5:3
(2:2, 1:0, 2:1)

Jihlavská pohádka pokračuje. Dukla vyřadila vítěze základní části a postoupila do semifinále

14.03.2024 / Tomáš Lysý

Také ve druhém čtvrtfinálovém zápasu v Pelhřimově se dostala do vedení jako první Poruba, když Tvrdoň po čtyřech minutách využil přesilovku pět na tři. Za Duklu ale ve stejné početní výhodě srovnal Tomáš Harkabus a v 15. minutě úspěšně dorazil puk do sítě Richard Cachnín. Na rozdíl od třetího zápasu čtvrtfinále ale Poruba ještě do pauzy srovnala. Ve druhé třetině vstřelil Tomáš Harkabus svůj již 11. gól v play off a Dukla využila už 14. přesilovku. Šest minut před koncem zápasu zvýšil jihlavské vedení Matouš Menšík, ovšem Poruba při hře bez brankáře snížila. Jenže vzápětí přišel naprosto zbytečný faul hostí a 12 sekund před koncem dal k 12 asistencím v letošním play off svůj první gól Tomáš Čachotský. Dukla vyhrála 5:3, v sérii celkově 3:1 a postupuje po dvou letech do semifinále, ve kterém vyzve Vsetín. Série začíná v úterý 19. března na Lapači.
14.03.2024 17:30, Chance Liga - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Beran – Bilčík, Strejček, Dvořák, Ozols, Koštoval, Kočí – Čachotský (C), Toman, Cachnín – Harkabus (A), Havránek, Šik – Jelínek, Menšík, Štefančík – Chvátal, Pořízek, Brož
5

HC RT TORAX Poruba

Dolejš – Doudera, Sedlák (A), Klimíček, Voráček, Lemcke, Gutwald – Šoustal, Střondala, Tvrdoň – Šedivý, Krenželok, Honejsek – Christov, Berisha, Razgals – Gřeš, Vachovec, Mrázek
3
Branky a nahrávky: 8. Harkabus (Havránek, Toman), 16. Cachnín (Menšík, Strejček), 38. Harkabus (Havránek, Čachotský), 54. Menšík (Pořízek), 60. Čachotský (Menšík) – 4. Tvrdoň (Doudera, Mrázek), 16. Berisha (Gutwald, Klimíček), 58. Razgals (Klimíček, Střondala). Rozhodčí: Pilný, Jaroš – Kráľ, Dědek. Vyloučení: 6:7, navíc Štefančík (JIH) 5 + do konce utkání - Šoustal do konce utkání, Lemcke (oba POR) 5 + do konce utkání. Využití: 3:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1 608. Střely na branku: 31:37. Zblokované střely: 6.10. Vhazování: 36:41. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 4:2, 4:3, 5:3.

Průběh utkání

Čtvrté čtvrtfinále začalo lépe pro Porubu, která po třech minutách dostala výhodu dlouhé přesilovky pět na tři a využila jí Michalem Tvrdoněm, který si počkal u pravé tyče na odražený puk od zadního mantinelu a z úhlu ho dostal do sítě. Dohrávané oslabení červenožlutí zvládli a po chvíli to byli oni, kdo hráli početní výhodu pět na tři. Tu sice nevyužili, ale čtyři vteřiny po návratu vyloučeného hráče se prosadil střelou z kruhů Tomáš Harkabus. Vzápětí se po Strejčkově střele sápal Čachotský, ale z dorážky trefil jen tyč. Tím výčet gólových šancí skončil, jelikož oba celky hrály zejména z poctivé defenzívy a se ztrátami puku.

V čase 15:01 šla Dukla poprvé do vedení. Strejček potáhl puk po levé straně a vystřelil. Jeho prudkou ránu vyrazil Dolejš znovu jen před sebe a Richard Cachnín uspěl s pohotovou dorážkou. Jenže za 35 sekund bylo srovnáno. Na pravém kruhu dostal od Gutwalda přesný pas Aaron Berisha a rychlou střelou trefil vzdálenější šibenici - 2:2.

Druhá třetina přinesla zpočátku opatrný hokej. Bylo opět vidět, že ani jeden z týmů nechce udělat za vyrovnaného stavu chybu a sem tam byla na holích hráčů obou týmů i nervozita. Jihlava v polovině zápasu přestála dvě oslabení, načež druhá početní výhoda Poruby skončila po 44 sekundách faulem Krenželoka. Čtyři a půl minuty před koncem druhé části dostala Dukla výhodu celé přesilové hry a kdo jiný se mohl prosadit než Tomáš Harkabus. Jihlavský snajpr nadále potvrzoval skvělou formu, když mu z kruhů přistrčil puk Havránek a dělovka kanonýra Dukly znamenala jeho 10. gól v šestém zápasu letošního play off a také 14. využitou přesilovku červenožlutých. V závěru druhé části Porubští promarnili početní výhodu, ve které prakticky nebyli nebezpeční.

Nejvyšší návštěva sezony v Pelhřimově, 1 608 diváků (o tři více jak včera), sledovala, zda se Dukla stane dalším z týmů, který vyřadil vítěze základní části. V roce 2016 se to povedlo Ústí, které ukončilo sezonu Kladnu, a v roce 2022 se předkolem posílený Prostějov radoval ze skalpu Litoměřic. Jihlavští početní výhodu zkraje třetí části nevyužili, Poruba si už dávala velký pozor. Červenožlutí se čím dál více soustředili na pozornou defenzívu, proti které se Ostravanům hrálo těžko.

Sedm minut před koncem mohl vyrovnat Berisha, v dobré pozici na pravém kruhu ale nadvakrát nepřekonal Berana. Hned poté ujel do protiútoku Šik, ale Dolejše tváří v tvář nepřekonal. Jihlavě to ale vadit nemuselo, jelikož krátce po něm našel Pořízek na brankovišti volného Matouše Menšíka a odchovanec Dukly dal na hokejky svého týmu tolik potřebný klid.

Jenže v čase 57:13 si vzala střídačka hostí oddechový čas, po kterém zůstal gólman Dolejš na střídačce. A za 12 sekund bylo sníženo Frenksem Razgalsem, který si před brankou našel Beranem vyraženou střelu Klimíčka a zblízka svým čtvrtým gólem v play off vykřesal hostům naději. Ta však byla utnuta o 45 sekund později hloupým faulem Gřeše před jihlavskou brankou. Závěr zápasu měla Jihlava ulehčený, 12 sekund před koncem zavezl trefil Tomáš Čachotský z levého kruhu prázdnou klec a k 11 asistencím přidal v letošním play off i první gól - 5:3.

Sen Poruby a manažera Ostravanů Pavla Hinnera, který se před play off nechal slyšet, že se v baráži Kladna rozhodně nebojí, skončil. Naopak Dukla, hrající již druhou sezonu po sobě mimo Jihlavu, se raduje z postupu do semifinále, kde narazí na svého tradičního soupeře ze Vsetína. Půjde o čtvrté měření sil s Valachy během posledních čtyř let.

Ohlasy trenérů

Jiří Režnar (HC RT TORAX Poruba 2011): Nepodařilo se nám dopsat rozepsanou pohádku ze základní části. Jihlava nám bohužel všechno zhatila. Pro nás je vyřazení neúspěchem. Na druhou stranu hráči Jihlavy hráli aktivně a chtěli každý kotouč. Rozhodly přesilové hry. Bohužel jsme zůstali pozadu a vypadli jsme.

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): Vyřadit tým, jako je Poruba, je obrovským úspěchem. Naše sezona nebyla vůbec jednoduchá a nevyvíjela se dobře. Měli jsme úzký kádr, odcházeli nám někteří hráči a pak se nám zranila i gólmanská jednička. Ale i tohle všechno nás dokázalo stmelit. Celou sezonu jsme se trápili v přesilovkách a teď se to naopak najednou sešlo. Nicméně hráči tomu šli hrozně moc naproti - odhodláním, bojovností a obětavostí a myslím, že si postup zasloužili.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie