4:3
(2:2, 1:1, 1:0)

Výhra v pravý čas. Dukla poprvé v sezoně porazila Litoměřice

11.02.2024 / Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté v předehrávce 46. kola proti Litoměřicím dvakrát v první třetině vedli díky Tomáši Harkabusovi a Michaelu Koštovalovi, ovšem soupeř dvakrát stihl vyrovnat a na začátku druhé třetiny šel do vedení. V polovině zápasu však navázal na svůj premiérový gól v Dukle znovu Michael Koštoval a do třetího dějství se šlo za stavu 3:3. Hned 36 sekund po návratu z kabin se prosadil Tomáš Havránek a jeho trefa byla vítězná, jelikož i díky Filipu Maláčovi již Dukla neinkasovala vyhrála 4:3. V tabulce patří Jihlavě nyní šesté místo se ztrátou dvou bodů na páté Litoměřice.
11.02.2024 16:30, Chance Liga - 46. kolo

HC Dukla Jihlava

Maláč – Bilčík, Strejček, Dundáček, Kočí, Ozols, Chvátal, Koštoval – Čachotský (C), Menšík, Cachnín – Harkabus (A), Havránek, Jelínek – Štefančík, Toman, Jungwirth – Rauš, Pořízek, Brož
4

HC Stadion Litoměřice

Cichoň – Krutil, Jebavý (C), Černohorský, Aubrecht, Tůma, Benda, Tomek – Costa, Jícha (A), Hauser – Kordule, Vitouch, Svoboda – Koláček, Kuťák (A), Chlubna – Plos, Korkiakoski, Sihvonen
3
Branky a nahrávky: 2. Harkabus (Bilčík, Čachotský), 11. Koštoval (Cachnín, Čachotský), 32. Koštoval (Cachnín, Toman), 41. Havránek (Kočí, Harkabus) – 5. Chlubna (Koláček, Tomek), 18. Korkiakoski (Sihvonen), 24. Krutil (Kuťák, Kordule). Rozhodčí: Hucl, Rapák – Štofa, Maňák. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:1. Diváci: 523. Střely na branku: 32:23. Zblokované střely: 6:13. Vhazování: 44:28. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1, 2:3, 4:3.

Průběh utkání

V úvodu zápasu Dukla navázala na výborný výkon proti Znojmu. V první minutě donutila soupeře dvakrát k icingu, poté k faulu a po 16 sekundách využila přesilovku. Tomáš Harkabus vyslal z levého kruhu nekompromisní bombu z první přesně k bližší tyči. Hosté reagovali o tři minuty později. Už to vypadalo, že Tomkovu střelu z levého kruhu Maláč udrží. Puk mu ale vypadl z výstroje, Koláček ho v brankovišti přisunul k Tomáši Chlubnovi a odchovanec jihlavského hokeje se v mele před brankou zorientoval nejlépe. Svůj gól do sítě mateřského klubu neslavil, za což mu patří – podobně jako nedávno Josefu Skořepovi – velké uznání.

Divoká třetina pokračovala. Maláč při oslabení tří proti pěti nadvakrát vychytal gólovou šanci soupeře a pokryl puk, hned poté si něco vyříkávali Harkabus s Jíchou a šli na dvě minuty ven. Jihlava zvládla jak dvojnásobné oslabení, tak klasickou početní nevýhodu a po návratu vyloučených hráčů šla znovu do vedení. Cachnín dobře potáhl puk po levé straně do pásma. Natáhl k sobě dva hráče a skvělou akci vyšperkoval přihrávkou mezi kruhy na Michaela Koštovala, jenž z kruhů poslal Cichoňovi navštívenku do šibenice a oslavil svůj první gól v červenožlutém dresu. Litoměřice mohly vyrovnat pět minut před koncem třetiny, ovšem Maláč vychytal samostatný únik Kuťáka. Přesto se šlo do kabin za stavu 2:2. Do Havránkovy dělovyk od modré padl obětavě jeden Sihvonen. Když se zdálo, že odražený kotouč sebere na vlastní modré jihlavský bek Bilčik, přišlo jeho podklouznutí, čehož využil další finský forvard ve službách Kališníků Markus Korkiakoski. Dostal se k puku, najel si mezi kruhy a také ukázal, že umí vymést šibenici.

Zkraje druhé části putoval za katr jihlavský forvard Jelínek a i hosté využili přesilovku. Kuťák dal pas na modrou pro Michaela Krutila, který si připravil puk na střelu, najel si na osu hřiště a i díky dobré Svobodově cloně překonal Maláče, který skoro nic neviděl. Ve 29. minutě měl vyrovnání na holi Brož, jehož našel zadovkou zpoza litoměřické klece Rauš. Souhru dvou bývalých mládežníků Dukly překazil gólman Cichoň, jenž se bleskově přesunul. O minutu později šla Jihlava do třetí přesilové hry a podruhé se při početní výhodě radovala. Zlepšení jihlavských přesilovek demonstroval Michael Koštoval. Toman zavezl puk do pásma, Cachnín k sobě u mantinelu opět natáhl hráče soupeře a našel právě mladého obránce, který z vrcholu pravého kruhu zamířil znovu pod víko. Za zmínku stojí i dobrá práce Jungwirtha, který při střele projel kolem Cichoně a znemožnil mu mít lepší výhled - 3:3.

Někteří diváci ještě čekali u stánků na klobásu a nestihli se vrátit do ochozů se začátkem třetí třetiny. Proto přišli o rozhodující branku zápasu. Harkabus za brankou posunul puk na modrou pro Kočího, jenž napřáhl ke střele a Tomáš Havránek uspěl přesnou tečí z předbrankového prostoru. Vzápětí mohlo být znovu srovnáno, ovšem Maláč uspěl proti střele osamoceného Plose z mezikruží. Jihlavský brankář chytil tímto zákrokem slinu, jelikož si nedlouho poté poradil se střelou Jíchy a dvěma následnými dorážkami. I další akce Kališníků končily u odchovance jihlavského hokeje a nejlepšího brankáře uplynulého ročníku české juniorské soutěže.

Sedm minut před koncem navíc uťal tlak hostí Tomek, který šel ven za krosček. Necelé tři minuty před koncem zkusily Litoměřice hru v šesti bez brankáře Cichoně, ovšem výrazněji Maláče neohrozily a Dukla poprvé v sezoně našla na soupeře recept - 4:3. Výhra přišla pro Jihlavu v pravý čas, protože se posunula na šesté místo, které znamená přímý postup do čtvrtfinále, navíc stáhla ztrátu na páté místo, které drží právě Litoměřice, na dva body.

Ohlasy trenérů

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): První třetinu jsme měli parádní, dostali jsme soupeře pod tlak naším forčekingem, měli jsme lepší pohyb. Navíc jsme ubránili oslabení 5 na 3, a využili přesilovku. Škoda, že první třetina skončila 2:2, tam si myslím, že jsme měli odcházet s jiným výsledkem. Druhá třetina byla z naší strany taky kvalitní, ve třetí už to bylo o tom, kdo dá gól. Nám se to povedlo hned na začátku, ale od té doby jsme hráli méně na puku, než v předchozích třetinách. To samozřejmě dávalo soupeřovi šanci ještě něco s výsledkem udělat. Asi jedinou drobnou výtku máme, že za jednobrankového vedení jsme hodně odevzdávali puky a snažili jsme se víc bránit, než abychom hru kontrolovali. Jinak jsme samozřejmě spokojení se třemi body.

Jakub Janoušek (HC Stadion Litoměřice): V první třetině jsme zažili tak trochu déjà vu zápasu s Kolínem, kdy jsme měli dost laxní začátek, ale oproti čtvrtku nám soupeř dal dvě šance a my jsme obě proměnili. Zůstali jsme tak aspoň trochu ve hře s ohledem na skóre. Druhá třetina už byla z našeho pohledu trochu dravější, ale přesto jsme měli strašný problém s napadáním soupeře a dostat se z našeho pásma. Třetí třetina se nám povedla asi nejvíce, ale bohužel to dnes na výhru nestačilo.