4:1
(1:0, 1:1, 2:0)

Konečně doma úspěšně! Dukla zvládla duel se Sokolovem

27.11.2023 / Vít Trubička

Tenhle zápas lze řadit do kategorie těch úspěšných! Jihlavští už od počátku získali vedení nad sokolovským Baníkem a to udrželi až do úplného konce. Díky tomu se jim povedlo po více jak měsíci urvat důležité vítězství na domácím pelhřimovském ledě.
27.11.2023 17:30, Chance Liga - 25. kolo

HC Dukla Jihlava

Beran – Bilčík, Kočí, Dundáček, Kolář (A), Ozols, Dvořák, Vala – Čachotský (C), Bartoš, Cachnín – Harkabus (A), Havránek, Jelínek – Štefančík, Menšík, Pořízek – Krajč, Handl, Brož
4

HC Baník Sokolov

Hamalčík – M. Rohan (A), Tureček, Mlčák, Weinhold, Benda, Klejna, Bulka – Osmík, Kverka (A), Kružík – Křemen, Vrdlovec, Csamango – Adamec, T. Rohan (C), Novotný – Rulík, Adámek, Šlechta
1
Branky a nahrávky: 13. Pořízek (Štefančík), 23. Štefančík (Menšík, Pořízek), 50. Dundáček (Havránek), 60. Harkabus – 26. Osmík (Kverka). Rozhodčí: Zavřel, Bejček – Maštalíř, Roischel. Vyloučení: 2:2, navíc Kočí (JIH) 5 min. - Rulík (SOK) 5 min. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 303. Střely na branku: 39:30. Zblokované střely: 9:5. Vhazování: 36:36. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 4:1.

Průběh utkání

Utkání začalo lépe pro jihlavskou Duklu. Ta se hned na počátku natlačila do útočného pásma, v čemž jí pomohla i úvodní početní výhoda. Přesto si velkou šanci proti brance Hamalčíka dlouho nevytvořila a i Baník se postupně dostával do hry.

To se změnilo v čase 12:12, kdy se Jihlavským povedlo otevřít skóre. Do pravého kruhu si podél mantinelu rychle najel Radek Pořízek, který ani chvilku neváhal a přesně umístil kotouč pod víko sokolovské svatyně. A Jihlavští zůstali při útočné chuti i nadále. Díky tomu bez úhony vydrželi více jak minutu trvající dvojnásobné oslabení. Druhou třetinu tak Dukla zahajovala s jednobrankovým náskokem.

Následující část zápasu zahájila Jihlava víc než úspěšně. Už v 22. minutě totiž dokázala navýšit vedení, navíc vskutku výstavní trefou! Matouš Menšík zprava zavezl kotouč do útočné třetiny, v mezikruží ho lehce přiklepl dozadu na Marcela Štefančíka, který neváhal a ihned jej poslal k levé tyči branky Sokolova.

Pak se ale chopil hry Baník. Adam Beran musel mezi třemi tyčemi likvidovat dvě soupeřovy šance, leč na tu třetí už nestačil. Martin Osmík nasměroval přihrávku přes dva bránící hráče Jihlavy, kteří puk nezastavili, ovšem trochu smolně se odrazil k hokejce Martina Osmíka, jenž bez váhání nasměroval střelu k bližší tyči Beranovy svatyně.

Zápas se ovšem začal přiostřovat. K vidění tak byla vzájemná rvačka mezi Fabienem Kočím a Adamem Rulíkem, za níž oba zúčastnění obdrželi pětiminutové tresty. Sokolov ale zůstal nadále aktivnějším týmem a dokázal vytvořit před Beranem řadu nebezpečných situací.

Jihlavští se ovšem ještě v závěru této fáze utkání osmělili a přenesli hru k brance Hamalčíka. Nic z toho již ale nedokázali využít a proto do poslední třetiny vstupovali rovněž s náskokem jednoho gólu.

Takřka od úplného počátku třetí periody hrála Dukla v početní výhodě, díky čemuž poslední dějství zahájila aktivněji. Velkou šanci měl Samuel Krajč po souhře s Tobiasem Handlem, proti níž se musel postavit až Hamalčík. Jihlavští díky tomu posléze své vedení navýšili. V 50. minutě převzal Filip Dundáček pas od Havránka a namířil jej pod víko branky Baníku.

Tlak Jihlavským vycházel i nadále, díky čemuž po zbytek utkání kontrolovali hru. Sokolov se ještě odhodlal ke hře bez gólmana, což se mu ale v úplném závěru vymstilo. 29 vteřin před závěrečnou sirénou rozvlnil síť prázdné sokolovské branky nahozením z obranného pásma Tomáš Harkabus. Dukla si tak pojistila povedenou domácí výhru 4:1.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): „Věděli jsme, že přijede soupeř, který má hodně šikovných, pohyblivých hráčů, kteří pokud dostanou prostor, mohou nadělat velké problémy. Proto jsme se snažili od začátku zápasu hrát hodně aktivně, nedat jim prostor, forčekovat. Myslím, že za první třetinu jsme si zasloužili dát více jak jeden gól. Ale bohužel, to je naše slabina v této sezoně. I když máme větší převahu, tak jí nedokážeme vyjádřit góly. Pak jsme si dali jednu vlastní branku a najednou soupeři narostly křídla a začaly tam nějaké problémy. Ale myslím, že kromě deseti minut, kdy jsme se z toho dostávali, jsme naším přístupem a tím, jak jsme zápas odehráli, si vítězství zasloužili.“

Tomáš Mariška (HC Baník Sokolov): „Do zápasu jsme vstoupili špatně. Neměli jsme dobrý pohyb a domácí byli v první třetině jasně lepší. Poměrně dlouho jsme hráli v početní výhodě pět na tři, ale vůbec jsme si jí nedokázali pomoct do ofenzivního tlaku. Tím jsme pustili Jihlavu do dvoubrankového vedení a to byl klíč k vítězství. Byť jsme dali jeden gól, tak to bylo málo. Pak jsme se sice zvedli ve druhé třetině, ale nemůžeme si takové zápasy nechal utéct tímto rozdílem. Domácí si to poté ve třetí periodě pohlídali a proto zaslouženě vyhráli.“

Fotogalerie utkání

Fotogalerie