3:0
(1:0, 0:0, 2:0)

Předkolo znovu zvládnuto. Dukla otevřela bránu do čtvrtfinále a vyzve Porubu

07.03.2024 / Tomáš Lysý

Také ve třetím utkání předkola vstřelil v první třetině branku domácí tým. Jihlava se dostala do vedení zásluhou Tomáše Harkabuse, který dal ve třetím zápasu play off již pátou branku. Po bezbrankové druhé části uklidnil Jihlavu gól Šimona Jelínka ze 43. minuty. Zbytek utkání si Dukla bez problémů pohlídala a v závěru navíc trefil prázdnou klec Marek Chvátal - 3:0. Dukla po roce opět vyřadila Slavii v předkole a ve čtvrtfinále vyzve lídra základní části Porubu. První zápas přijde na řadu již v sobotu 9. března, o den později se bude hrát v Ostravě i druhé utkání a do Pelhřimova se série podívá minimálně ve středu 13. března.
07.03.2024 17:30, Chance Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

A. Beran – Bilčík, Strejček, Dundáček, Ozols, Koštoval, Kočí – Čachotský (C), Toman, Cachnín – Harkabus (A), Havránek, Šik – Jelínek, Menšík, Štefančík – Chvátal, Pořízek, Rauš
3

HC Slavia Praha

Hölsä – Klikorka, Žovinec (A), Holý (C), Hrdinka, Kremláček, Kajínek, Křepelka – M. Beran, Kulda, Guman – Průžek, Kucharčík, Brož – Všetečka, Slavík, Havrda – Zvagulis, Polák, Půček
0
Branky a nahrávky: 12. Harkabus (Šik, Havránek), 43. Jelínek (Menšík), 60. Chvátal (Strejček). Rozhodčí: Horák, Svoboda – Jindra, Štěpánek. Vyloučení: 3:7. Bez využití. Diváci: 923. Střely na branku: 30:26. Zblokované střely: 26:27. Vhazování: 46:23. Průběh utkání: 3:0. Konečný stav série: 2:1.

Průběh utkání

Úvod třetího zápasu tentokrát nebyl tolik opatrný jako předešlý mač. Oba celky se od začátku tlačily do útoku a Beran i Hölsä museli zasahovat. V polovině šesté minuty ujel Toman s Čachotským do přečíslení dva na jednoho, leč Tomanův pas na spoluhráče neměl přesnost a domácí kapitán nedokázal puk porazit do prázdné klece. Ihned poté pálil do volné části branky Havránek, ovšem obrana hostí vykázala dobrý blok. Slavia následně zvládla ubránit oslabení, ze kterého v minulém mači čtyřikrát inkasovala.

Skóre se měnilo až v čase 11:25. Tomáš Harkabus vstřelil v třetím utkání předkola již pátý gól, když po přihrávce Šika vyslal přesnou dělovku od modré - 1:0. Dukla nadále pokračovala v tlaku, ale bez brankového zužitkování. V závěru třetiny se mírné iniciativy chopila také Slavia, ovšem Adama Berana v brance Dukly nedokázala výrazněji ohrozit.

Začátek druhé třetiny patřil opět aktivitě Slavie. Kucharčík v dobré šanci prověřil Berana, který si s pokusem mezi betony dokázal poradit. Jenže vzápětí hosté zbytečně faulovali a šli do oslabení, jenž zvládli i podruhé. Při dalších dvou trestech, každém na jedné straně, zahrozila Slavia. Křepelkova rána ihned po vyhraném buly však šla těsně vedle. Vzápětí se do samostatného úniku nedostal ani Kucharčík, neprotlačil se totiž přes Šika.

Ve 34. minutě měla Dukla velké šance. Štefančík si povyjel až mezi kruhy a vylákal Hölsä ven z branky, prostřelit ho však nedokázal a vzápětí nepropálil hráčský val před sebou ani Šik. Hosté si tentokrát početní výhody Jihlavy více bránili, takže se domácí neprosadili ani na konci třetiny a těsně před přestávkou se síly na ledě srovnaly.

Zkrácená přesilovka na začátku třetího dějství neznamenala pro Duklu žádný problém a naopak v čase 42:55 skórovali domácí podruhé. Matouš Menšík se po vyhraném buly ihned dostal blíže k brance. Z úhlu Hölsä nepřekonal, ale vyražený puk pohodlně do sítě Šimon Jelínek. Domácí se ještě více soustředili na pozornou defenzívu a další přesilovku odehráli spíše na jistotu. Rozhodčí v jejím závěru ihned likvidovali jakýkoliv náznak šarvátky, mementem jim byl předešlý zápas.

Hosté se marně zkoušeli vstřelit alespoň čestný úspěch a zdramatizovat utkání. Nepomohla jim k tomu ani závěrečná hra bez brankáře, naopak v poslední sekundě trefil odkrytou klec Marek Chvátal a definitivně stvrdil postup Dukly do čtvrtfinále proti Porubě - 3:0.

Ohlasy trenérů

Aleš Totter (HC Slavia Praha): Dnešní zápas byl o tom, kdo dá první gól. My jsme hned v úvodu měli šanci, samostatný nájezd, ale neproměnili jsme ho. Když jsme se pak chystali na závěrečný tlak, tak jsme dostali hned po buly gól na 0:2. Ale bojovali jsme až do konce, klobouk dolů před týmem. Dnes nám to zkrátka nebylo souzeno, neposílali jsme tolik puků na bránu. Ani jsme se během dvou zápasů nedostali k přesilovkám. Nechci spekulovat, zda to bylo naší malou aktivitou, nebo rozhodnutím rozhodčích. Ty nás dostaly až sem do play-off.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Myslím si, že dnešní zápas začal vyšší aktivitou ze strany Slavie. Včera jsme byli od začátku, dnes Slavia měla lepší pohyb. Nám hodně pomohl dostat se do zápasu první gól, obyčejná střela na bránu, někoho to lízlo a padlo to tam. Slavia oproti včerejšku trochu změnila oslabení proti nám, vytáhli trochu víc hráče k Tomášovi Harkabusovi, který včera vstřelil tři góly, i k Tomášovi Havránkovi nahoru. Ale i tak, když jsme měli šanci, tak jsme nestříleli. Včera vše, co jsme měli na hokejce, lítalo na bránu, dnes těch střel bylo méně. Kluci dnešní zápas odmakali, odbojovali. Jak již bylo řečeno, Slavia možná neměla tolik střel nebo vyložených šancí, za to musíme zas pochválit naše hráče, že k tomu přistoupili tak, že šancí na naší bránu bylo minimum. Co tam bylo zase Bery podržel, vychytal. Za to jim patří velký dík a gratulace k postupu do čtvrtfinále.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie