3:2
(1:0, 1:0, 1:2)

Půlminuta chyběla k dorovnání. Dukla odjíždí ze Znojma s prázdnou

21.10.2023 / Vít Trubička

Poměrně vyrovnaný zápas ze strany jihlavského týmu proti znojemským Orlům. Dukla ale musela už od první třetiny dotahovat skóre a vždy se dokázala přiblížit jen na rozdíl jediné branky. O první trefu se postaral Vítězslav Brož, v závěru ještě vykřesal naději pro Jihlavu Richard Cachnín. Vyrovnat se už ale tentokrát nepovedlo.
21.10.2023 17:30, Chance Liga - 14. kolo

HC LERAM Orli Znojmo

Groh – Bartko, Mareš, Remta, Tejnor (A), Stránský, Jenáček – Svoboda (C), Hruška, Matuš (A) – Beránek, Šťovíček, Karlsson – Berka, Havlát, Sklenář – Sedláček, Čermák, Adámek
3

HC Dukla Jihlava

Beran – Bilčík, Kolář (A), Dundáček, Kočí, Kachyňa, Ozols, Vala – Čachotský (C), Pořízek, Cachnín – Havránek, Štefančík, Šik – Krajč, Rauš, Jelínek – Berger, Handl, Brož
2
Branky a nahrávky: 11. Karlsson, 36. Hruška (Svoboda, Matuš), 58. Bartko (Šťovíček) – 54. Brož (Čachotský, Handl), 60. Cachnín (Šik, Havránek). Rozhodčí: Barek, Veselý - Otáhal, Komínek. Vyloučení: 3:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1503. Střely na branku: 30:34. Zblokované střely: 9:15. Vhazování: 36:45. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2.

Průběh utkání

Do samotného zápasu vstoupila lépe Dukla, která si od prvních minut vytvářela řadu slibných příležitostí proti brance Dominika Groha. Vzápětí jí ovšem zbrzdilo úvodní oslabení, které naopak otevřelo šanci pro domácí tým. Jihlavští se ale dokázali ubránit a bezbrankový výsledek drželi až do jedenácté minuty, kdy Anton Karlsson propálil kotouč přesně mezi nohy Adama Berana.

Obdržený gól hráče Jihlavy nesrazil, blízko vyrovnání byl například ve dvanácté minutě Tobiáš Handl, který zkusil podobnou fintu jako znojemský Karlsson, leč nyní neúspěšně. Vzápětí se snažil přečíslení třech proti dvěma využít Otakar Šik. Gólman Orlů ale zůstal do konce třetiny nepokořen a Dukla musela dohánět jednobrankové manko.

Start druhé třetiny byl oboustranně velmi nabitý. V krátkém čase se do výraznějších šancí dostali Šik s Dundáčkem, ovšem i nyní vystavil brankář Groh svým soupeřům stopku. Postupem času ale přebírali více otěže hry Orli, kteří v čase 35:17 vsítili druhou branku. Tomáš Svoboda využil jihlavské chyby, mezi kruhy přiklepl kotouč doleva na Jana Hrušku, který našel skulinu mezi betony gólmana Dukly.

Jihlavě se posléze podařilo přežít minutu a 35 vteřin trvající dvojnásobné oslabení, po jeho skončení měla sama několik slibných výpadů na znojemskou branku. Dominik Groh ale nadále zůstal nepokořen a před Duklou stál úkol v podobě otáčení ztráty dvou gólů.

Obraz hry ve třetí třetině zůstával poměrně dlouho stejný. Jihlavští se tlačili dopředu, kde ale naráželi na připravenou obranu domácího týmu. Některé šance také zlikvidoval pozorný gólman Orlů. Jeho spoluhráči pak zvolili taktiku náhodných samostatných výjezdů.

Pro Duklu se otevřela příležitost v podobě početní výhody od jedenácté minuty. Tu sice nevyužila, přesto krátce po jejím skončení snížil na 1:2 Vítězslav Brož, jemuž se povedlo mezi tři tyče nasměrovat přesný pas od Čachotského.

Úplně stejná možnost se ale záhy otevřela i pro domácí Znojmo, které neváhalo a po třiceti vteřinách dostalo kotouč za Beranova záda. Ke štěstí Dukly ale nebyl tento gól uznán pro vysokou hůl. Nápor Orlů tak nadále pokračoval.

Z toho také vzešel třetí gól domácího týmu. Dvě a půl minuty před koncem utkání se prosadil Jan Bartko, který z první doklepl Šťovíčkovu nahrávku za záda Adama Berana. Dukla tak zkusila posledních 91 vteřin hrát bez gólmana. A právě tento risk jí vyšel. V čase 59:29 vymetl pavučiny v odkrytém prostoru Grohovy svatyně Richard Cachnín.

Další šance už ovšem ze strany Dukly nepřišla, proto tentokrát odjíždí ze Znojma s těsnou prohrou o jediný gól.

Ohlasy trenérů

Václav Baďouček (Znojmo): Jsem rád za vítězství nad silnou Jihlavou. Na našem týmu bylo vidět, že tu nelichotivou sérii porážek chce ukončit a podařilo se konečně proměňovat ty šance, co jsme měli. Navíc kluci zblokovali neskutečné množství střel soupeře a zcela zaslouženě bereme tři body. Sice se nevyužila dlouhá přesilovka pět na tři, která ale nebyla špatně zahraná, jen chybělo lépe umístit střely.
Už je hlavně poznat, že tým pochopil po šesti zápasech, co chceme hrát. Máme za sebou takové jako přípravné zápasy a teď už by ten systém v té hře měl být čím dál více vidět. To blokování střel k tomu patří a tým by to měl mít v sobě zažité. Dát to do každého střídání v každém zápase. Za to je potřeba klukům dát velké uznání.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava) „Vstup do utkání nebyl špatný, udělali jsme ale spoustu chyb a už v první třetině jsme soupeři nahráli na gól. Od té doby se obraz hry měnil, domácí začali více bruslit. Ve druhé části zápasu se to opakovalo. Druhá přihrávka Znojmu na gól, další trefa. Orli pak začali bránit a bylo těžké se přes ně dostat. Pak jsme sice zkusili powerplay, v níž jsme mohli vyrovnat. Zase nám ale nevyšla koncovka. Tím, že jsme umožnili soupeři vstřelit první gól, jsme jej hodně nakopli, čímž přidal, víc bruslil a umlátil to doma. My mu můžeme jen pogratulovat a poučit se z chyb.“