4:1
(1:0, 0:1, 3:0)

Junioři nestačili na brněnskou Kometu. Rozhodla třetí třetina

05.10.2023 / Vít Trubička

Poměrně dlouho vyrovnaný duel juniorů proti brněnské Kometě. Jihlavským se ještě na startu třetí třetiny povedlo držet se soupeřem krok za stavu 1:1. Až v závěrečné periodě ovšem hráči Brna vsítili další tři góly a díky tomu strhli definitivně vedení na svou stranu.
05.10.2023 18:20, DHL Extraliga juniorů - 13. kolo

HC Kometa Brno

Kavan – Němec, Ulbricht, Pospíšil, Svoboda, Kuswito, Bůžek, Zubíček – Bárta, Otava, Boltvan – Rakus, Ekrt, Zembol – Horváth, Moravec, Chludil – Nesvadba, Habermann, Veselský
4

HC Dukla Jihlava

Cinka – Číhal, Jeletz, Ludvík, Mrtka, Vovsík, Vandas – Jonáš Jungwirth, Kuprijanov, Burkov – Bulík, Modl, Coufal – Nosek, Váňa, Klapica – Šabatka, Niederhafner, Valach
1
Branky a nahrávky: 4. Boltvan (Bárta, Pospíšil), 44. Boltvan (Bárta, Otava), 51. Ekrt (Rakus, Svoboda), 60. Boltvan (Němec) – 24. Burkov (Jonáš Jungwirth). Rozhodčí: Obadal, Šudoma – Kleprlík, Augusta. Vyloučení: 6:4. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 132. Střely na branku: 28:20. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 4:1.

Průběh utkání

Pro jihlavské juniory byl poměrně dramatický už samotný úvod zápasu proti Kometě Brno. V čase 1:15 museli čelit trestnému střílení po Bulíkově nedovoleném zákroku. Proti zakončení Jakuba Zembola po pravém křídle ale dokázal Cinka zavčasu vytáhnout svůj beton.

Nicméně, o dvě minuty později se přeci jen Brněnským povedlo dostat do vedení. Prudkou ránu z pravého kruhu napasoval přesně mezi tři tyče Adam Boltvan. Hráče Dukly ale inkasovaný gól nesrazil a už zkraje páté minuty mohl srovnat Robert Váňa. Tempo hry tak narůstalo oboustranně, přesto k žádné úpravě skóre již nedošlo. Jihlavští museli dotahovat nepříznivý stav 0:1.

Vstup do druhé třetiny vyšel lépe hostující Dukle. V úvodní minutě se Kavan musel natahovat po střelách Jonáše Jungwirtha a Maxima Burkova. Pomohlo jí také vyloučení brněnského Habermanna, jehož už po sedmnácti vteřinách vrátil na led Maxim Burkov ukázkovým bekhendovým zakončením.

Půl minuty nato se mohli Jihlavští ujmout vedení. Aktivity se chopili Adam Klapica s Rostislavem Noskem, přičemž zejména Klapicova rána mířila nebezpečně nad betonem gólmana Komety. Právě brněnský tým si ale v závěru připsal více nebezpečných příležitostí. Jednu z nich po kombinační akci Chludila s Ekrtem, další po samostatném úprku Zembola. Stav ovšem zůstal neměnný, závěrečná perioda začala vyrovnaně.

Start závěrečného dějství byl o čekání na první branku v něm. Tomu také odpovídalo množství střeleckých příležitostí na obou stranách. Šťastnější ovšem byla Kometa, která si opět přivlastnila vedení v čase 43:49. Po přečíslení dvou na jednoho se prosadil Adam Boltvan.

Jihlavští se sice snažili o vyrovnání, přesto v polovině této části hry dokázala Kometa odstoupit na rozdíl dvou gólů. Na druhý pokus se podařilo dorazit kotouč za Cinkova záda Janu Ekrtovi. Následujících pět minut bylo znovu poměrně vyrovnaných, načež Dukla po timeoutu v čase 56:30 odvolala gólmana a pokusila se ještě o aktivnější hru.

Za takového stavu se dlouho držela, přesto šestnáct vteřin před závěrečnou sirénou bylo definitivně rozhodnuto. Do prázdné branky doklepl kotouč Adam Boltvan a definitivně tak stvrdil výsledek na konečných 4:1 ve prospěch Komety.

Ohlasy trenérů

Karel Beran (Kometa Brno): My jsme měli výborný vstup do utkání. Škoda toho trestného střílení, ale řekli jsme si, co máme hrát, a to se nám dařilo. První třetina byla celkem vyrovnaná, ve druhé jsme špatně hospodařili s puky a díky patří Honzovi Kavanovi, který nás svým způsobem držel ve hře. A to nejen druhou třetinu, ale celý zápas nám dával šanci na vítězství. Je dobře, že jsme se po druhé třetině zklidnili a hráli jsme zase tak, jak jsme do zápasu vstoupili. Odehráli jsme to dobře, puky jsme dostávali za obranu, z čehož nakonec padly ty dva tři góly. Dnes jsme vyhráli proti těžkému soupeři.

Michal Broš (Dukla Jihlava): Teď jsme říkali klukům, že se není za co stydět. Chtěli jsme teda začít lépe, prvních pět minut jsme Kometě nabídli dva tři brejky a jednu penaltu. Dostali jsme gól a od páté šesté minuty první třetiny se zápas vyrovnal. Myslím si, že druhou třetinu jsme byli lepší. Tam jsme měli dát gól a zápas by vypadal jinak, možná opačně. My jsme ten gól ale nedali, chyběla nám nějaká procenta v zakončení, v důrazu, v pohotovosti, připravenosti. Instinkt zabijáka rozhodl a ve třetí třetině už to bylo jenom o tom, kdo dá první gól. Neodehráli jsme špatně ani power play, kterou jsme měli dlouhou, asi čtyři minuty, nicméně bez efektu.