2:5
(0:2, 1:2, 1:1)

Gólová paráda juniorů v Áčku zajistila Dukle tři body ve Frýdku-Místku

22.01.2024 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté začali na ledě Frýdku-Místku, který doma pravidelně boduje od poloviny listopadu, velmi dobře. V deváté minutě se trefil Tomáš Čachotský a za okamžik na něj navázal svým prvním gólem za A-tým Adam Rauš (na fotce vpravo). Domácí sice zkraje druhé části snížili zkušeným Rostislavem Maroszem, ale ve 29. minutě se mohl týmový pokladník Tomáš Harkabus radovat znovu, při svém prvním startu za Áčko se vůbec poprvé trefil i Lukáš Číhal (levé foto). A paráda jihlavských juniorů, hrajících za dospělou Duklu, pokračovala na konci druhé třetiny akcí Jonáše Jungwirtha a dorážkou Marcela Štefančíka. Na začátku třetí části sice v přesilovce snížil Filip Haman, ovšem Dukla odpověděla další trefou Adama Rauše a zbytek zápasu si červenožlutí zkušeně pohlídali. Domů proto vezou výhru 5:2 a od čtvrtého Sokolova je dělí už jen tři body.
22.01.2024 18:00, Chance Liga - 41. kolo

HC Frýdek-Místek

Švančara – Urbanec (A), Haman (A), Výtisk (C), Š. Havránek, Homola, Teper, Hrachovský – Cedzo, Veselý, Svačina – Doktor, Marosz, Martynek – Hotěk, Macháček, Krajč – Geidl, Matěj, Ramik
2

HC Dukla Jihlava

Maláč – Bilčík, Strejček, Dundáček, Koštoval, Ozols, Dvořák, Číhal – Čachotský (C), Menšík, Cachnín – Harkabus (A), T. Havránek, Jelínek – Štefančík, Pořízek, Jungwirth – Kočí, Rauš, Brož
5
Branky a nahrávky: 22. Marosz (Hotěk), 44. Haman (Marosz) – 9. Čachotský (Bilčík), 12. Rauš (Brož, Dundáček), 29. Číhal (Cachnín, Dundáček), 39. Štefančík (Jungwirth, Bilčík), 44. Rauš. Rozhodčí: Wagner, Vrba – Tvrdý, Augusta. Vyloučení: 2:4. Využití: 2:0. Diváci: 821. Střely na branku: 32:24. Zblokované střely: 42:26. Vhazování: 6:9. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:4, 2:4, 2:5.

Průběh utkání

Souboj dvou týmů, jenž nadále potřebují každý bod, začala lépe Dukla. Vyjma střely Tepera totiž bez problémů přestála oslabení a naopak nedlouho poté šla sama do početní výhody. V ní měl velkou šanci Havránek, leč minul volnou svatyni. Jihlavu to nemuselo mrzet. Šest sekund po konci přesilovky totiž Tomáš Čachotský opět posunul historické maximum nastřílených branek v červenožlutém dresu (nyní 282). Dvakrát si vyměnil puk s Bilčíkem, na pravém kruhu si našel lepší střeleckou pozici a poslal kotouč do sítě. Švančara měl zakrytý výhled a příliš toho neviděl. V polovině dvanácté minuty vedli hosté již o dvě branky. Brož nahodil touš po prknech, ten se ale odrazil od zadního mantinelu právě na jihlavského útočníka. Díky tomu mohl jet Brož sám na branku, kde sice Švančaru nepřekonal, ale pohotový Adam Rauš dorazil puk do prázdné branky a zaznamenal první gól za A-tým - 0:2. Jihlava mohla jít do kabin ještě spokojenější, ale další velkou šanci Čachotský neproměnil.

Na začátku druhého dějství měli domácí prakticky celou přesilovku z konce první třetiny a využili jí. Zkušený Rostislav Marosz získal na vrcholu levého kruhu puk od Hoťka, sjel si mezi kruhy a zamířil nechytatelně nad vyrážečku Maláče. Pokud si někdo myslel, že tato branky domácí nabudí, opak byl pravdou. Ve 29. minutě si Dukla navíc vzala dvoubrankové vedení zpět. Z tohoto zápasu budou ve vitrínce hráčů vystaveny dva puky, jelikož premiérovou trefu v A-týmu zapsal i Lukáš Číhal, navíc při svém první startu. Pilíř obranných řad jihlavské juniorky se dostal po sražené střele Dundáčka k odraženému kotouči, napálil ho z kruhů na branku a ten i s troškou štěstí skončil za zády brankáře. Na čáře navíc vše hlídal připravený Menšík.

Paráda jihlavských juniorů, kteří hrají za A-tým, pokračovala na konci druhé třetiny. Jonáš Jungwirth byl za brankou mnohem důraznější než veterán Martynek. Kolem levé tyče Švančary si vybruslil před branku a po ledě mu poslal přesnou bekhendovou navštívenku, kterou doklepl do sítě Marcel Štefančík - 1:4.

Frýdek-Místek se tentokrát prosazoval jen z přesilových her. V čase 43:08 přišlo snížení domácích, když Filip Haman od modré propálil Maláče, který toho příliš neviděl. Jihlavská odpověď byla více než blesková. Za dalších 39 sekund navázal Adam Rauš na svůj premiérový gól a trefil se v utkání podruhé! Forvard jihlavské juniorky využil chyby Havránka ve středním pásmu a získal puk. Po přejetí útočné modré sice dostal řádnou sekeru od Doktora, i tak ale stačil vystřelil a jeho pokus prošel zkoprnělému Švančarovi mezi betony - 2:5. Zbytek zápasu zvládli jihlavští hokejisté naprosto zodpovědně a Frýdek-Místek porazili v této sezoně i počtvrté; domácí navíc nebodovali v Hale Polárka poprvé od poloviny listopadu!

Ohlasy trenérů

Martin Hrnčár (HC Frýdek-Místek): Co se týče přesilovek, které jsme dvě proměnili, i hra v oslabení, to vše bylo v pořádku. Největší náš problém je momentálně ve hře pět na pět. Musíme zkrátka najít cestu k naší hře, kterou jsme předváděli v posledních dvou měsících, protože mám pocit, že sklouzáváme k něčemu, co se mi vůbec nelíbí a je z toho třeba rychle ven, protože soutěž se rychle krátí. My teď potřebujeme každý bod, takže se musíme koncentrovat na naší hru při rovnovážném stavu pět na pět. Dát si dnes čtyři vlastní branky, to jsem snad ještě ani nezažil. Samozřejmě si soupeř za nimi soupeř šel, ale čtyřikrát jsme tečovali jejich zakončení do vlastní brány. My se jen potřebujeme vrátit k tomu hokeji, který nás v předešlých utkáních zdobil.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): My jsme samozřejmě moc rádi, že jsme zápas tady dokázali zvládnout. Musíme ale sportovně přiznat, že jsme měli štěstí, jelikož tam byly nějaké vlastní góly, to však k hokeji patří. Myslím si, že jsme se prezentovali velmi dobrou a agresivní hrou. Snažili jsme se soupeři nedat čas a i když jsme se připravovali na jejich přesilovky, bohužel ne vždy se to zadaří. Domácí svou suverenitu právě v této fázi hry jen potvrdili, ale jinak jsme byli lepším týmem a ty tři body jsme si tu zasloužili.