1:2
(1:0, 0:2, 0:0)

Junioři po reprezentační pauze v pohledném utkání těsně podlehli Liberci

16.02.2024 / Tomáš Lysý

Jihlavští junioři začali po reprezentační přestávce velmi dobře a ve čtvrté minutě šli proti Liberci do vedení zásluhou Matěje Vildomce, čímž byl gólový účet první části vyčerpán. Hostům se podařilo v polovině druhé třetiny během tří a půl minuty otočit průběžný stav, navíc domácí dopláceli i na nevyužité přesilové hry. Ve třetí části měla Dukla mnohdy výrazné šance k vyrovnání, na brankáře Schnattingera ale nedokázala vyzrát a ani závěrečná hra bez brankáře kýžený druhý jihlavský gól nepřinesla - 1:2.
16.02.2024 16:00, DHL Extraliga juniorů - 50. kolo

HC Dukla Jihlava

Cinka – Vovsík, Vildomec, Číhal (A), Vandas (C), Jeletz, Topol, Löffler – Báťa (A), Rauš, Klapica – Nosek, Modl, Váňa – Chlubna, Kudrna, Peš – Jungwirth, Niederhafner, Coufal
1

Bílí Tygři Liberec

Schnattinger – Průšek, Galvas, Ehrenberger (A), Pilíšek, Meisel, Jarabko – Jenčovský (C), Janata, Handl – Pekař, Pérez, Gajda – Jansa, Křížek, Hois (A) – Prokůpek, Kofroň, Liška
2
Branky a nahrávky: 4. Vildomec (Báťa, Rauš) – 29. Jenčovský (Galvas, Handl), 32. Janata (Jenčovský, Handl). Rozhodčí: Kohoutek, Schenel - Hrabal, Augusta. Vyloučení: 1:4. Bez využití. Diváci: 98. Střely na branku: 33:27. Průběh utkání: 1:0, 1:2.

Průběh utkání

Jihlavští hokejisté vstoupili do zápasu dobře. Nejprve přestáli velkou šanci soupeře, kdy Cinka zlikvidoval zakončení Hoise blafákem, a poté sami udeřili. Po špatné rozehrávce hostí se puku zmocnil za brankou Báťa, který ho přihrál mezi kruhy Matěji Vildomecovi. Na jeho střelu si gólman Schnattinger lehce sáhl lapačkou, ale puk mu zapadl pod víko - 1:0. Jihlava se postupně dostávala do tempa a byla lepším týmem. V situaci dva na jednoho poslal Peš přihrávku před branku na Chlubnu, kterému při zakončení uskočil puk od hokejky. Hosté kontrovali Gajdovým průnikem po pravé straně, jeho zakončení ale minulo vzdálenější tyč. Na konci třetiny Dukla nevyužila přesilovku, do kabin šla ale spokojenější.

Výborný hokej pokračoval ve druhé třetině. Ani na jejím začátku nevyužili domácí početní výhodu a naopak hosté odpověděli dvěma brankami v rozmezí tří a čtvrt minuty. V času 28:18 bylo vyrovnáno. Puk ve středním pásmu přeskakoval několik hokejek, proto se ho ujal Galvas a z levé strany obkroužil branku. Následně dával kotouč na modrou pro Mikuláše Jenčovského, který si sjel na levý kruh a využil zakrytého výhledu Cinky. Za chvilku již Liberec vedl. Jenčovský byl tentokrát v roli asistenta. Na pravé straně oklamal soupeře a najel si mezi kruhy. Jeho střelu vyrazil Cinka před sebe a Radek Janata rychle dorážel k tyčce - 1:2. Jihlava mohla srovnat situací dva na jednoho, žabičku Rauše ale Báťa před brankou netrefil ideálně. Na druhé straně se nezměnilo skóre ani po průniku Jenčovského, který oklamal Číhala a zjevil se sám před Cinkou, jenž ho vychytal.

Do třetí části šla Dukla s přesilovkou, její nevyužití ale jakoby signalizovalo, co se bude v závěrečných dvaceti minutách dít. Jihlava měla gólové šance, nicméně využít je nedokázala. Klapica si v útočném pásmu vyměnil puk s Raušem, zblízka ale Schnattingera nepřekonal. Šest a půl minuty před koncem byl slovenský útočník sám před brankářem a volil přihrávku na zcela volného Jeletze, který by dával touš do prázdné klece, puk však na něj neprošel. Podobných situací z předbrankového prostoru měla Dukla dost, leč bez využití. Neujal se ani Číhalovo bekhendové zakončení po jeho akci z pravé strany. Puk šel vedle a v další situaci Schnattinger zasáhl od modré. Červenožlutí ještě v závěru odvolali brankáře, ovšem Liberečtí ukázali velkou míru bojovnosti, blokovali střely a vítězství nakonec uhájili - 1:2.

Ohlasy trenérů

Valdemar Jiruš (Bílí Tygři Liberec): Viděli jsme výborné juniorské utkání. Na obou stranách bylo spousty bruslení, nasazení a osobních soubojů. Hokej se mi velice líbil. Zde v Jihlavě je specifické a malé hřiště, takže si kluci sáhli na hodně svých sil. Jsme rádi, že jsme utkání zvládli za tři body. Jihlava si totiž zaslouží respekt, hrála velice slušně.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Měli jsme trošku pomalejší vstup do utkání, ale postupem času jsme se zlepšovali. Škoda druhé třetiny, ve které jsme dostali dvě branky, jeden z brankoviště a druhý po střele přes clonu. Měli jsme v těchto situacích být trošku více aktivnější. Kluci odehráli velice dobrý zápas, bohužel jsme shořeli na neproměňování šancí. Měli jsme jich mraky, ale pořád puk skákal někde na brankovišti a nebyl nikdo, kdo by ho dostal do branky. Opravdu jsme odehráli dobrý zápas a doufám, že již další den budeme pokračovat ve stejném duchu.