7:2
(1:0, 5:1, 1:1)

Dukla rozdrtila Slavii a vynutila si rozhodující třetí zápas předkola

06.03.2024 / Tomáš Lysý, Natálie Poláčková

Úvodní třetina zápasu mezi Duklou a Slavií se nesla v typicky bojovném duchu play off. Do kabin šli ale spokojenější domácí, když se v závěru třetiny prosadil Fabien Kočí. Ve druhé části se povedl hattrick Tomáši Harkabusovi, který se trefil třikrát během devíti minut a pokaždé v přesilovce. Brankou na 3:0 navíc vyhnal brankáře hostí Hölsä z branky. Slavia sice jednou trefou snížila, ale další početní výhodu využil Tomáš Havránek a snovou třetinu Dukly završil Matouš Menšík. Ve třetí části oba týmy pošetřily síly na rozhodující třetí zápas, který přijde na řadu ve čtvrtek 7. března od 17:30 hodin v Pelhřimově. Bohužel, závěr utkání byl hodně emotivní. Nejprve se prosadil jihlavský forvard Radek Pořízek, poté přišla na řadu bitka Jelínka se Slavíkem a snížení hostí v podání Tomáše Knotka. Stejný hráč však v poslední minutě těžce trefil jihlavského útočníka Jonáše Jungwirtha, který byl ve bolestech odvezen z ledu na nosítkách. Emoce plály i na tribunách a část týmu Slavie odešla do kabin kvůli potyčce s fanoušky Dukly. Utkání se ale nakonec dohrálo a po jihlavské výhře 7:2 je série srovnaná 1:1 na zápasy.
06.03.2024 17:30, Chance Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

A. Beran – Strejček, Bilčík, Ozols, Dundáček, Kočí, Koštoval – Cachnín, Toman, Čachotský (C) – Šik, Havránek, Harkabus (A) – Jungwirth, Menšík, Jelínek – Rauš, Pořízek, Chvátal
7

HC Slavia Praha

Hölsä – Klikorka, Žovinec (A), Holý (A), Hrdinka, Kremláček, Kajínek, Křepelka – Guman, Kulda, M. Beran – Brož, Kucharčík, Průžek – Všetečka, Slavík, Knotek (C) – Půček, Polák, Havrda
2
Branky a nahrávky: 20. Kočí (Čachotský, Toman), 24. Harkabus (Havránek, Toman), 30. Harkabus (Čachotský, Havránek), 33. Harkabus (Čachotský, Toman), 37. Havránek (Menšík, Čachotský), 39. Menšík (Dundáček), 55. Pořízek (Chvátal) – 34. Kulda (Guman), 59. Knotek (Průžek). Rozhodčí: Zavřel, Šico - Maštalíř, Otáhal. Vyloučení: 3:6, navíc Jelínek (JIH) a Slavík (SLA) 5 minut, dále Křepelka a Knotek (oba SLA) 5 minut a do konce utkání. Využití: 4:0. Diváci: 1 104. Střely na branku: 34:10. Zblokované střely: 7:10. Vhazování: 36:22. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 7:1, 7:2. Stav série: 1:1.

Průběh utkání

Úvodní třetina zápasu se nesla v typickém módu play off. Jihlavští sice ve druhé minutě měli velkou šanci, ovšem z prostoru před brankou se neradovali. Oba celky si poté nedarovaly ani metr ledu a bojovnost měla navrch před krásou a kvalitou. Domácí byli aktivnějším týmem, postupem času však začínali vystrkovat růžky i hokejisté Slavie. Ani jeden celek si však nevypracoval žádnou brankovou šanci a už se zdálo, že se do kabin půjde za stavu 0:0. V závěru třetiny ovšem brankář hostí Hölsä nepohlídal lehké nahození a Jihlava v rohu za brankou vybojovala puk. Střílející Kočí nejprve z kruhů finského brankáře nepřekonal. K puku se však dostal Toman, dal ho na pravý kruh pro Čachotského, který znovu vyzval Fabiena Kočího ke střele a jihlavský bek tentokrát vymetl růžek nad pravým ramenem brankáře - 1:0.

Na začátku druhé části začala jihlavská přesilovková kanonáda a domácí začali trestat fauly Slavie. Ačkoliv se Dukle prakticky celou sezonu nedařily početní výhody, ve dvou zápasech předkola se radovali v přesilovce již pětkrát. Ale postupně. V čase 23:26 stačilo Dukle 15 sekund početní výhody. Toman vyhrál buly, Havránek postrčil puk z pravého kruhu na levý pro Tomáše Harkabuse a jeho pumelice skončila až v síti. S dalším gólem přispěchal jihlavský kanonýr o 6 a půl minuty později. Opět se radoval dělovkou z první z levého kruhu, kde ho přesně našel Čachotský. Finský gólman Slavie Paavo Hölsä po tomto gólu přepustil místo v brance Tomáši Voleveckému.

Druhý gólman Slavie inkasoval po necelých třech minutách v brance. Toman dal kotouč na pravý kruh pro Čachotského, jenž naznačil střelu, ovšem rychle poslal touš na druhou stranu Tomáši Harkabusovi a kanonýr Dukly završil hattrick a v předkole si polepšil na pět bodů (4+1). Vzápětí inkasoval úder obránce Jihlavy Strejček od beka Slavie Křepelky, kterého ihned zpacifikoval Harkabus. Hráč hostí dostal pět minut a do konce utkání a dohrál. Jen co se uklidnily emoce, získali hosté puk po špatné rozehrávce soupeře a Guman vyslal do brejku Edgarse Kuldu, jenž se trefil přesně nad lapačku Adama Berana.

Po skončení Harkabusova trestu za hrubost přišel na řadu zbytek pětiminutového trestu Křepelky, který přinesl čtvrtý přesilovkový gól Dukly. Po Menšíkově pasu na pravou stranu modré si vybruslil mezi kruhy Tomáš Havránek a trefil se přesně nad lapačku Voleveckého. Demolici hostí ve druhé třetině zakončil Matouš Menšík, jenž v souboji přechytračil soupeře, natlačil se před branku a zvolil úspěšné bekhendové zakončení kolem levého betonu brankáře - 6:1.

Úvod poslední periody již nebyl v takovém tempu jak předešlé třetiny. Hrálo se dlouho ze strany na stranu, v 51. minutě se na levé straně kluziště dostal Jelínek k Voleveckému. Avšak byl až příliš blízko u hostujícího gólmana a jeho zakončení tak nebylo příliš dobré. O chvíli později to byl Menšík, kdo prověřil Voleveckého střelou mezi betony. V 55. minutě přidala Dukla svou sedmou branku, konkrétně Radek Pořízek. Chvátal dostal při pádu bekhendovou přihrávkou kotouč podél brankoviště na Pořízka, ten pak už neměl problém s trefením prázdného prostoru před sebou - 7:1.

Následovala bitka mezi Jelínkem a Slavíkem. Jihlavský útočník dostal soupeře na led a tím celý souboj ukončil. Hosté ještě vsítili jednu branku poté, co se Tomáš Knotek ocitl sám za obranou Jihlavy - 7:2. Vypálil z vrcholku kruhu a trefil prostor nad Beranovou vyrážečkou. Po brance Slavie však už všechny emoce vyšly na povrch. Na ledě se po zákroku na Jonáše Jungwirtha strhla velká potyčka. Aby toho nebylo málo, přidali se k tomu i fanoušci domácího celku, jenž se vrhli na pražskou střídačku. Trenérský štáb hostujícího celku odešel do kabin a nechtěl v zápasu pokračovat. Rozhodčí rozdali ještě několik trestů a utkání se dohrálo s pukem na hokejce Dukly.

Ohlasy trenérů

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Měli jsme výborný vstup do utkání, kdy každá lajna odehrála parádní první střídání. Vytvořili jsme si i nějaké šance, potom se Slávie do nějakého tlaku také dostala. Samozřejmě ten zápas rozhodla druhá třetina, kdy nám tam vyšly přesilovky, kdy jsme tam tři proměnili. Tahle část byla z tohohle pohledu parádní, hráli jsme disciplinovaně. Myslím si, že jsme i výborně bruslili. Dostávali jsme je pod tlak, získávali jsme spoustu puků v útočném pásmu. Akorát asi ten závěr je taková kaňka jakoby na celém tom zápase. Ať už ten zbytečný faul za rozhodnutého stavu nebo i to, že něco přilétlo na jejich střídačku, trefilo to trenéra do hlavy. To je prostě škoda, výsledek je krásný, ale pořád znamená jen ten jeden bod a je jedno, jestli se vyhraje o gól, o pět nebo v prodloužení. Takže do půlnoci dobrý a zítra k tomu musíme přistoupit stejně jako jsme k tomu přistoupili dnes. Být nejlépe stejně produktivní jako dnes, ale všichni víme, že to bude hrozně těžké. Věříme ale, že to dokážeme. Na ledě ten frmol kolem Jonáše Jungwirtha asi vypadal hůř, než to je. Je v kabině, leduje a samozřejmě pojede na vyšetření. Teď nejsme schopní nic říct, ale není to tak, že byl naložený a odvezený do špitálu.

Aleš Totter (HC Slavia Praha): Je to 1:1, rozhodne se zítra. Dneska bylo hodně emocí, myslím si, že k tomu trochu přispěli i rozhodčí. Po sedmi výhrách přišel takový zápas a je to 1:1. Štěstí je, že je jedno, jestli vyhrajete v prodloužení nebo 10:0, je to pořád jeden bod. Zítra pro jeden tým skončí sezóna, bude to zápas buď, anebo. Uvidíme, jak disciplinárka zareaguje na Lotarův faul, jestli bude potrestaný, ale taky jestli se zavře zimák, protože není možné, aby došlo ke krvavému zranění našeho trenéra. Uvidíme, jak svaz zareaguje.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie