krajč, Štefančík, Jelínek – Chvátal, Handl, Brož
1

Berani Zlín

Huf – Hrbas (A), Salonen, Čáp, Novotný, Zbořil, Talafa, Suhrada – Keränen, Kindl, Šlahař – Salmio, Gago, Paukku – Pospíšil, Werbik, Süss – Novák, Sedláček (A), Köhler (C)
0
Branky a nahrávky: 26. Šik (Havránek). Rozhodčí: Bejček, Jechoutek – Zídek, Polák. Vyloučení: 2:3. Bez využití. Diváci: 696. Střely na branku: 24:25. Zblokované střely: 3:13. Vhazování: 27:30. Průběh utkání: 1:0.

Průběh utkání

Skóre šlágru kola mezi dvěma bývalými extraligovými týmy se mohlo měnit už ve 47. sekundě. Menšík se hezky uvolnil, ale zblízka nedokázal zasunout puk do volné branky. Dukla pokračovala v atraktivním a útočném hokeji, ovšem další výraznější šance si vypracovat nedokázala. Naopak ve 13 minutě mohl Zlín srovnat, když Köhler zpoza branky předložil puk Novákovi, ovšem Beranovy betony sklaply včas. Hosté se touto akcí také dostali pořádně do hry a v závěru třetiny po hezké akci rozvlnili jen boční síť. Změnit stav mohl vzápětí jihlavský útočník Brož, který jel sám na brankáře Hufa. Rozhýbal ho, ovšem jeho radost zastavila tyčka. Úvodní dějství tak šanci nepřineslo.

Ve druhé třetině přestáli hosté dohrávanou přesilovku z konce první části a dokázali zahrozit dokonce ve vlastním oslabení. Puk hned dvakrát zůstal ležet před brankovištěm jihlavského brankáře, ovšem Beran si jej dokázal pohlídat. Na druhé straně si najel na osu hřiště pro přihrávku čerstvý lotyšský reprezentant Ozols, jehož pumelice z kruhů vyprášila levý beton zlínského maskovaného muže Hufa. Dukla se přesto dostala do vedení. Zlínský bek Novotný za svou klecí podklouzl a puku se chopil napadající Havránek. Povyjel si k pravé tyči a vymyslel výbornou přihrávku pro Otakara Šika, který zblízka jasně zametl puk do branky.

Jihlavu vstřelený gól povzbudil a začala být ještě aktivnější. Na druhé straně se snažil vyrovnat Keränen, ovšem po jeho střele z otočky lehce zazvonila horní tyčka. I nadále se pokračovalo bez vyloučení, jediným trestem byl faul Kindla z konce prvního dějství. V poslední minutě druhé části šla Jihlava do přečíslení tři na jednoho, celou akci ale hráči v červenožlutém překombinovali.

Ve třetí části se Jihlava začala o něco více soustředit na defenzívu, ve které nedělala prakticky žádné chyby. Spoustu zlé krve mezi domácími fanoušky způsobil atak zlínského beka Čápa na Chvátala ve 46. minutě. Mladý jihlavský obránce zůstal dlouho ležet na ledě a jeho spoluhráči šli hned Čápa zpracovat. Chvátal se naštěstí po chvíli odebral na střídačku a pokračovalo se v pěti, jelikož sudí nevylučovali ani za zákrok, ani za následnou šarvátku.

Osm minut před koncem se mohli Jihlavští výrazně přiblížit k výhře, leč Huf ukázal, že umí s hokejkou velmi dobře a vypíchl přihrávku domácích před svou volnou klec. Následně měl Zlín výhodu první přesilovky, ale po faulu Salmia v ní vydržel sotva minutu. V čase 56:23 ujel do úniku Krajč, ovšem na Hufa opět nepřišel. Jihlava ale šla do přesilové hry. V ní se ovšem paradoxně musela od začátku bránit a Zlín si hned vybojoval srovnání počtu hráčů na ledě. Čtyřicet sekund před koncem vznikl před jihlavskou brankou obrovský závar, ovšem Zlín prostě nedokázal protlačit puk do sítě a Jihlava tak zapsala třetí vítězství v řadě - 1:0.

Ohlasy trenérů

Karel Nekvasil (Dukla Jihlava): Z naší strany solidní vstup do utkání. Celá první třetina, kdy jsme se dostali do tří tutových šancí, ale bohužel nám to tam nepadlo. Trefili jsme i tyčku. Myslím si, že první třetinu jsme měli pod kontrolou. V druhé třetině jsme byli chvíli lepší my, chvíli soupeř. Kdo byl zrovna v útočném pásmu, tak tomu druhému dělal obrovské problémy. V ní jsme naštěstí vytěžili jeden gól. V třetí třetině jsme to ubojovali, umlátili. Místama naše hra vypadala, že nechceme hrát. Hrozně jednoduše jsme odevzdávali puky, ze situací ze kterých jsme nemuseli. Na náš vkus to bylo moc dozadu, že budeme jen bránit, vyhazovat puky. Což je potom voda na mlýn soupeře. Obrovskou bojovností a obětavostí jsme ten zápas zvládli a samozřejmě vychytanou nulou gólmana. Za to klukům patří dík, protože porazit Zlín 1:0 je dobrej výkon.
Po zápase v Sokolově jsme měli s týmem promluvu ohledně disciplíny, aby případný faul něco řešil. Fanouškům a nám trenérům se líbilo, že těch vyloučených na obě strany nebylo tolik. Hra více plynula, nebyla tolik rozkouskovaná. Samozřejmě závěr byl trošku hektičtější než bysme si představovali, ale do spoustu těch problémů jsme se dostali sami naší laxností.

Petr Leška (Berani Zlín): Zhodnocení je jednoduché. Když nedáme gól, nemůžeme vyhrát. Myslím si, že v té třetí třetině jsme těch šancí měli několik, samozřejmě ale třeba ta první perioda podle našich představ nebyla, soupeře chceme zatlačit. Místo toho se bráníme, hrát začneme až od poloviny zápasu. Pak už soupeře přehráváme, ale bohužel, zatím se nám nedaří střelecky, dáváme málo gólů.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie