2:0
(0:0, 1:0, 1:0)

Junioři se na začátek vyšší nadstavby gólově neprosadili

08.12.2023 / Ondřej Gajdáček, Tomáš Lysý

Jihlavští hokejisté zahájili první kolo vyšší nadstavby DHL extraligy juniorů na ledě Liberce bez hokejistů posunutých do A-týmu či zraněných hráčů. Na první branku se čekalo přesně do poloviny zápasu. Dukla sice ubránila dvojnásobné oslabení, ale hned po jeho konci se Tygři prosadili a ve 44. minutě svůj náskok navýšili. V závěru hráli jihlavští junioři ještě dvě početní výhody, ale nedostali se ani ke snížení a prohráli 0:2.
08.12.2023 17:00, DHL Extraliga juniorů - 29. kolo

Bílí Tygři Liberec

Schnattinger – Ehrenberger (A), Král, Průšek, Pilíšek, Meisel, Jarabko, Macháček – Jenčovský (C), Šťástka, Janata – Pekař, Hois (A), Jansa – Prokůpek, Křížek, Vološín – Lachkovič, Kofroň, Hrabčák
2

HC Dukla Jihlava

Sigmund – Vovsík (C), Löffler, Číhal (A), Vandas, Jeletz, Topol, Vildomec – Báťa (A), Rauš, Katolický – Nosek, Modl, Váňa – Kudrna, Peš, Chlubna – Coufal, Niederhafner, Jáchym Jungwirth
0
Branky a nahrávky: 30. Jenčovský (Pekař, Janata), 44. Průšek (Janata, Jenčovský). Rozhodčí: Bejček, Domský – Štěpánek, Dědek. Vyloučení: 6:4. Bez využití. Diváci: 65. Střely na branku: 25:30. Průběh utkání: 2:0.

Průběh utkání

Úvodní perioda začala ve svižném tempu a šance se rodily hned od prvních minut. Tu největší měl jihlavský navrátilec do sestavy Peš, proti kterému se vyšvihl gólman Schnattinger. I nadále pak kralovali především gólmani, kteří měli plné ruce práce. Zejména díky jejich skvělým zákrokům se šlo po první třetině do kabin za bezbrankového stavu.

Hned na začátku druhého dějství se Dukla hnala do nebezpečného přečíslení. Když už se zdálo, že hráči Jihlavy budou přenášet hru na druhou stranu hřiště, tak přihrávku zblokoval Ehrenberger, čímž zabránil prvotní změně skóre. Polovina celkové hrací doby se nesla v duchu první gólové radosti. Po konci dvojnásobné početní výhody se od modré do puku opřel domácí Mikuláš Jenčovský, jenž propálil vše, co jeho ráně stálo v cestě – 1:0.

Začátek třetí třetiny s sebou přinesl druhou libereckou trefu. Po svižné střele Janaty se kotouč odrazil na vrcholek levého kruhu, kde si jej našel Pavel Průšek. Liberecký zadák si následně sjel k brance a dělovkou nad rameno jihlavského brankáře zvyšoval náskok na 2:0.

Dukla se mohla dostat na dostřel v závěrečných deseti minutách, ale ani jednu ze dvou přesilovek nevyužila. Liberečtí i díky skvělé práci brankáře Schnattingera náskok udrželi, a tak se můžou radovat z prvních bodů v rámci skupiny o pořadí pro play off. Jihlava se naopak bez produktivních forvardů Maxima Burkova a Ilariona Kuprijanova, bez obránce Marka Chvátala (všichni posunutí do A-týmu) i bez zraněného Jonáše Jungwirtha z bodů neradovala a další šanci bude mít hned následující den v Mladé Boleslavi, před kterou se loni musela sklonit v dvojzápasu o bronz.

Ohlasy trenérů

Valdemar Jiruš (Bílí Tygři Liberec): Do nadstavby jsme chtěli dobře vstoupit, což se nám také povedlo. Jihlava byla bojovný soupeř, nedala nám nic zadarmo. Nám chvíli trvalo, než jsme utkání přišli na kloub. Kluci jej ale zvládli za tři body, z čehož mám velkou radost. Hodně nás podržel brankář Schnattinger. Mám trochu výhrady k přesilovkám, které se nám nepovedly. Já ale vím, že musím být trpělivý, protože nás po základní části opustilo několik klíčových jmen, a tak si ta sestava musí pořádně sednout.

Michal Broš (HC Dukla Jihlava): My jsme se hodně těšili na zápas proti jinému soupeři, než proti kterým jsme doteď nastupovali. Byli jsme připravení na výborného soka, protože víme, že Liberec ovládl opačnou skupinu. Apelovali jsme na kluky, že v podstatě začínáme novou soutěž. Tu první se nám podařilo zakončit úspěšně a teď je potřeba dobře vstoupit do druhé třetiny této sezony. Nemyslím si, že bychom odehráli špatné utkání, z obou stran to byl velmi urputný duel. Bohužel pro nás byl soupeř v některých aspektech hry lepší. Chyběly nám přesné rány od modré, ty většinou končily na bránících hráčích.