7:5
(3:0, 2:2, 2:3)

Šance na záchranu je téměř nulová

26.02.2005 / hc-vitkovice.cz

Junioři Jihlavy odcestovali do Vítkovic s cílem porvat se o body a zachovat si tak naději na záchranu. První třetina jim však hrubě nevyšla a domácí na jejím konci vedli 3:0. Jiskru naděje vykřesal svým gólem Jiří Řípa, domácí však vždy na gól hostí našli odpověď. V závěrečné třetině Marián Havel snížil na rozdíl jediné branky a stav byl v tu chvíli 5:4. Vítkovice však opět odpověděly a ujaly se vedení o dvě branky, záhy snížil jihlavský Bradáč, ale domácí si výhru v poměru 7:5 pohlídali gólem do prázdné branky.
26.02.2005, Junioři - 45. kolo

HC Vítkovice Ridera

Pastorek - Mocek J., Onderka, Rosypal, Falter, Wantulok, Prokop, Dudáš - Krayzel, Novák, Káňa T. - Červenka, Roman, Kalus -Křivák, Bacul, Mikšovský - Smeták
7

HC Dukla Jihlava

Slipčenko (19. Růžička) - Bradáč, Štěpnička, Dvořák, Rajnoha, Jelínek, Chalupa, Pekárek - Řípa, Havel, Dolana - Rezek, Vlk J., Volf - Ton, Hrbatý J., Vlk P. - od 20. Krča
5
Branky: 4. Krayzel (Káňa T.), 14 Mikšovský (Onderka), 19. Kalus (Roman, Červenka), 29. Krayzel (Káňa T.), 36. Smeták (Mikšovský, Bacul), 55. Mikšovský (Bacul), 60. Červenka (Kalus) - 21. Řípa, 35. Vlk J. (Řípa), 43. Řípa (Dolana, Havel), 51. Havel (Řípa, Dolana), 57. Bradáč (Štěpnička). Rozhodčí: Jeřábek - Ondra, Račák. Vyloučení: 7:4, navíc Rezek (JIH) 10 min.. Využití: 1:2. V oslabení: 0:1. Diváci: 50. střely na branku: 33:30.

Průběh utkání

Oba celky začaly s chutí, první hostující pětice v čele s Havlem vyzkoušela Pastorkovu připravenost, na opačné straně si oťukával Slipčenka v brance hostí Kalus. Naproti tomu musel opět zasahovat Pastorek, střelu Dolany vyrazil před sebe, dorážku Bradáče raději ukryl pod lapačkou. Další komplikaci měl pro vítkovického gólmana připravenou Havel, ale pozorný Rosypal vystihl jeho úmysl. Čest otevřít účet zápasu se dostala Krayzelovi, který si po nahrávce T. Káňi počínal velmi důrazně a napodruhé dopravil puk do branky, 1:0. Po vhazování u levé tyče domácího brankáře přesně střílel Bradáč, Pastorek pro jistotu kotouč přikryl. Spolupráce Havla a Dolany skončila těsně mimo branku. V jihlavské přesilovce měl Pastorek plné ruce práce, ale dokázal zvládnout střely Volfa, Rezka i Chalupy. Když byl po chvíli vyloučen další hráč domácích, hosté měly téměř minutu a půl k dispozici dvojnásobnou početní převahu. Nepřesnými přihrávkami se ale sami vyhnali z útočného pásma, domácím se poté dařilo vyhazovat puky. Při hře 5x4 pro jihlavské kombinovali J. Vlk se Štěpničkou, který vyprášil Pastorkův beton, puk se odrazil k Dolanovi, ale ten nad ledem promáchl. V plném počtu hráčů si před Pastorka najel P. Vlk, ale zblízka zamířil jen do gólmanovy náruče. Na opačné straně si na nepříliš vytíženého Slipčenka vzpomněl Mikšovský, rána od modré skončila na zadním mantinelu. První vyloučení na straně Dukly vzali domácí s povděkem, Romanova přihrávka na Červenku nevyšla, Rosypal naopak nastřelil bránícího hráče. Po vystřídání formací využil početní převahu ve spolupráci s Onderkou Mikšovský. Jihlavský gólman málem ani nepostřehl, jak mu puk proklouznul mezi betony, 2:0. Minutu a půl před koncem první třetiny přidal další zásah po akci celého druhého útoku Kalus a Slipčenko se bilancí pět zásahů, tři góly opustil jihlavskou klec, 3:0. Do branky hostí se postavil o dva roky mladší Růžička, kterého nejprve prověřil Křivák.

Na začátku druhé třetiny dohrávali domácí ještě minutu a půl z přesilovky, ale Jihlava je zaskočila. Téměř ihned po úvodním vhazování se rozjel Řípa a přesným švihem prostřelil Pastorka, 3:1. Vítkovická přesilovka pak pokračovala pokusy Romana i Červenky, ale Růžička byl pozorný. Před Pastorkem zaúřadovali Řípa s Havlem, ale na Havla byla přihrávka příliš rychlá. Další akci vymyslel opět Řípa, ale realizace poněkud vázla. Vyzrát na jihlavského gólmana se pokoušeli Kalus, Červenka i Bacul, ale zbytečně. Úspěch slavili až spolutvůrci úvodního gólu, T. Káňa s Krayzelem a rozdíl byl opět tříbrankový, 4:1. Při chybné rozehrávce za domácí brankou mohlo být s Vítkovicemi hůř, puk směřoval přímo na hokejku Rezka, který nahrával lépe postavenému Řípovi, jehož pokus zastavil Pastorkův beton. Do přečíslení se dostali jihlavští v podání Rezka a Tona, nahrávce nezabránilo ani padající tělo Prokopa, Tonova střela zblízka do sítě neprošla. Proti další invazi jihlavských si Pastorek povyjel z branky, obránci svou úlohu tentokrát nesplnili a do prázdné klece zakončoval Jan Vlk, 4:2. Křivák na opačné straně vystrašil Růžičku střelou z levého kruhu, Bacul se k dorážce nedostal. Hostující Dolana poslal do šance Havla, jeho střela skončila v ochranné síti. Další gól padl do sítě Jihlavy, Smeták za asistence Mikšovského a Bacula hezky švihem prostřelil Růžičkovy betony, 5:2. Do nadějné šance se vzápětí dostal i Červenka, když se protáhl kolem tří jihlavských hráčů, ale Růžičku nepřekonal. Před sirénou se náskok domácích pokoušeli snížit Volf či Hrbatý, ale ani jeden jejich pokus nebyl přesný.

Poslední třetina začala náporem domácích, Roman operoval s pomocí Červenky u Růžičkovy klece, jemuž však vydatně pomáhala obrana. Stejně jako v první třetině měli jihlavští možnost dvojnásobné přesily, a i když gólman Vítkovic dělal, co mohl, na všechno nestačil a Řípa si tak připsal třetí bod v zápase, 5:3. Při hře pět na čtyři ve prospěch hostí střílel obránce Jelínek po ledě, kde už prostor zabíraly Pastorkovy betony, na opačné straně nahrával Kalus do jízdy Krayzelovi, jenž mohl jet sám na branku. Dravý útočník však zvedl puk příliš vysoko, a tak z toho nebylo nic. Další přesilovky domácí tým přežil relativně klidně, dukelský důraz však neustával a v 51. minutě se dokonce vyplatil. To když nadvakrát snížil na rozdíl jediného gólu Havel, 5:4. Obě mužstva zrychlila tempo hry, hrálo se nahoru dolů, Dudáš pálil z prostoru levého kruhu do betonů, Ton na opačné straně nastřelil Pastorkovu hůl. Také kousek štěstí stálo u domácího týmu, to když jihlavský Dolana hned z první nastřelil horní tyč. Růžička na opačné straně už tolik štěstí neměl, po ukázkové nahrávce Bacula zvedal ruce nad hlavu Mikšovský, 6:4. Jihlavští se s dvoubrankovým rozdílem nechtěli smířit, dvojice nejviditelnějších hráčů hostí Řípa-Havel vzápětí málem snížili, ale naštěstí pro domácí netrefil Havel kotouč podle svých představ. Na opačné straně musel Růžička čelit drobnému závaru před svou brankou, domácí Onderka vyslal puk přesně do klubka hráčů. V 57. minutě si vysloužil trest domácí Mocek za vysokou hůl, ležící hráč Jihlavy Rezek vzápětí vyfasoval osobní trest. V tomtéž čase si trenéři Jihlavy vzali oddechový čas. V čase 56:25 se Růžička přesunul na svou střídačku a Jihlava měla výhodu 6 proti 4 domácím. Uběhlo jen několik vteřin a po několika pokusech propadl puk za Pastorkova záda. Šťastným střelcem byl Bradáč, 6:5. Růžička se vrátil zpět do své svatyně a opustil ji až v čase 58:14. Wantulokovi se v rohu kluziště nepodařilo vyhodit, a Dukla živila naději. Nakonec domácí přece jen vyhodili, Kalus sprintoval za pukem, ale Jelínek byl u puku dříve. Další možnost rozhodnout měli Kalus s Romanem, ale Kalus o puk díky Dolanovi přišel. Nakonec se přece jen dostali domácí borci do přečíslení dva na jednoho, Kalus přihrával do jízdy Červenkovi, který nemohl prázdnou klec z bezprostřední blízkosti minout, 7:5. Za deset vteřin, které zbývaly do konce zápasu, se jihlavští už k ničemu nedostali a tak i přes dobrý výkon odjíždějí z vítkovického ledu poraženi.

Ohlasy trenérů

Mojmír Trličík (Vítkovice): "Po krátké pauze, kdy jsme hráli na Ledňáčku, jsme teď hráli "doma" a myslím, že to bylo trochu znát. Je tady větší kluziště, tudíž větší prostor a přece jen 14 dní jsme zde ani netrénovali ani nehráli. Po velmi dobrých výkonech v posledních čtyřech zápasech to dneska nebylo ono. Své určitě sehrálo i podcenění soupeře, který je na posledním místě, ale v každém případě si myslím, že na dnešním výkonu se podepsala i únava z posledních zápasů. Přestože jsme vyhráli, pochvalu získali hráči maximálně za hru v oslabení 5:3, kterou sehráli velmi dobře a samozřejmě střelci, kteří dali gól. Ve hře však bylo mnoho nedostatků a herně se nám zápas vůbec nepovedl. Herně velmi špatně, ale výsledkově velmi dobře. Minulý domácí zápas s Třincem na Ledňáčku to bylo úplně opačně, herně velmi dobře, výsledkově špatně."